Ga naar de inhoud
OORLOGSVERLEDEN

Amersfoort in de Wereldoorlogen

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

location_on Amersfoort

GARNIZOENSSTAD

Amersfoort, strategisch gelegen in het hart van Nederland met uitstekende verbindingen en omringd door bossen, heide, heuvels en polderlandschap, bleek een ideale plek voor het Nederlandse leger om te oefenen. De stad groeide daardoor snel uit tot de voornaamste garnizoensstad, vooral op het gebied van de cavalerie. Deze militaire eenheid, die zich van oudsher te paard voortbewoog en vocht, vond in de Keistad een perfecte uitvalsbasis.
Ook vandaag de dag speelt de kazerne in Amersfoort nog altijd een belangrijke rol voor het Nederlandse leger. Liefhebbers die meer willen weten over de geschiedenis van Amersfoort als garnizoensstad, kunnen een bezoek brengen aan het Cavaleriemuseum op de kazerne.

EERSTE WERELDOORLOG

Tijdens de Eerste Wereldoorlog handhaafde Nederland een neutrale positie. Hierdoor zochten honderdduizenden, voornamelijk Belgische vluchtelingen, hun toevlucht binnen onze grenzen. In Amersfoort werden tienduizenden van hen opgevangen in garnizoenen, barakken en tentenkampen. Het Belgenmonument, het grootste herdenkingsmonument in Nederland, herinnert ons aan deze periode.

GREBBELINIE

Al in de 16e eeuw werd het belang van Amersfoort en omgeving voor militaire doeleinden erkend. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden begon in 1744 met het aanleggen van de Grebbelinie om Holland te beschermen tegen Franse invallen. Deze verdedigingslinie, 60 kilometer lang, strekte zich uit van de Nederrijn bij de Grebbeberg in Rhenen langs het Valleikanaal en de Eem tot aan de Zuiderzee, het hedendaagse IJsselmeer. De linie diende als voorverdediging van de Hollandse Waterlinie en was gebaseerd op het principe van inundatie: het opzettelijk onder water zetten van gebieden.

TWEEDE WERELDOORLOG

In de Tweede Wereldoorlog werd in Amersfoort – na de mobilisatie van 1 september 1939 – Kamp Amersfoort ingericht als huisvesting van Nederlandse militairen. Toen in 1940 de nazi’s Nederland binnenvielen, namen zij het Kamp over en werd het een doorgangs- en strafkamp voor onder meer politieke gevangenen, verzetsstrijders, Joden, Jehova’s en Sovjet krijgsgevangenen. Velen werden er onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden, gemarteld en gedood. Vandaag de dag is op deze plek Nationaal Monument Kamp Amersfoort een herinneringscentrum geworden. Met een vaste museale presentatie en wisselend programma wordt de herinnering in stand gehouden van het leed dat ca. 47.000 gevangenen moesten doorstaan.

OORLOGSGRAVEN

Na de oorlog zijn op Rusthof oorlogsgraven aangelegd voor gevallen militairen uit onder meer Italië, Polen en Groot Brittannië. Er is ook een ereveld ingericht voor 865 soldaten uit de voormalige Sovjetunie.

BEVRIJDING

Amersfoort werd op 7 mei 1945 bevrijd door Canadese troepen.

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Joris Postulart

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

De Keijlijn: meer dan een gezellig treintje!

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

Twan Vet

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...

Youssef el Khattabi

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

Anna Koolstra

Maak kennis met Anna, een ambitieuze jonge politica die haar wortels heeft in het hart van Amersfoort. Opgegroeid in de levendige wijken Kattenbroek...

Frank Driessen

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

De Skate Centrale: een thuishaven voor buitenbeentjes

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

Ontmoetingen in Huis Miereveld

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.