Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

Een unieke plek: De Nieuwe Stad

Aan de rand van het Eemplein en de Eemhaven ligt een gebied vol reuring. Breng met ons een bezoek aan De Nieuwe Stad!

location_on Amersfoort

Toen in 2012 de productie werd verplaatst naar Frankrijk, kwam het nostalgische pand leeg te staan. Dit was voor ontwikkelaar Schipper Bosch een uitgelezen kans om niet alleen de fabriek, maar het hele gebied een nieuw leven te geven. 

DE NIEUWE STAD BLOEIT

Je voelt het karakter van de oude fabrieksgebouwen als je door dit nieuwe stadscentrum loopt. De oude gebouwen hebben allemaal een nieuwe functie gekregen. Veel verschillende bedrijven, scholen, vergaderlocaties en recreatieve plekken hebben zich nu gevestigd. Waar vroeger de tubes tandpasta werden gevuld en ingepakt, vind je nu een fietsenmaker en een advocaat. Die diversiteit is goed voor het gebied, want door deze mix blijft het gebied zich ontwikkelen en blijft het in bloei.

DUURZAAM & TOEKOMSTBESTENDIG

De Nieuwe Stad heeft het al in de naam: vernieuwing. Deze vernieuwing komt sterk naar voren als het gaat om duurzaamheid. Het doel van Schipper Bosch is om het nieuwe gebied zelfvoorzienend te maken en daarmee zijn ze al flink onderweg. Met 300 zonnepanelen op het dak wordt in veel van de energie voorzien en dat is nog niet alles. Ze werken met een biowarmteinstallatie, waarbij snoeiafval en resthout van het openbaar groenbeheer wordt gebruikt als grondstof. De rest van de energie is groen en komt van de Nederlandse windmolens. 

BIJZONDERE BEWONERS

De oude gebouwen zitten vol met verschillende ondernemingen, scholen en zelfs een poppodium (FLUOR) in de loods waar vroeger de materialen voor de tandpasta’s lagen opgeslagen. Een andere bijzondere bewoners is ATM Model Art. Dit kunstenaarscollectief heeft een grote werkplaats waar ze goed gebruik van maken. Ze maken hier, naast maquettes, vooral prachtige decorstukken voor festivals en indoor feesten. Ook vind je in De Nieuwe Stad studioZand, waar serviesgoed en producten van porselein worden geproduceerd. Een bijzonder product, “Zonder Einde”, maakt gebruik van crematie-as. Je kunt in de fabrieksgebouwen nog veel meer bijzondere bewoners vinden. 

OP VISITE!

Wil je De Nieuwe Stad eens met eigen ogen bekijken? Je kunt op eigen houtje langs de oude fabrieksgebouwen lopen en de sfeer goed in je opnemen. Je kunt er ook genieten van fijne horeca en winkels. Breng tijdens je wandeling vooral een bezoekje aan Het Lokaal. Hier worden veel lokale producten verkocht. Een lekkere maaltijd nuttig je bij Kroast of Hoog Vuur. Zin in een lekker dessert? Even verderop zit IJS van Vitelli, waar je heerlijke smaken huisgemaakt ijs kan proeven. 

Nog meer GESCHIEDENIS

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

Hofje Armen de Poth: verstopt, maar toch vindbaar

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

Govert Schilling

Deze wetenschapsjournalist reist stad, land en hemellichamen af voor educatieve programma's en artikelen. En in zijn vrije tijd? Dan geniet hij van...

Wie is dat meisje in de stoplichten?

In veel voetgangerslichten rond het centrum staat een meisje afgebeeld. Waar komt deze meid met haar paardenstaart eigenlijk vandaan?

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

De Koffiebus: cappucino’s met een scheutje aandacht

Deze mobiele variant van een koffiehuis beweegt zich sinds 2017 door de stad. Omzet maken is bijzaak. De ontmoeting met elkaar is het hoofddoel!

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

Willems Wondere Weiland: ‘We gaan door zolang we het leuk vinden’

Wat 22 jaar geleden als verjaardagsfeestje begon, groeide uit tot Hooglanderveens grootste gratis festival: Willems Wondere Weiland! Wij spraken met...

Amersfoort: een kamp vol stieren

Aan het eind van de Kamp staat een enorm, stoer beeld van een stier. Aan dit kunstwerk kleven een bull ehhh boel verhalen...