Ga naar de inhoud

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

location_on Amersfoort

BIERSTAD

In de middeleeuwen was schoon water zeldzaam en kostbaar, maar in Amersfoort stroomde het dagelijks de stad en grachten in. Niet gek dat er in die periode veel bierbrouwerijen ontstonden. Amersfoorts bier was beroemd en gewild in de wijde omtrek. Dat geldt vandaag de dag nog steeds. Anno 2023 vind je in de Keistad bierbrouwerijen als De Drie Ringen, Rock City en ’t Mirakel.

AMBACHTELIJK

Naast handel- en bierstad verdienden de Amersfoorters hun geld met onder meer textielnijverheid. In de Katoendrukkerij in de Volmolen (naast de Koppelpoort) leer je vandaag de dag alles over deze ambacht. Dit is dé gespecialiseerde werkplaats voor katoendrukken in Nederland. Je kunt hier o.a. leren afdrukken met houten drukblokken, informatie vinden over (de geschiedenis van) het katoendrukken en op maat houten drukblokken laten maken.

TABAKSTEELT

Het gebied rond de Eem was vooral vochtig en drassig. Dat maakte het minder geschikt voor akkerbouw, maar ideaal voor veeboeren. Op zijn beurt zorgde dat weer voor veel tabaksteelt in Amersfoort en omstreken. Schaapsmest werd bijvoorbeeld gebruikt om de tabaksvelden te bemesten. Ten zuiden van Amersfoort, maar ook rond Hoogland, stonden talloze tabaksschuren waar de bladeren werden gedroogd. Eén van die plekken waar in de 18e eeuw tabaksbladeren werden gedroogd is Hotel de Tabaksplant op de Kamp. In het tuinhuis van dit hotel is een historische gevelsteen verwerkt die verwijst naar de tabaksteelt.

POLITIEK

Niet alleen op het gebied van bier en handel speelde Amersfoort een belangrijke rol. Ook op politiek vlak was Amersfoort van betekenis. Voornamelijk in het voortbrengen van een politieke grootheid: zo is Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619), de raadspensionaris die bekend staat als grondlegger van de Republiek der Nederlanden, geboren in een van de beroemde Muurhuizen.

Tot op de dag van vandaag is Van Oldenbarnevelts invloed nog merkbaar. Bijvoorbeeld op politiek gebied met de vrijheid van godsdienst en moderne grondwetten zoals die ook in Frankrijk en de Verenigde Staten ontstonden. Ook op economisch vlak staat zijn stempel stevig in de Nederlandse geschiedenis gedrukt: Johan van Oldenbarnevelt stichtte de eerste multinational, de Verenigd Oost-Indische Compagnie of V.O.C. en de eerste moderne beurs waar aandelen en effecten werden verhandeld.

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

WIE IS DAT MEISJE IN DE STOPLICHTEN?

In veel voetgangerslichten rond het centrum staat een meisje afgebeeld. Waar komt deze meid met haar paardenstaart eigenlijk vandaan?

DE PASTORIE DEELT ZiJN OVERVLOED

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

‘AMERSFOORT IS NOG IMPOSANTER VANAF DE BOOT’

Bij Waterlijn Amersfoort zit de sfeer er altijd goed in. Als geen ander weten de schippers de echte Amersfoortse verhalen te vertellen.

ADURA SULAIMAN

Adura Sulaiman (28) is singer-songwriter, frontvrouw van Future Husband, voice-over artiest, vocal coach… Is er iets wat ze niet kan?

DE KEIJLIJN: MEER DAN EEN GEZELLIG TREINTJE

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

‘HET GELUID VAN DE TOREN IS ALS THUISKOMEN’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

DE DOLLE JONKER EN ZIJN KEIEN

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

SOPHIE PAUW

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...