Van de imposante Onze Lieve Vrouwetoren en de historische Koppelpoort tot de beroemde Kei en het kleurrijke werk van Piet Mondriaan – Amersfoort barst van de iconische plekken en personen. En nu zijn ze in een frisse, moderne stijl gevangen in unieke illustraties! Deze Amersfoortse iconen, ontworpen door studio DDO in opdracht van Citymarketing Amersfoort, zijn een creatieve ode aan onze stad.
Anna, van Anna’s Smaakatelier

Anna’s Smaakatelier is dé plek in Amersfoort voor heerlijke taartjes met goede koffie en thee. De sprankelende winnares van Heel Holland Bakt (2018-2019) is recent uitgeroepen tot Amersfoorts Icoon. Als ode aan de stad maakt ze binnenkort een serie unieke koekjes die de iconen van de stad letterlijk op smaak brengen.
📍 Grote Sint Jansstraat 4
🔗 Benieuwd? Ga langs bij Anna
‘De Ladder’ van Armando

Kunstenaar Armando maakte het monument in 1994 als symbool voor het onzichtbare verzet, de hoop en de kracht van de gevangenen in Kamp Amersfoort. ‘De Ladder’ verbindt aarde en hemel als teken van troost, verlangen en onverwoestbare geestkracht.
📍Op de hoek Leusderweg / Laan 1914, bij het viaduct over de A28 te Amersfoort.
🔗 Meer weten? Ontdek meer over het monument
Het Belgenmonument

Het grootste monument van Nederland, opgericht door Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland werden opgevangen. Het monument heeft een prachtige herdenkingsmuur met beeldhouwwerk van Hildo Krop. Om de gedenkzuil heen is een mooie tuin aangelegd, vol met bloemen en sproeiers.
📍 Belgenlaan 9
🔗 Meer weten? Ontdek alles over het grootste monument van Nederland
Het Bosbad

Praktisch iedere Amersfoorter kent het Bosbad, maar wel op verschillende manieren. De een heeft er z’n zwemdiploma en de ander staat dansend in het ‘Beukenbos’ tijdens Into The Woods.
📍 Barchman Wuytierslaan 23
🔗 Een keertje langs? Check het alles over het Bosbad!
Centrum, gezien van boven

Amersfoort, gezien van boven, onthult de charme van zijn goed bewaarde middeleeuwse stadskern. De stadsmuur, gebouwd rond 1300, omringde de stad en is nog altijd zichtbaar in de plattegrond van het centrum. De grachten en smalle straatjes blijven het karakter van de oude stad bewaren.
🔗 Benieuwd? Ontdek de winkelgebieden van Amersfoort.
DAC

De Amersfoortse Coöperatie was een Nederlandse rapformatie uit Amersfoort, ontstaan in 1998. Ze waren een van de bekendste rapcrews van Nederland en scoorde hitsingles met Springstof en Doorhalen. De groep is nooit formeel uit elkaar gegaan, maar de leden begonnen ieder vanaf 2005 te werken aan hun solocarrière.
Dierenpark Amersfoort

DierenPark Amersfoort is dé plek waar je oog in oog staat met wilde dieren én waar kinderen op avontuur gaan in de natuur. Het park zet zich in voor het beschermen van bijzondere diersoorten en steunt natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Met slimme duurzame keuzes blijft het niet bij kijken, maar maakt het echt verschil. Een dagje DierenPark is dus niet alleen leuk, maar ook goed voor de planeet!
📍 Barchman Wuytierslaan 224
Het Eemhuis

Een architectonisch hoogstandje uit 2014 waarin kunst, cultuur en educatie samenkomen. De aluminium bollen verwijzen naar het schild van Sint Joris en binnen vloeien Bibliotheek en Archief Eemland, Kunsthal KAdE en Scholen in de Kunst in elkaar tot een levendige ontmoetingsplek voor iedereen.
📍 Eemplein 71-77
🔗 Meer weten? Ontdek inspiratie op elke verdieping!
Femke Bol

Hét sportwonder van Amersfoort, die met haar snelheid en glimlach Amersfoort trots maakt. Met haar wereldtitels en olympische medailles laat ze keer op keer zien dat niemand haar te snel af is.
📽️ Bekijk hoe Femke olympisch goud op de 4×400 meter binnenhaalde!
Hadi

