Ga naar de inhoud

ANNELIES GOUW

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt al vijf jaar bij Firma Zoethout en heeft al honderden kasten een tweede leven gegeven. Ze ziet bij elke kast potentie en een tweede leven

Amersfoort bruist van de creativiteit. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook binnen het ondernemerschap. Neem bijvoorbeeld Firma Zoethout. Dit bedrijf in het Leusderkwartier verkoopt vintage meubels, die de kundige dames van top tot teen hebben opgeknapt.

CREATIVITEIT & VAKMANSCHAP

Op het moment dat je Firma Zoethout binnenloopt, komt de geur van verf je tegemoet. Er klinkt getimmer in de hoek, je voelt een schuurmachine trillen en hoort iemand meezingen met het geluid van de radio. Deze werkplaats ademt creativiteit en vakmanschap uit. Wat ze hier precies doen? De Firma koopt vintage kasten en commodes uit Frankrijk en België, knapt ze op en verkoopt ze.

WERKEN MET AANDACHT

“De kasten zijn vaak zo gehavend, dat het lastig kan zijn er het eindresultaat in te zien”, zegt Annelies Gouw. Annelies werkt al vijf jaar bij Firma Zoethout en heeft al honderden kasten een tweede leven gegeven. “Ondertussen zien we bij iedere kast die we opknappen potentie, ook al zijn ze soms wel héél kapot en vies.” 

Deuren worden rechtgezet, nieuwe poten worden onder de kasten gemaakt en iedere kast krijgt een berg liefde en aandacht. “Iedere kast vraagt om een andere aanpak, want geen kast is op dezelfde plaats kapot. Dit houdt het werk interessant, want je moet scherp blijven om steeds een goede oplossing te vinden.” Als de kast weer helemaal soepel werkt, worden de kwasten en rollers uit de kast getrokken. Ieder exemplaar wordt voorzien van de eigen verf van Firma Zoethout. De kleuren hebben namen als Bloesem, Artisjok en Saffraan en geven de kasten de finishing touch.

EEN NIEUW LEVEN

“Het leukste van ons werk is dat we ontzettend blije klanten hebben. Ze komen hier een oude, kapotte kast uitzoeken en vertrouwen dat wij er iets moois van maken. Dat geeft ons als team een goed gevoel”, zegt Annelies. “En het is leuk om te weten waar ze terecht gaan komen; een woonkamer of kinderkamer. Dan krijg je een beeld van het nieuwe leven dat een kast gaat krijgen.”

Dat nieuwe leven is iets wat ze bij Firma Zoethout ook belangrijk vinden. “In een wereld waar fast furniture een hoop schade aanricht, proberen wij ons steentje bij te dragen. Er zijn voldoende grondstoffen, zoals hout, die goed hergebruikt kunnen worden. Waarom zouden we spullen gebruiken die snel kapot gaan? Dit is goed voor de wereld en ook een stuk mooier”, vertelt Annelies.

Wil je meer weten over Firma Zoethout? Kijk op www.firmazoethout.nl

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

DE VIKING VAN LIENDERT

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

WE DOEN HET SAMEN! FESTIVAL

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

DE ONZE LIEVE VROUWETOREN

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

WIE VERZINT TOCH DIE TEKSTEN OP DE DARA?

Op het dak van restaurant Dara prijkt er maandelijks een mooi stukje proza. Wie verzint deze teksten? We verklappen het antwoord: jij!

AMERSFOORT’40-’45: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING

Wat voor impact had de oorlog op Amersfoort en haar inwoners? Deze documentaire neemt je mee in de grootste verzameling beeldmateriaal uit WOII.

‘JE KUNT JE LEVEN LANG NAAR DORPSFEEST HOOGLAND GAAN’

Dit unieke evenement is een begrip in de hele regio. Om verschillende reden is het bijzonder te noemen. Wij vertellen je waarom!

DE PASTORIE DEELT ZiJN OVERVLOED

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

DE TROTS VAN AMERSFOORT: DE KOPPELPOORT

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?