Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

DE SINT-JORISKERK: EEN REIS DOOR DE TiJD

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de Sint-Joriskerk. Duik met ons mee in de geschiedenis!

DE BOUW

Rond het jaar 1200 werd het fundament gelegd voor wat nu een van de meest kenmerkende gebouwen van Amersfoort is. Toen Amersfoort in 1259 stadsrechten ontving, begon het ambitieuze project van de bouw van een nieuwe parochiekerk: een kruisbasiliek. Tussen 1270 en 1350 verrezen het middenschip en het dwarsschip, die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn.

AANPASSING HIER, LIKJE VERF DAAR…

Met de toevoegingen van het midden- en dwarsschip was de ‘bouwwoede’ nog lang niet voorbij. Door de eeuwen heen zijn er een boel aanpassingen in de Sint-Joriskerk geweest. Zo kreeg de kerk in de periode van 1370 tot 1450 haar huidige hallenkoor en kapittelkoor. In de vijftiende eeuw werd de toren verrijkt met een gotische klokkenverdieping. De grootste metamorfose vond echter plaats tussen 1466 en 1534, toen de zijbeuken werden opgehoogd tot de indrukwekkende driebeukige hallenkerk die we nu kennen. Ook het zuidportaal, nu de hoofdentree, dateert uit deze tijd.
Dankzij latere uitbreidingen staat het onderste deel van de toren nu ín de kerk. Wat inmiddels het oudste stukje van dit historische monument is, was destijds deel van een bescheiden zaalkerkje dat onder de hoede van de Heren van Amersfoort viel. Deze ‘Heren van’ waren de bestuurders van de Bisschoppelijke Hof.

Wist jij dat de Hof in de jaren zestig een parkeerplaats was?

OOK NIET ONBELANGRIJK…

Wie is Sint Joris eigenlijk? Nou, op z’n zachtst gezegd een behoorlijk bezig bijtje/man/mythisch figuur! Naast beschermheilige van Amersfoort is Joris (Georgius) van Cappadocië ook de patroon van Engeland, de Spaanse autonome regio Catalonië en de scouting. In Engeland en Catalonië kennen ze hem als Saint George en Sant Jordi.

Joris is vooral bekend om door het verhaal dat hij een draak heeft gedood. Dit verhaal heeft hij echter niet zelf rondgebazuind: er wordt namelijk verondersteld dat Sint-Joris één van de heiligen is die nooit heeft geleefd. De eerste verhalen over deze legendarische drakenslachter werden honderden jaren na zijn veronderstelde marteldood pas opgeschreven.
Bezoekers en inwoners van Amersfoort kunnen nu om ieder heel uur zien hoe Sint-Joris de draak verslaat. Dit legendarische tafereel is vereeuwigd in de speelklok van de Boterwaag, het gebouw dat aan de voet van de Sint-Joriskerk staat.

Speelklok van de Boterwaag

UNIEK GENOOTSCHAP

Naast de kerk zelf verdient ook ‘het Capittel van Sint-Joris’ het om benoemd te worden. Een kapittel (officiële spelling) is een geestelijke gemeenschap of bestuurscollege. Wat het ‘Capittel van Sint-Joris’ betreft: dit is een van Amersfoorts oudste genootschappen. Met 687 kaarsjes op de verjaardagstaart is het zelfs een uniek fenomeen in Nederland, onder andere omdat het de Reformatie heeft ‘overleefd’. Het Capittel beheert een vermogen dat bestaat uit landerijen en gelden, historisch toebehorend aan de stichting. Een groot deel van deze gelden ondersteunt de Stichting Burgerweeshuis. Een ander deel draagt bij aan het onderhoud van de Sint-Joriskerk via de Stichting Vrienden van de St. Joriskerk.
Van het kapittel van de Sint-Joriskerk is ook een wapen bekend. Dit werd in 1816 toegekend door de Hoge Raad van Adel (adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en heraldiek).

Sint-Joris op het wapen van de Capittel van de Sint-Joriskerk. Dit wapen werd in 1816 toegekend door de Hoge Raad van Adel (adviescollege van de regering o.g.v. adeldom en heraldiek).

MEER INFO!

In de Sint-Joriskerk vinden er regelmatig interessante evenementen plaats. De kerk zelf is ook (tegen betaling) te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website.

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

YOUSSEF EL KHATTABI

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

PROJECTHUIS MADIBA VERBINDT LIENDERT

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

SOPHIE PAUW

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

DE KEIJLIJN: MEER DAN EEN GEZELLIG TREINTJE

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

ONTMOETiNGEN IN HUIS MIEREVELD

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.

‘JE MOET DANSEN MET DE KLOK’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

OOSTWEST: ‘WIJ ZIJN ER VOOR DE MAKERS’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

‘HET GELUID VAN DE TOREN IS ALS THUISKOMEN’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.