Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

Het mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Geertje Arends was onderweg van Nijkerk naar Amersfoort om in te treden in het Sint-Agnietenklooster. Zij had een pijpaarden beeldje van Maria bij zich, maar vond het te lelijk voor het klooster. Daarom gooide zij het beeldje in de buitengracht (tegenwoordig de Scheltussingel). Een paar dagen later vond de door visioenen geplaagde dienstmeid Margriet Albert Gijsen het beeldje onder het ijs in de gracht.

Bron: Archief Eemland

Dit Mariabeeldje zorgde ervoor dat de kaarsen drie keer langer dan normaal bleven branden. Nadat Gijsen het beeldje naar het klooster had gebracht, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje. Amersfoort werd hierdoor een heus bedevaartsoord. Pelgrims kwamen van over de hele wereld om hun gebeden te laten vervullen.

MINIDOCU

Tijdens het brouwen van hun biertje ‘Het Visioen’ vroegen de mannen van Brouwerij ’t Mirakel zich af wat er met dat Mariabeeldje is gebeurd. Tot ieders verrassing ontdekten zij dat het nog steeds in deze stad is. Van de bevindingen hebben zij een minidocumentaire gemaakt.

ONZE LIEVE VROUWEKERK
Bij een reputatie van bedevaartsoord hoort uiteraard een passende kerk. Onder andere dankzij de giften van alle pelgrims werd rond 1460 begonnen met de bouw van de Onze Lieve Vrouwekerk. De toren van deze kerk is 98,33 meter hoog en daarmee nog altijd het hoogste gebouw van Amersfoort.

De kerk zelf? Die is er niet meer… Ten tijde van de Reformatie in de 16e eeuw werd deze katholieke kerk gebruikt als opslagplaats voor munitie. Je raadt het al: de kerk ging in 1787 in vlammen op. Op het Onze Lieve Vrouwekerkhof zijn de omtrekken van het gebouw nog steeds zichtbaar in de straatstenen.

Nog meer GESCHIEDENIS

De Sint-Joriskerk: een reis door de tijd

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Adinda van Wely

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken....

Sophie Pauw

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

‘Het geluid van de toren is als thuiskomen’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

Dorpsfeest Hoogland: ‘Je kunt hier je leven lang naartoe gaan!’

Dit unieke evenement is een begrip in de hele regio. Om verschillende reden is het bijzonder te noemen. Wij vertellen je waarom!

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

Govert Schilling

Deze wetenschapsjournalist reist stad, land en hemellichamen af voor educatieve programma's en artikelen. En in zijn vrije tijd? Dan geniet hij van...

Keistad Kabutops: ‘We worden herkend door andere leagues’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...

We doen het samen! Festival

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

De Skate Centrale: een thuishaven voor buitenbeentjes

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.