Ga naar de inhoud

TWAN VET

Twan Vet

Al vele grootse creatieve geesten lieten zich door Amersfoort inspireren. Zo pakte Matthias Withoos hier zijn verf en kwast op en bracht Diggy Dex een serenade aan de stad met zijn lied 'Mijn Stad'. En zo zijn er nog veel meer: ook voormalig stadsdichter Twan Vet (23) heeft zijn poëtische licht op de Keistad geschenen.

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé van Zanten.

Romantisch weetje over Twan: Hij kreeg zijn eerste zoen bij de Koppelpoort, die nu voor altijd een speciaal plekje in zijn hart heeft. 

STADSDICHTER, HOE WORD JE DAT?

“In 2019 had een vriendin mij er voor opgegeven. Toen werd ik tweede. Dat was het beste wat me kon overkomen: daardoor heb ik me volledig op het schrijversbestaan gestort en heb ik nu de leukste baan.” In 2021 was het dan zover: Twan kreeg alsnog de titel ‘Stadsdichter van Amersfoort’. Een titel die hij met trots (de stad door)draagt tot januari 2024. 

“Zelf woon ik in de binnenstad en ben ik er ook graag te vinden. Als stadsdichter vind je me ook geregeld in delen als Hoogland en Vathorst. Ik vind het belangrijk dat mijn werk de hele stad vertegenwoordigt.”

TWEEDE HUIS

Tijd voor wat inspi! Waar moeten we zijn? “Het is niet de insteek, maar de meeste inspiratie krijg ik thuis, achter mijn bureau. Ik ben niet het type dat buitenshuis spontaan pen en papier pakt wanneer me iets te binnenschiet. In het centrum is er wel een plek waar ik mij meer thuis voel dan in mijn eigen huis: Kafé Van Zanten. De ontmoetingen en gesprekken, zowel met kennissen als onbekenden, zorgen zeker voor inspiratie.”

OMRINGD DOOR VERHALEN

Voor een ander ‘stulpje’ waar Twan graag komt, toeren we door naar het Eemplein. “Het Eemhuis vind ik een ontzettend fijn gebouw. De architectuur is erg interessant. Als je naar binnenloopt, heeft het altijd iets imposants. Het Eemplein staat misschien niet bekend als de meest sfeervolle plek van de stad, maar je kan er zeker een goed gedicht over schrijven.”

Over goede gedichten gesproken. Hieronder lees je een van de pareltjes die Twan schreef over Amersfoort.

THUISKOMST

Dit is een stad van kronkelwegen,

hoogbejaarde gevels, steegjesromantiek,

van nachtmuziek, kroeggewoel, pleinrumoer,

dit is een stad van dromers, dronkaards, donderstenen,

van zonlichtzoekers, donkerdenkers, twijfelmensen –

dit is een stad , die meer is dan alleen een stratenplan:

dit is een thuiskomst, zonder dat je wist

dat je die nodig had 

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

WIJ ZIJN… DE EUROPESE STAD VAN HET JAAR!

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot Europese stad van het jaar. Wij vertellen je er alles over!

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

DE SINT-JORISKERK: EEN REIS DOOR DE TiJD

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...

PROJECTHUIS MADIBA VERBINDT LIENDERT

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

WE DOEN HET SAMEN! FESTIVAL

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

‘AMERSFOORT IS NOG IMPOSANTER VANAF DE BOOT’

Bij Waterlijn Amersfoort zit de sfeer er altijd goed in. Als geen ander weten de schippers de echte Amersfoortse verhalen te vertellen.

AMERSFOORT: EEN ECHTE BIERSTAD

Hey, biertje? Nou, die vind je wel in Amersfoort. Onze stad is namelijk al eeuwenlang een echte bierstad!

DE LEVENDIGE STADSMUUR

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

KEiSTAD KABUTOPS: ‘WE WORDEN HERKEND DOOR ANDERE LEAGUES’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...