Ga naar de inhoud
DE ZIEL

Theater Vooropleiding Amersfoort

De koffie is ingeschonken. De recorder staat aan. Niets lijkt een interview met regisseur Jori Hermsen en actrice Jessica Zeylmaker nog in de weg te staan. Dan gaat de telefoon. “Oh, dat is een student die net auditie heeft gedaan. Even opnemen, hoor!”

Het tijdelijke oponthoud geeft aan hoe betrokken dit theaterkoppel is bij ‘hun’ studenten. Sinds 2018 begeleiden Jori en Jessica met de Theater Vooropleiding Amersfoort (TVA) jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Met persoonlijke, professionele en nuchtere begeleiding ondersteunen zij hen in een uitdagend proces: het waarmaken van een theaterdroom.

Jori Hermsen. Foto: Jessica Zeylmaker

BINDING MET DE STAD

Dat Jori en Jessica in 2018 in Amersfoort met deze vooropleiding zijn gestart, mag geen toeval heten. Wanneer gevraagd naar hun binding met de Keistad, zegt Jori: “Waar te beginnen… Ik kom uit de regio en heb hier de middelbare school en de jeugdtheaterschool doorlopen. Na ons afstuderen zijn Jessica en ik met een collectief in Amersfoort ‘Theatergroep Sonja’ gestart. Onze voorstellingen bedachten we in de Laswerkplaats en de premières vonden plaats in het theater van De Lieve Vrouw. Daarna zijn we even uitgewaaierd, maar toch bleef Amersfoort steeds terugkeren in ons werk in de theater- en filmwereld.”

De TVA werkt nauw samen met andere instellingen in Amersfoort. Bijvoorbeeld voor repeteerruimtes!

WERKEN MET JONGEREN

Amersfoort was niet de enige rode draad in de werkzaamheden van dit tweetal. Het begeleiden van (jong) talent bleek dat eveneens. Jessica: “Met de theatergroep organiseerden wij regelmatig workshops. Daarnaast werk ik in verschillende steden als docent. We wisten dus allebei dat we veel plezier halen uit werken met jongeren. Toen het idee ontstond om hier een vooropleiding te starten, voelden we beiden dat we deze stad iets unieks te bieden hadden. Jori: “En andersom ook, natuurlijk. Dankzij de centrale ligging hebben we een landelijk bereik. Zo kunnen jongeren uit alle windrichtingen deze vooropleiding volgen.”

DE TRAJECTEN

De TVA biedt sinds het schooljaar 23’/24’ vier trajecten aan: de jaargang, de zaterdagschool, de filmschool en de productiegroep. Tijdens de jaargang krijgen studenten van september tot en met juni vier dagen per week les van verschillende docenten uit het vak. Jori: “In het eerste jaar boden we alleen nog de jaargang aan. Toen volgden negen mensen de opleiding. Inmiddels zijn er jaarlijks tussen de vijftig en zestig studenten bij de TVA betrokken. Jessica vervolgt: “We voelen zo’n betrokkenheid dat we elke student als ons ‘mentorkind’ zien. Omdat we de kwaliteit wel willen waarborgen, hebben we het team dit jaar naar vier mentoren uitgebreid. Zo nemen we onszelf ook een beetje in bescherming!”

VELE KANTEN VAN HET VAK

Zodra de studenten de schoolbanken en oefenruimtes van de TVA verlaten, zijn het niet alleen acteurs die klaar zijn voor een hbo-opleiding. Jessica legt uit: “Wij willen de studenten zo breed mogelijk opleiden. Er is natuurlijk veel meer te doen in deze sector dan alleen acteren. Vanaf het moment dat jongeren auditie komen doen, kijken we dan ook naar ieders individuele kwaliteiten. Tijdens de opleiding kunnen zij zich meer op specifieke onderdelen in het vak gaan richten. Jori: “We moedigen onze studenten altijd aan om hun dromen waar te maken. Daarnaast blijven we realistisch. Dat bedoelen we met ‘nuchter opleiden’: we doen geen mooie beloftes of garanties, maar begeleiden en ondersteunen de talenten alleen waar we dat kunnen.”

HECHTE FAMILIE

Met tientallen alumni en constante aanwas van nieuwe studenten is de Theater Vooropleiding Amersfoort in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een hechte familie. Jessica: “We juichen mee met elkaars successen en huilen mee met teleurstellingen. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de studenten onder elkaar.”
Jori springt daar op in: “Het geldt zelfs voor studenten die niet tegelijkertijd de vooropleiding hebben gevolgd. We merken steeds meer dat oud-studenten nu als professionals in deze sector werken. Onze vooropleiding voelt daardoor als een steeds groter wordende familie.”

Nog meer DE ZIEL

De Dolle Jonker en zijn keien

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Sophie Pauw

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

Podcast: Kijk in de Wijk Aflevering 1

In deze gloednieuwe podcastserie van Stichting Citymarketing Amersfoort nemen we per aflevering een wijk in Amersfoort onder de loep. Met een duik in...

Joris Postulart

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

Ursula Verrips

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...

Het verhaal van Amersfoort

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.

Raddraaiers en Kraankinderen

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

Aaron Asbury

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!