Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS
MONUMENTEN

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit gebouw heeft een behoorlijk bewogen geschiedenis achter de rug…

VEELZIJDIG

De wortels van de Elleboogkerk reiken terug tot 1638. De Kapucijnenpater Gabriël stichtte een kapelletje in het huis van zijn zuster. Dit bescheiden begin legde de basis voor wat uiteindelijk een imposante driebeukige hallenkerk zou worden. In 1820 kreeg de kerk de zo kenmerkende voorgevel. Toch was dat verre van het enige bestemmingsplan wat men door de eeuwen in dit gebouw zag. Zo droeg de Elleboogkerk ooit de naam de ‘Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart’ en is het een parochiekerk, een architectenbureau, een wooninformatiecentrum en museum geweest.


DE VLAMMEN VOORBIJ

22 oktober 2007 leek het einde te betekenen voor de Elleboogkerk. Een verwoestende brand legde het gebouw, wat toentertijd dienstdeed als museum van de kunstenaar Armando, volledig in de as. De kerk en een groot deel van de collectie van de kunstenaar gingen daarbij verloren. De gemeente besloot dat deze brand niet het einde van het iconische Amersfoortse pand was. Zij wilden het gebouw in oorspronkelijke glorie herstellen, maar met een modern tintje aan het interieur.

HERBOREN

In 2011 werd begonnen met de herbouw van de Elleboogkerk. Een symbolisch moment tijdens dit proces was 22 mei 2012, toen de nieuwe spits op de toren werd geplaatst. Ook de originele windhaan was daarmee weer terug op het oude nest. Tijdens de brand in 2007 was deze haan in de gracht gevallen. In maart 2014 was het dan zover: de Elleboogkerk 2.0. opende haar deuren!

IN DE ELLEBOOG

Sinds de heropening is de Elleboogkerk voorzien van een schitterende kap met daklicht. Daardoor leent het zich uitstekend voor exposities en tentoonstellingen. Amersfoort In C, de verzamelnaam voor Kunsthal KAdE, Museum Flehite, Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE, zijn daarom met de gemeente Amersfoort het initiatief ‘InDeElleboog’ gestart. De komende jaren vind je hier dus omvangrijke installaties van kunstenaars uit binnen- en buitenland!

Nog meer GESCHIEDENIS

De Sint-Joriskerk: een reis door de tijd

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Theater Vooropleiding Amersfoort

De koffie is ingeschonken. De recorder staat aan. Niets lijkt een interview met regisseur Jori Hermsen en actrice Jessica Zeylmaker nog in de weg te...

Projecthuis Madiba: ‘Mensen voelen zich hier op hun gemak’

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

Ontmoetingen in Huis Miereveld

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.

Twan Vet

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...

De Buurtmoeders

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...