Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

RIJKSMONUMENT

In 1938 werd het terrein eigendom van de Nederlandse Spoorwegen, maar vanaf 2000 raakte het buiten gebruik. De grote gebouwen stonden daardoor van de ene op de andere dag leeg. Ontzettend zonde, zo vond ook ‘Siesta’. De Stichting Industrieel Erfgoed zette de Wagenwerkplaats via lokale en landelijke media in de schijnwerpers. Met succes: in 2007 werd het terrein aangewezen als rijksmonument.

NIEUWE BESTEMMING

Wat moest er nu gebeuren met al die prachtige, oude gebouwen? Sinds 2002 kwamen er initiatieven om het gebied een nieuwe bestemming te geven, mét resultaat! De diverse gebouwen huizen nu onder andere café en restaurant, een boulderhal, een evenementenlocatie en zelfs een operahuis! 

HET CENTRAAL KETELHUIS

Dit gebouw stamt uit 1904 en is een mooi voorbeeld van de fabrieksbouw uit die tijd. Er staan drie grote ketels en het heeft gemetselde muren met boogvensters. Ooit had het gebouw een schoorsteen, maar die is afgebroken. Na de renovatie heeft het kenmerkende gebouw nu een andere functie. In het Centraal Ketelhuis kun je nu heerlijk lunchen, een congres organiseren en zelfs trouwen.

DE RIJTUIGENLOODS

In dit imposante gebouw op de Wagenwerkplaats werden vroeger kleine herstellingen aan de wagens gedaan. Nog steeds is de sfeer van de industrie te voelen. Je ziet aan het dak takels hangen, er is een rolbrug aanwezig en je ziet treinrails op de grond. Gelukkig is het gebouw niet gesloopt, maar heeft het een nieuwe functie gekregen. De Rijtuigenloods is, mede dankzij het formaat, tegenwoordig een prachtige evenementenlocatie geworden. Hier is plek voor feesten, congressen en meer.

HET NIEUWE MAGAZIJN

In 1963 was er een uitbreiding nodig op het terrein. Er moest een nieuw magazijn komen en deze werd direct tegen het oude magazijn aan gebouwd. Het pand heeft hoge ramen, een plat dak en overdekt de tussenruimte tussen het oude en nieuwe deel. In het Nieuwe Magazijn kunnen liefhebbers nu boulderen. De Kei Boulderhal faciliteert klimmers met verschillende korte klimroutes, een bar en een winkel.

DE VEERENSMEDERIJ

Dit gebouw had een belangrijke rol in de spoorwegindustrie, het werd gebruikt om, zoals de naam al zegt, de veren voor de wagens te smeden. Uit de hoge schoorstenen kwam rook, afkomstig van de smidsvuren in de smederij. En nu? Nu is het een prachtig, industrieel theater en spelen acteurs de sterren van het doek. Ook Holland Opera is hier gevestigd, een operahuis gericht op kindervoorstellingen. 

Ben je benieuwd naar wat er nog meer op de Wagenwerkplaats te vinden is? Kijk dan op www.wagenwerkplaats.eu

Nog meer GESCHIEDENIS

Raddraaiers en Kraankinderen

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

Amersfoort: een echte bierstad

Hey, biertje? Nou, die vind je wel in Amersfoort. Onze stad is namelijk al eeuwenlang een echte bierstad!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Wie verzint toch die teksten op de Dara?

Op het dak van restaurant Dara prijkt er maandelijks een mooi stukje proza. Wie verzint deze teksten? We verklappen het antwoord: jij!

Frank Driessen

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

‘Je moet dansen met de klok’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

De Dolle Jonker en zijn keien

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

Welkom in de Verkeerstuin!

Op de Wagenwerkplaats vind je De Verkeerstuin. Deze old-school speeltuin bevat alle ingrediënten voor een bruisende plek barstensvol lol.

Govert Schilling

Deze wetenschapsjournalist reist stad, land en hemellichamen af voor educatieve programma's en artikelen. En in zijn vrije tijd? Dan geniet hij van...

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

De Skate Centrale: een thuishaven voor buitenbeentjes

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.