Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

PROJECTHUIS MADIBA VERBINDT LIENDERT

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

Met twee betaalde krachten, ruim honderd vrijwilligers, mensen met een zorgvraag en stagiaires is het team van Madiba nogal fors te noemen. En iedereen is gelijk. Jana van Lamoen, één van de initiatiefnemers, vertelt: “We zouden eigenlijk iets kleins opstarten, maar van het één kwam het ander en zijn we steeds groter geworden. Nu is het hele souterrain een wijkcentrum.”

VEILIGE HAVEN

Toch is Madiba meer dan alleen een regulier wijkcentrum. “We werken met vier pijlers: zorg, onderwijs, sport en gezond eten. Als je die pijlers combineert is je leven in balans, dus dat doen wij hier ook. De eerste stap naar herstel voor mensen die hier komen, is een plek vinden waar ze zich veilig voelen. Dat zij dit vinden in het projecthius is het grootste compliment en voelbaar wanneer je hier binnenstapt. Mensen zeggen wel eens dat Madiba hun tweede thuis is.”

WEES WELKOM!

In de keuken wordt gekookt met biologische en zoveel mogelijk lokaal ingekochte producten. De gerechten worden aangeboden in zowel het restaurant als de vergaderzalen. De opbrengsten vloeien rechtstreeks terug naar de activiteiten die worden georganiseerd voor mensen van alle leeftijden. “We doen te veel om op te noemen: van huiswerkbegeleiding tot uitjes voor senioren. Daarnaast zoeken we altijd stagiaires of vrijwilligers die willen meehelpen of workshops en lezingen willen geven. Als je iets wil vertellen over een onderwerp waar je veel van weet ben je welkom om die kennis hier te delen.”

CIRKELTJE ROND

En daarmee is het cirkeltje rond. Amersfoorters helpen andere Amersfoorters door op hun eigen manier een steentje bij te dragen aan één van de initiatieven van het projecthuis. ”Ik kijk iedere dag naar iedereen die hier rondloopt en ben blij dat ze een plek hebben gevonden waar ze het beste uit zichzelf kunnen halen.”

MEER INFO

Op de website van Projecthuis Madiba lees je alles over dit maatschappelijk centrum.

Nog meer DE ZIEL

DE VIKING VAN LIENDERT

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

DE DOLLE JONKER EN ZIJN KEIEN

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

WIJ ZIJN… DE EUROPESE STAD VAN HET JAAR!

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot Europese stad van het jaar. Wij vertellen je er alles over!

DE BUURTMOEDERS

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

URSULA VERRIPS

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...

DE MUURHUIZEN: MEER DAN EEN BIJZONDERE STRAAT

Veel van de Amersfoortse Rijksmonumenten staan in een bijzonder straatje: de Muurhuizen. De naam zegt een hoop over de oorsprong, maar wat precies?

AMERSFOORT’40-’45: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING

Wat voor impact had de oorlog op Amersfoort en haar inwoners? Deze documentaire neemt je mee in de grootste verzameling beeldmateriaal uit WOII.

ANNELIES GOUW

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

HET VERHAAL VAN AMERSFOORT

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.

HET BELGENMONUMENT

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.