Ga naar de inhoud
DE STAD
MONUMENTEN

De trots van Amersfoort: De Koppelpoort

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?BEROEMD VESTINGSWERK

De poort is beroemd. Vaak wordt de Onze Lieve Vrouwetoren de trots van Amersfoort genoemd, maar dat mag je zeker ook van de Koppelpoort zeggen. Deze gecombineerde land- en waterpoort is absoluut uniek. Er is geen tweede in Nederland. Deze poort is een populair toneel voor bruidsparen om foto’s te maken. Ook worden er wel regelmatig huwelijksaanzoeken gedaan, net als in de Onze Lieve Vrouwetoren.

Koppelpoort


BIJZONDERE NAAM

Hoe komt de Koppelpoort eigenlijk aan zijn naam? Je zou kunnen denken dat hij Koppelpoort heet, omdat het een dubbele poort is die als het ware aan elkaar gekoppeld is: landpoort-waterpoort. Maar nee, het zit anders. In de tijd waarin de poort gebouwd is, aan het begin van de 15e eeuw, was er een eindje verderop een weiland dat door meerdere mensen gebruikt mocht worden om hun vee te laten grazen. Zo’n weiland werd een coppel genoemd. Vandaar! 

RADDRAAIERS

De poort heette ook wel Spui- of Spoeypoort. De reden daarvan is dat het water eronder afgesloten kon worden door een groot en zwaar houten balkenschot, dat zich in de poort bevindt. Het schot werd omlaag gelaten of omhoog gehaald met behulp van een stelsel van twee tredmolens, waarin mensen moesten lopen. Zij werden raddraaiers genoemd. Het afsluiten van het water was niet alleen nodig om vijanden buiten de deur te houden, maar ook om de waterstand in de grachten te regelen.


OVERSTROMINGEN

Amersfoort had eeuwenlang veel last van overstromingen. Die konden van twee kanten komen: van de Zuiderzee, zoals het huidige IJsselmeer toen heette. Maar ook van de kant van de grote rivieren kwam het water regelmatig tot aan Amersfoort, met overstromingen van onze stad tot gevolg.

BESTORMINGEN

De Koppelpoort was regelmatig het toneel van aanvallen en gevechten. Dat de poort er nog steeds staat, is eigenlijk wel een wonder. Hoe dat komt, vertellen we een andere keer!

Nog meer MONUMENTEN

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

Amersfoort: een kamp vol stieren

Aan het eind van de Kamp staat een enorm, stoer beeld van een stier. Aan dit kunstwerk kleven een bull ehhh boel verhalen...

De Keijlijn: meer dan een gezellig treintje!

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

Welkom in de Verkeerstuin!

Op de Wagenwerkplaats vind je De Verkeerstuin. Deze old-school speeltuin bevat alle ingrediënten voor een bruisende plek barstensvol lol.

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

Willems Wondere Weiland: ‘We gaan door zolang we het leuk vinden’

Wat 22 jaar geleden als verjaardagsfeestje begon, groeide uit tot Hooglanderveens grootste gratis festival: Willems Wondere Weiland! Wij spraken met...

Aaron Asbury

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!

Frank Driessen

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!