Ga naar de inhoud
DE STAD
OORLOGSVERLEDEN

HET BELGENMONUMENT

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

GROOTSTE MONUMENT VAN NEDERLAND

Wanneer je dit gratis te bezoeken monument ziet, is het formaat een van de eerste dingen die je opvalt. Het gedenkteken is maar liefst 43 meter hoog en daarmee behoorlijk imposant. In 1917 werd gestart met de bouw naar ontwerp van de Belgische architect Huib Hoste. Het monument heeft een prachtige herdenkingsmuur met beeldhouwwerk van Hildo Krop. Om de gedenkzuil heen is een mooie tuin aangelegd, vol met bloemen en sproeiers. De tuin is eveneens ontworpen door een Belg, namelijk Louis van der Swaelmen. 

ENORM GEBAAR

Waarom staat dit monument in Amersfoort? Dat komt omdat er in 1914, toen Duitsland België binnenviel, een miljoen Belgen gevlucht zijn. Een groot gedeelte hiervan vertrok naar Nederland. In de regio Amersfoort zijn er zo’n 20.000 vluchtelingen opgevangen voor een periode van vier jaar. Ze kwamen terecht in verschillende kampen, waar ze les kregen in diverse ambachten. Om wat ze geleerd hadden in praktijk te brengen en als dank voor de opvang in deze periode, is het Belgenmonument gebouwd.

BEZOEKEN

In 1919 werd de bouw van het monument afgerond. De officiële plechtigheid liet echter nog lang op zich wachten. Pas in 1938 werd het Belgenmonument onthuld door koningin Wilhelmina en koning Leopold III. Ondertussen heeft het gebouw al meerdere renovaties gehad; het bestaat immers al meer dan 100 jaar!

MEER INFO

Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van het Belgenmonument of andere plekken in Amersfoort? Kies dan voor een uitgebreide rondleiding van Gilde Amersfoort. Klik hier voor meer informatie.

In opdracht van Gemeente Amersfoort heeft auteur Hans Zijlstra een boek geschreven geschreven over het Belgenmonument. In het voorjaar van 2024 verschijnt een nieuwe versie. Hier lees je er meer over!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

DE SKATE CENTRALE: EEN THUISHAVEN VOOR BUITENBEENTJES

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

DE BUURTMOEDERS

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

THEATER VOOROPLEIDING AMERSFOORT

De koffie is ingeschonken. De recorder staat aan. Niets lijkt een interview met regisseur Jori Hermsen en actrice Jessica Zeylmaker nog in de weg te...

KEiSTAD KABUTOPS: ‘WE WORDEN HERKEND DOOR ANDERE LEAGUES’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...

ANNELIES GOUW

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

PRIDE AMERSFOORT: EEN EN AL(TiJD) TROTS

Bij Pride Amersfoort staat er maar één motto centraal: Just be pride! Wees trots op wie je bent, hoe je bent en hoe je daar gekomen bent.

‘HET GELUID VAN DE TOREN IS ALS THUISKOMEN’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

SOPHIE PAUW

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

FRANK DRIESSEN

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...