Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

Het mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Geertje Arends was onderweg van Nijkerk naar Amersfoort om in te treden in het Sint-Agnietenklooster. Zij had een pijpaarden beeldje van Maria bij zich, maar vond het te lelijk voor het klooster. Daarom gooide zij het beeldje in de buitengracht (tegenwoordig de Scheltussingel). Een paar dagen later vond de door visioenen geplaagde dienstmeid Margriet Albert Gijsen het beeldje onder het ijs in de gracht.

Bron: Archief Eemland

Dit Mariabeeldje zorgde ervoor dat de kaarsen drie keer langer dan normaal bleven branden. Nadat Gijsen het beeldje naar het klooster had gebracht, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje. Amersfoort werd hierdoor een heus bedevaartsoord. Pelgrims kwamen van over de hele wereld om hun gebeden te laten vervullen.

MINIDOCU

Tijdens het brouwen van hun biertje ‘Het Visioen’ vroegen de mannen van Brouwerij ’t Mirakel zich af wat er met dat Mariabeeldje is gebeurd. Tot ieders verrassing ontdekten zij dat het nog steeds in deze stad is. Van de bevindingen hebben zij een minidocumentaire gemaakt.

ONZE LIEVE VROUWEKERK
Bij een reputatie van bedevaartsoord hoort uiteraard een passende kerk. Onder andere dankzij de giften van alle pelgrims werd rond 1460 begonnen met de bouw van de Onze Lieve Vrouwekerk. De toren van deze kerk is 98,33 meter hoog en daarmee nog altijd het hoogste gebouw van Amersfoort.

De kerk zelf? Die is er niet meer… Ten tijde van de Reformatie in de 16e eeuw werd deze katholieke kerk gebruikt als opslagplaats voor munitie. Je raadt het al: de kerk ging in 1787 in vlammen op. Op het Onze Lieve Vrouwekerkhof zijn de omtrekken van het gebouw nog steeds zichtbaar in de straatstenen.

Nog meer GESCHIEDENIS

SOPLA: het Amersfoortse rokertje

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De...

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

Dorpsfeest Hoogland: ‘Je kunt hier je leven lang naartoe gaan!’

Dit unieke evenement is een begrip in de hele regio. Om verschillende reden is het bijzonder te noemen. Wij vertellen je waarom!

PRIDE AMERSFOORT: EEN EN AL(TiJD) TROTS

Bij Pride Amersfoort staat er maar één motto centraal: Just be pride! Wees trots op wie je bent, hoe je bent en hoe je daar gekomen bent.

De Buurtmoeders

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

Aaron Asbury

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!

Keistad Kabutops: ‘We worden herkend door andere leagues’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

Eric Wensink

Eric Wensink mag als eigenaar van Health Centrum Amersfoort dit jaar 40 kaarsjes op de taart zetten. Wat in de jaren 80 begon als een krachthonk van...

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."