Ga naar de inhoud

ADINDA VAN WELY

Adinda van Wely

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken. Adinda wijst ze allemaal aan.

‘KUNST IS OVERAL. DAT MAAKT AMERSFOORT MAGiSCH’

Hét kunstwerk dat Adinda de magische kunstwereld introk: ‘Vrouw met parasol’. Adinda: “Dat schilderij van Monet raakte me zo erg dat ik dacht: misschien is kunst wel de weg voor mij.”

Waar deze weg naar leidde: Adinda werkt momenteel bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast is ze een van de oprichters van Blauwdruk, een initiatief dat een platform biedt aan lokaal kunstenaarstalent.

THE EVER REMAINING QUESTION

Voordat Adinda ons meeneemt op kunsttour, nog even dit: “De moeilijkste vraag is: wat is kunst? Voor mij is kunst iets wat gemaakt wordt met als bewust doel om verwondering voort te brengen. De uitkomst kan inspireren en verbazen. Je leert er hoe dan ook van, zelfs als je het niet mooi vindt.”

GLUREN

Eerste halte op de Adinda Art Tour™: Kunsthal KAdE aan het Eemplein. “Elke drie maanden is hier een tentoonstelling met kunstwerken in bruikleen. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend. Hun expo’s hebben lef en durven zowel kritisch als esthetisch te zijn.”

Nu we toch in de buurt van het creatieve centrum zijn: gluur even naar binnen bij de werkplaatsen van ATMosphere en Kunsthuis Glue. “Heel tof om een kijkje achter de schermen te nemen. Op andere locaties zijn werken af, maar hier is het nog rauw en ruw”, vertelt Adinda.

POP-UP

Op naar het centrum, via de Koppelpoort naar Museum Flehite. “Een historisch museum met eigen collectie. Hier hangt het schilderij ‘Zicht op Amersfoort’ van Matthias Withoos. Dat is zo’n beetje de Nachtwacht van onze stad, groots en indrukwekkend.”

Op steenworpafstand treffen we in de Elleboogkerk een pop-up expo aan. Adinda: “Deze ruimte leent zich voor heel hoge kunstwerken. Als hier muziek wordt gespeeld, hoor je dat geweldig galmen.”

PIET & GERRIT

Na het centrum te zijn doorgestoken, arriveren we bij het Mondriaanhuis. Adinda: “Je reist hier door Mondriaans kunststijlen en leven, maar ze kijken ook verder dan de kunstenaar. Het museum koppelt het heden met het verleden.”

De laatste halte: het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof. Toptip van Adinda: “Vergeet niet om onderweg omhoog te kijken. De architectuur in Amersfoort is net zo interessant als de kunst! Daarover gesproken: het Rietveldpaviljoen is in 1959 ontworpen door architect Gerrit Rietveld. Nu is het de thuisbasis van 033fotostad.”

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt
Carnaval Hoogland

WELKOM IN ‘T ZANDKRUUERSGAT!

Je hoeft helemaal niet naar Brabant te reizen om carnaval te vieren. In Hoogland wordt de grootste optocht van boven de rivieren georganiseerd!

HET VERHAAL ACHTER PARK RANDENBROEK

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!

HOFJE ARMEN DE POTH: VERSTOPT, MAAR TOCH VINDBAAR

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

DE JOODSE GESCHIEDENIS VAN AMERSFOORT

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

DE APPEL- EN GROENMARKT: TOEVLUCHTSOORD DOOR DE JAREN HEEN

De volgende keer dat jij op het terras van de Appel- of Groenmarkt neerploft, weet je op wat voor schat aan verhalen je zit!

DE KEIJLIJN: MEER DAN EEN GEZELLIG TREINTJE

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

WILLEMS WONDERE WEILAND: ‘WE GAAN DOOR ZOLANG WE HET LEUK VINDEN’

Wat 22 jaar geleden als verjaardagsfeestje begon, groeide uit tot Hooglanderveens grootste gratis festival: Willems Wondere Weiland! Wij spraken met...

WIJ ZIJN… DE EUROPESE STAD VAN HET JAAR!

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot Europese stad van het jaar. Wij vertellen je er alles over!

HET VERHAAL VAN AMERSFOORT

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.