Al 38 jaar dé plek in de Amersfoortse binnenstad voor een vers broodje halalvlees op Turks brood. Een echt familiebedrijf, waar vader, zonen en nu ook de kleinzoon samen de stad voorzien van hun beroemde nachtelijke snack — met een glimlach, tot in de vroege uurtjes.
📍 Achter Het Oude Stadhuis 1
🔗 Ontdek het verhaal van Michael, van Broodje Hadi
De Hoi-Berg

Fotocredits: Willemnabuurs
Het kunstwerk uit 2011 op de Brink vertelt het verhaal van het Hooglanderveense agrarische verleden. Het houten podium in de vorm van hooibalen en het dak van gelaserd staal creëren een warme, uitnodigende sfeer. Op de vijf bankjes eromheen staan de namen van verdwenen lokale boerderijen.
📍Brink, Hooglanderveen
Wapen van Hoogland

Misschien wel het langzaamste wapen uit de Nederlandse geschiedenis – Hoogland deed de aanvraag in 1816 en kreeg de verlening pas 125 jaar later in 1941. De opname van het Wapen van Hoogland als Amersfoorts icoon duurde minder lang.
Johan van Oldenbarnevelt

Landsadvocaat, pensionaris, registermeester – Johan van Oldenbarnevelt kon het allemaal. Om die functies te mogen uitvoeren, verzon hij een adellijke afkomst, maar onderzoek verklapte later zijn echte roots: uit Amersfoort! Hij groeide op in het Huis Bollenburg, aan de muurhuizen.
Sint-Joriskerk

Eeuwenoud icoon in het hart van Amersfoort, gebouwd vanaf 1200 en uitgegroeid tot een imposante driebeukige hallenkerk. Binnen én buiten herleeft Sint-Joris elk uur zijn legendarische gevecht met de draak, terwijl het eeuwenoude Capittel nog steeds waakt over dit monument.
📍Hof 1
🔗 Meer weten? Ontdek de geschiedenis van de Sint-Joriskerk
KaiPark

Het Kaipark vormt een groene oase van ongeveer 20.000 m2 midden in het bruisende Vathorst. Kenmerkend zijn de drie rode poorten, een kunstwerk van Alexandra Kolácková uit Tsjechië.
📍 Wieringenpad, Vathorst
De Kamperbinnenpoort

De Kamperbinnenpoort is een van de laatste stukjes van Amersfoorts eerste stadsmuur. Zijn naam verwijst naar de oude Kamp-weide en ontstond toen er later ook een tweede stadsmuur en Kamperbuitenpoort kwamen.
🔗 Meer weten? Ontdek het verhaal van de munten van de Kamperbinnenpoort
De Kei

Een weddenschap leidde ertoe dat 400 Amersfoorters een enorme kei de stad in sleepten. De actie werd belachelijk gemaakt en de ‘keientrekkers’ begroeven de Kei in schaamte op de Varkensmarkt. In 1903 werd de kei weer opgegraven, en nu, zonder enige gêne, is de kei een trots symbool van Amesfoort.
📍 Arnhemsestraat 28
De Koppelpoort

Deze uniek gecombineerde land- en waterpoort uit de 15e eeuw is een echte blikvanger en romantische hotspot voor bruidsparen. De naam verwijst niet alleen naar ‘koppelen’, maar naar een oud weiland — een coppel — vlakbij de poort.
📍 Kleine Spui
🔗 Meer weten? Ontdek de geschiedenis van de Koppelpoort
De Meeuw

De meeuw, tippend aan de meerpaal, herinnert aan de tijd voor de industrie in de Isselt. Het kunstwerk, van Louise Metz, uit 1959 symboliseert de industrie en haar verbondenheid met de stad.
📍Amsterdamseweg Barchman Wuytierslaan
Piet Mondriaan

De wereldberoemde primaire kleuren gescheiden door horizontale en verticale zwarte lijnen komen uit Amersfoort! Piet Mondriaan werd in 1872 aan de Kortegracht geboren, wat nu het Mondriaanhuis is geworden waarin abstracte kunst tentoongesteld wordt.
Monnikendam

Deze middeleeuwse waterpoort uit de 15e eeuw maakte deel uit van Amersfoorts tweede stadsmuur. Ooit gebouwd ter verdediging van de stad, vormt de Monnikendam nu een idyllisch historisch decor aan de rand van de binnenstad.
📍 Monnikendam 136
🔗 Meer weten? Ontdek alles over de levendige stadsmuur
De Nieuwe Stad

