Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS
MONUMENTEN

DE LEVENDIGE STADSMUUR

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

DE ‘OUDE’

De Amersfoortse stadsmuur is niet in één keer gebouwd. Het heeft jaren in beslag genomen. Rond 1300 was er de zogenaamde eerste omwalling. Dit was een kleine cirkel, die je nu kunt belopen op de bekende Muurhuizen. Deze eerste stadsmuur werd afgebroken toen de stad te klein werd. Meer mensen wilden in Amersfoort wonen, dus de stadsmuur moest worden verzet. Op de fundamenten van de eerste omwalling werden de Muurhuizen gebouwd. Hier vind je ook nog ‘t Sluisje en de Dieventoren, twee monumenten uit die tijd.

De Dieventoren

DE ‘NIEUWE’

De tweede omwalling kun je nu nog zien. Deze ‘nieuwe’ stadsmuur, die werd gebouwd rond 1400, zorgde voor een grotere binnenstad. De muur en bijzondere monumenten zijn gebouwd van, onder andere, stenen van de eerste omwalling. De land- en waterpoort de Koppelpoort, de Monnikendam en de Volmolen zijn onderdeel van deze stadsmuur en zijn nog in volle glorie te bewonderen.

Monnikendam

SPAAR ZE ALLEMAAL!

Wat opvalt als je de muur eens goed bekijkt, is dat het bestaat uit verschillende soorten stenen. Dit heeft verschillende redenen. Zo gingen Amersfoorters slim en zuinig om met hun stenen. Ze hergebruikten stenen van vervallen huizen en poorten. Ook spaarden ze stenen die uit de stadsmuur waren gevallen. Werd er een nieuw stuk muur gebouwd? Dan pakten ze de stenen uit hun voorraad erbij. Het kwam dus regelmatig voor dat een nieuw stuk muur uit een verzameling stenen bestond.

Foto: Naline Roodbeen.

EEN HOOP GESJOUW

Dat verklaart nog niet waarom er zoveel verschillende soorten stenen aanwezig zijn in de stadsmuur. Dat zit zo: als er mensen waren die in Amersfoort wilden wonen, moesten ze belasting betalen in de vorm van stenen. Deze nieuwe bewoners kwamen natuurlijk niet allemaal van dezelfde plek. Ze namen stenen mee vanuit hun eerdere woonplaats. Iedere woonplaats had een andere steensoort. Zo zijn er veel verschillende soorten stenen te vinden in onze stadsmuren!

Nog meer GESCHIEDENIS

DE WAGENWERKPLAATS: INDUSTRIEEL ERFGOED

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

DE VELE GEZICHTEN VAN DE ELLEBOOGKERK

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

DE DOLLE JONKER EN ZIJN KEIEN

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

MUZIKALE VERBROEDERING IN STUDIO KRUISKAMP

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

‘HET GELUID VAN DE TOREN IS ALS THUISKOMEN’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

DE SKATE CENTRALE: EEN THUISHAVEN VOOR BUITENBEENTJES

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

DE KEIJLIJN: MEER DAN EEN GEZELLIG TREINTJE

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

XANDER SCHINEIS

Zie je een hoogblond kapsel licht geven in de Amersfoortse nacht? Grote kans dat het Xander is die losgaat op de dansvloer. 

WILLEMS WONDERE WEILAND: ‘WE GAAN DOOR ZOLANG WE HET LEUK VINDEN’

Wat 22 jaar geleden als verjaardagsfeestje begon, groeide uit tot Hooglanderveens grootste gratis festival: Willems Wondere Weiland! Wij spraken met...

WE DOEN HET SAMEN! FESTIVAL

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

TWAN VET

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...