Ga naar de inhoud
DE ZIEL

Theater Vooropleiding Amersfoort

De koffie is ingeschonken. De recorder staat aan. Niets lijkt een interview met regisseur Jori Hermsen en actrice Jessica Zeylmaker nog in de weg te staan. Dan gaat de telefoon. “Oh, dat is een student die net auditie heeft gedaan. Even opnemen, hoor!”

Het tijdelijke oponthoud geeft aan hoe betrokken dit theaterkoppel is bij ‘hun’ studenten. Sinds 2018 begeleiden Jori en Jessica met de Theater Vooropleiding Amersfoort (TVA) jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Met persoonlijke, professionele en nuchtere begeleiding ondersteunen zij hen in een uitdagend proces: het waarmaken van een theaterdroom.

Jori Hermsen. Foto: Jessica Zeylmaker

BINDING MET DE STAD

Dat Jori en Jessica in 2018 in Amersfoort met deze vooropleiding zijn gestart, mag geen toeval heten. Wanneer gevraagd naar hun binding met de Keistad, zegt Jori: “Waar te beginnen… Ik kom uit de regio en heb hier de middelbare school en de jeugdtheaterschool doorlopen. Na ons afstuderen zijn Jessica en ik met een collectief in Amersfoort ‘Theatergroep Sonja’ gestart. Onze voorstellingen bedachten we in de Laswerkplaats en de premières vonden plaats in het theater van De Lieve Vrouw. Daarna zijn we even uitgewaaierd, maar toch bleef Amersfoort steeds terugkeren in ons werk in de theater- en filmwereld.”

De TVA werkt nauw samen met andere instellingen in Amersfoort. Bijvoorbeeld voor repeteerruimtes!

WERKEN MET JONGEREN

Amersfoort was niet de enige rode draad in de werkzaamheden van dit tweetal. Het begeleiden van (jong) talent bleek dat eveneens. Jessica: “Met de theatergroep organiseerden wij regelmatig workshops. Daarnaast werk ik in verschillende steden als docent. We wisten dus allebei dat we veel plezier halen uit werken met jongeren. Toen het idee ontstond om hier een vooropleiding te starten, voelden we beiden dat we deze stad iets unieks te bieden hadden. Jori: “En andersom ook, natuurlijk. Dankzij de centrale ligging hebben we een landelijk bereik. Zo kunnen jongeren uit alle windrichtingen deze vooropleiding volgen.”

DE TRAJECTEN

De TVA biedt sinds het schooljaar 23’/24’ vier trajecten aan: de jaargang, de zaterdagschool, de filmschool en de productiegroep. Tijdens de jaargang krijgen studenten van september tot en met juni vier dagen per week les van verschillende docenten uit het vak. Jori: “In het eerste jaar boden we alleen nog de jaargang aan. Toen volgden negen mensen de opleiding. Inmiddels zijn er jaarlijks tussen de vijftig en zestig studenten bij de TVA betrokken. Jessica vervolgt: “We voelen zo’n betrokkenheid dat we elke student als ons ‘mentorkind’ zien. Omdat we de kwaliteit wel willen waarborgen, hebben we het team dit jaar naar vier mentoren uitgebreid. Zo nemen we onszelf ook een beetje in bescherming!”

VELE KANTEN VAN HET VAK

Zodra de studenten de schoolbanken en oefenruimtes van de TVA verlaten, zijn het niet alleen acteurs die klaar zijn voor een hbo-opleiding. Jessica legt uit: “Wij willen de studenten zo breed mogelijk opleiden. Er is natuurlijk veel meer te doen in deze sector dan alleen acteren. Vanaf het moment dat jongeren auditie komen doen, kijken we dan ook naar ieders individuele kwaliteiten. Tijdens de opleiding kunnen zij zich meer op specifieke onderdelen in het vak gaan richten. Jori: “We moedigen onze studenten altijd aan om hun dromen waar te maken. Daarnaast blijven we realistisch. Dat bedoelen we met ‘nuchter opleiden’: we doen geen mooie beloftes of garanties, maar begeleiden en ondersteunen de talenten alleen waar we dat kunnen.”

HECHTE FAMILIE

Met tientallen alumni en constante aanwas van nieuwe studenten is de Theater Vooropleiding Amersfoort in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een hechte familie. Jessica: “We juichen mee met elkaars successen en huilen mee met teleurstellingen. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de studenten onder elkaar.”
Jori springt daar op in: “Het geldt zelfs voor studenten die niet tegelijkertijd de vooropleiding hebben gevolgd. We merken steeds meer dat oud-studenten nu als professionals in deze sector werken. Onze vooropleiding voelt daardoor als een steeds groter wordende familie.”

Nog meer DE ZIEL

Projecthuis Madiba: ‘Mensen voelen zich hier op hun gemak’

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

De Koffiebus: cappucino’s met een scheutje aandacht

Deze mobiele variant van een koffiehuis beweegt zich sinds 2017 door de stad. Omzet maken is bijzaak. De ontmoeting met elkaar is het hoofddoel!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Amersfoort ’40 – ’45: van bezetting tot bevrijding

Wat voor impact had de oorlog op Amersfoort en haar inwoners? Deze documentaire neemt je mee in de grootste verzameling beeldmateriaal uit WOII.

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

Amersfoort, nu en in de toekomst

Naast een rijke historie heeft Amersfoort een minstens zo veelbelovende toekomst. Wij vertellen je waarom!

Het mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

Eric Wensink

Eric Wensink mag als eigenaar van Health Centrum Amersfoort dit jaar 40 kaarsjes op de taart zetten. Wat in de jaren 80 begon als een krachthonk van...

Het Belgenmonument

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

Een unieke plek: De Nieuwe Stad

Aan de rand van het Eemplein en de Eemhaven ligt een gebied vol reuring. Breng met ons een bezoek aan De Nieuwe Stad!

Youssef el Khattabi

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...