Waar vroeger tandpastatubes van de band rolden, bruist nu een levendig stadsdeel vol creativiteit en duurzaamheid. In de oude fabrieksgebouwen vind je een creatieve mix van werkplaatsen, horeca, winkels en culturele hotspots — een wijk die blijft vernieuwen en groeien.
📍 Oliemolenhof
🔗 Ontdek meer over dit unieke gebied
Onze Lieve Vrouwe Ter Eem

Aan de Daam Fokemalaan staat het kloostercomplex Onze Lieve Vrouwe ter Eem. Gebouwd in de jaren ’30 voor de Zusters van de Onze Lieve Vrouwekerk, was dit ooit een levendige plek met een internaat, lyceum en kweekschool. Honderden meisjes en zusters woonden en leerden hier. Tijdens de oorlog raakte het complex beschadigd, maar het werd weer opgebouwd en bleef jarenlang in gebruik. Tegenwoordig is het een rijksmonument én een inspirerende plek die nog altijd volop in ontwikkeling is.
📍 Daam Fokemalaan 22
Onze Lieve Vrouwetoren

Hoog boven Amersfoort steekt de Onze Lieve Vrouwetoren trots uit, vol wonderlijke verhalen, eeuwenoude klokken en een bijzonder verleden. Van mirakels tot ontploffingen: deze blikvanger heeft alles meegemaakt en blijft het kloppende hart van de stad.
🔗 Meer weten? Ontdek de volledige geschiedenis van de Lange Jan
Het Rietveldpaviljoen

Licht, lucht en ruimte — dat voel je meteen als je het Rietveldpaviljoen binnenstapt.
Ooit met vaste hand ontworpen door Gerrit Rietveld en in 1959 geopend als eerste kunsthal van Nederland. Nu nog steeds bruisend van kunst, cultuur en jong talent. Een icoon dat dankzij Amersfoorters een nieuw leven kreeg.
📍 Zonnehof 8
🔗 Lees hoe het Rietveldpaviljoen zichzelf steeds opnieuw uitvindt
Sassiaan

Dit beeld herinnert aan de hardwerkende Sassianen, die vroeger in de wijk ‘t Sasje tussen de binnenstad en de Isselt woonden. Na de sloop van de wijk in 1998 blijft hun herinnering sinds 2004 leven aan de kade van de Eemhaven, de plek waar zij ooit zo hard werkten.
📍 Kleine Koppel 1
Sint Joris, en de draak

Sint Joris, de beschermheilige van Amersfoort, werd volgens de overlevering gedood door de draak. Aan de Sint-Joriskerk, bij de Hof, staat de oude boterhal met een klokkenspel dat elk uur het gevecht tussen Sint Joris en de draak toont.
De Slak van Vathorst

De slak, ooit geschonken door de gemeente aan het Spoorwegpensioenfonds, vond in 2011 een nieuwe plek in Vathorst, dankzij een historische band tussen de kunstenaar en boerderij Vathorst. Het beeld wordt al meerdere jaren op mysterieuze wijze aangekleed met gebreide mutsen en sjaals, maar niemand weet door wie…
📍 Rotonde 9 (Gagelgat-Boerderijboulevard) in Vathorst
🔗 Meer zien? Ontdek de officiele facebook pagina van de Slak van Vathorst
Sminkberg

Wie Amersfoort binnenrijdt vanaf de A1, ziet ‘m al liggen: de Sminkberg. Wat ooit begon als afvalberg is nu een groene heuvel vol leven aan de rand van Vathorst. Een plek waar natuur terugkomt, hertjes worden gespot en plannen gesmeed worden om uit te groeien tot een recreatiegebied voor iedereen.
📍 Ongeveer Lindeboomseweg, Vathorst | Langs de A1
Sofie

Kijk goed bij het oversteken in Amersfoort: dat meisje met de paardenstaart is Sofie! Ooit begonnen als een geheime actie, nu een trots symbool van de stad. In rood wachtend, in groen stoer doorstappend — Sofie wijst de weg!
Tip: Sofie vertelt wekelijks de leukste hotspots in de Tijd voor Amersfoort nieuwsbrief
Stadstrompetter

