Ga naar de inhoud

Govert Schilling

Een oude telescoop staat naar het plafond gericht. Schilderijen uit verre oorden en posters van sterrenstelsels bekleden de muren. De kasten puilen uit van de boeken. Dit huis in de Bloemendalsestraat kan maar van één Amersfoorter zijn: wetenschapsjournalist Govert Schilling!

Al ruim twintig jaar woont Govert met zijn vrouw in dit monumentale Amersfoortse straatje. Niet dat de publicist vaak thuis te vinden is: hij reist regelmatig de wereld rond voor educatieve televisieprogramma’s als Govert naar de oorsprong van de mens (2021) en Govert naar de kern van de aarde (2023) te maken. Zijn andere expertise brengt hem -waar mogelijk- nóg verder: astronomie. Naast tientallen publicaties, zoals een jaarboek Sterrenkunde en het vorig jaar verschenen Hemel & Aarde (2023), beheert hij ook de website Allesoversterrenkunde.nl

Het zijn vast geen alledaagse souvenirs die je uit andere landen meeneemt?
“Ik neem vooral boeken of iets dat met taal te maken heeft mee. Of ik de woorden nou begrijp of niet: taal boeit mij enorm. Als schrijver zie ik het ook als mijn instrument. Dit voorjaar is het alweer veertig jaar geleden dat mijn eerste publicatie in de Volkskrant verscheen. In die jaren heb ik heel veel gereisd. Mijn verzameling is dus ook behoorlijk uitgebreid. Ik ben weliswaar een echt boekenmens, maar moet toegeven dat er weinig ruimte meer is voor nieuwe aanwinsten.”

Je passie -naast boeken- is de sterrenkunde. Hoe kwam je daar voor het eerst mee in contact?
“Het is als hobby begonnen. De telescoop die hier staat, is de eerste die ik ooit heb gekocht. Ik was toen zestien jaar en had flink gespaard met mijn bijbaantje. Met die telescoop heb ik gevoelsmatig het heelal volledig mee afgespeurd. Daarna werd ik al snel kind aan huis bij de Sterrenwacht in Utrecht. Daar ontdekte ik dat de informatieve kant van sterrenkunde voor mij interessanter is dan het constante waarnemen. Zo ben ik zelf begonnen met schrijven over astronomie.”

Wat houdt een globetrotter/astronoom in Amersfoort?
“Mijn vrouw en ik wonen hier ontzettend fijn. Hiervoor hebben wij lang in Utrecht gewoond. Dat was ook leuk, maar op een gegeven moment werd het iets te groot en vol. Amersfoort is wat kleinschaliger, maar nog steeds een stad. Het Flint-theater zit hier om de hoek en we gaan regelmatig naar een voorstelling. We houden allebei ook van film. Vanuit ons huis zitten we ook met een kwartiertje in de bioscoop van De Lieve Vrouw. Het is heerlijk dat in Amersfoort alles om de hoek zit.”

In Amersfoort staat de Sterrenwacht Midden-Nederland. Hoe vaak ben je daar te vinden?
“Ik heb er wel eens lezingen gegeven, maar ‘gek genoeg’ is het dus niet mijn vaste plek. De Sterrenwacht zit in park Schothorst. Het zit net buiten de stad. Dat maakt het een ideale plek voor sterrenkijken. Ze organiseren regelmatig (gratis) kijkavonden en cursussen, dus het is voor iedereen met interesse in astronomie heel fijn dat het er zit.”

Heb je ooit je eigen planetoïde gezien?
“Ik heb het zelf nog nooit mogen aanschouwen, behalve als piepklein stipje op een foto. Een planetoïde is een rotsblok die om de zon draait. Die van mij heet ‘(10986) Govert’ en is in 1977 ontdekt door een Nederlands Sterrenkunde-team. Zij hebben duizenden planetoïden in kaart gebracht en vernoemd naar andere Nederlanders. Het is dus zeker niet uniek, maar wel heel leuk.”

Hopelijk staat de planetoïde ooit dichter bij de aarde. Dan kun je het zelfs met je telescoop vanaf Amersfoort zien!
“Nou, dat hoop ik niet. Het zou betekenen dat een rotsblok van vijf kilometer lang zich wel heel dicht bij de aarde begeeft. Dan moeten we ons zorgen gaan maken, haha!”

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Het mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

De Onze Lieve Vrouwetoren

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

Amersfoort in de Wereldoorlogen

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

Projecthuis Madiba: ‘Mensen voelen zich hier op hun gemak’

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

Amersfoort als handelsstad

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

Podcast: Kijk in de Wijk Aflevering 1

In deze gloednieuwe podcastserie van Stichting Citymarketing Amersfoort nemen we per aflevering een wijk in Amersfoort onder de loep. Met een duik in...

Amersfoort: een kamp vol stieren

Aan het eind van de Kamp staat een enorm, stoer beeld van een stier. Aan dit kunstwerk kleven een bull ehhh boel verhalen...