De stadstrompetter was in de Middeleeuwen de stem van Amersfoort, die de inwoners op de hoogte hield van nieuws, regels en wetten. De kruizen op de schouderkappen van het beeld van Paul Kingma verwijzen naar het wapen van de stad.
📍 Langestraat tegenover no. 143
Stier

Op de rotonde bij de Kamp staat de Stier die een rijke geschiedenis vertegenwoordigt. Ooit waren er buiten de stad muren weilanden vol stieren, die uit Denemarken kwamen. Tegenwoordig is de stier een icoon van Amersfoort, ondanks de brand die zijn houten voorganger in 2006 niet overleefde en de onverwachte verdwijning in 2019.
📍 Flierbeeksingel
Vaandeldrager

Een krachtig beeld met een wapperend vaandel, dat de rijke militaire geschiedenis van Amersfoort eert. De Vaandeldrager staat symbool voor traditie, moed en kameraadschap, en herinnert aan Amersfoorts rol als garnizoensstad. Deze verhalen leven voort in het Cavalerie Museum en op de Bernhardkazerne.
📍 Cavalerie Museum: Barchman Wuytierslaan 198
🔗 Meer leren? Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Cavalerie
Vanvitteli, maar eigenlijk Caspar van Wittel

Opgeleid in Amersfoort, groot geworden in Rome: Caspar van Wittel, ook wel bekend als Gaspare Vanvitelli, liet zijn sporen na in de kunstwereld. Hij schilderde stadsgezichten zoals niemand dat eerder had gedaan en werd zo een grondlegger van de beroemde “vedute”. Zijn zoon Luigi Vanvitelli werd later de belangrijkste architect van 18e-eeuws Italië. Toch blijft Caspar voor altijd verbonden met Amersfoort.
Viking

Tussen de bomen in Liendert staat de Viking met zijn enorme zwaard, een onmiskenbare blikvanger die uitkijkt over de stad. Oorspronkelijk gemaakt ter gelegenheid van de Keistadfeesten, is dit imposante beeld inmiddels een symbool van de wijk en de geschiedenis van Amersfoort.
📍 Van Randwijcklaan
Vis in boom

“Vis in Boom” (2004) symboliseert het gevoel van mensen die hun vertrouwde omgeving verlaten en in een onbekende, culturele mix terechtkomen. Het kunstwerk speelt in op de diverse wijkcontext en werd in 2018 verplaatst naar een nieuwe boom, als symbool van nieuw leven in een ander milieu.
📍 Rossinistraat 7
Vlag

De vlag van Amersfoort bestaat uit drie banen in wit en rood, met in het midden een beschermend rood kruis van Sint Joris, de patroonheilige van de stad. Het ontwerp, gecreëerd door stadsarchitect David Zuiderhoek, werd in 1959 vastgesteld en is gebaseerd op het stadswapen.
Wachtpoort

Twee identieke wachthuisjes flankeren hier de toegang tot wat ooit de Juliana van Stolbergkazerne was. Gebouwd met natuurstenen en gebogen dak, herinneren ze aan een tijd waarin Amersfoort een garnizoensstad was. Ooit waakten ze over duizenden soldaten die hier woonden, trainden en dienden. Nu zijn ze rijksmonument en stille getuigen van militaire historie en verhalen van vroeger.
📍 Leusderweg, voormalige ingang Juliana van Stolbergkazerne
Wapen

Het wapen van Amersfoort werd op 11 september 1816 officieel erkend, hoewel de stad het al eerder gebruikte. met een rood kruis op een zilveren achtergrond – het symbool van de stad sinds 1233. De afbeelding is gekroond met een gouden markgraafkroon en wordt geflankeerd door twee klimmende leeuwen. Het wapen blijft ongewijzigd, zelfs na de fusie van 1974, en symboliseert de rijke geschiedenis van Amersfoort.
Henk Wery

Opgegroeid tussen de Amersfoortse Boys en HVC, schopte Henk Wery het al jong tot het betaalde voetbal. Een talent dat niet te stoppen was: zijn grootste glorie vierde hij met Feyenoord, waar hij o.a Europacup I en de UEFA Cup won. Na zijn imposante carrière keerde hij terug naar zijn roots. Henk bleef de stad trouw, werkte in de horeca en jarenlang bij SRO. Een echte Amersfoorter, op en naast het veld.