Ga naar de inhoud

DE BUURTMOEDERS

De Buurtmoeder

In duo’s maken de dames van Team Liendert & Rustenburg rondes van twee uur door de wijk. Dat doen ze elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag na schooltijd.

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Liendert en Rustenburg. 

MEEDOEN

“Het doel dat we willen bereiken is dat iedereen kan meedoen’, vertelt Saliha El Atrouss, participatiemakelaar van Indebuurt033 en coördinator van de Buurtmoeders in Liendert & Rustenburg. “We wonen hier met zijn allen en doen het met zijn allen. Zien we dat een kind gepest of buitengesloten wordt? Of dat een ouder steeds alleen zit? Dan gaan we daar wat aan doen. Maar juist ook als dingen goed gaan laten we dat merken, bijvoorbeeld door complimentjes te geven.”

Met een wit Buurtmoeders-hesje aan gaat dat makkelijker. Saliha: “Kinderen zeggen meteen: ‘Hé, de Buurtmoeders!’ Ze zijn een soort juf geworden en kunnen daardoor makkelijker een bemiddelende rol aannemen als ze zien dat een kind niet mag meespelen. Het mooiste: kinderen luisteren vrijwel meteen en nemen dat mee voor de volgende keer.’

DIVERSE NATIONALITEITEN

Saliha prijst zich gelukkig met haar team van Buurtmoeders, dat een initiatief is van Indebuurt033. “Deze geweldige vrouwen vormen zo’n mooie groep. Ze komen alle zes uit een ander land en dat is een groot voordeel in deze wijk, waar heel veel nationaliteiten samenleven. De Buurtmoeders zijn daardoor een afspiegeling van de wijk. Dat maakt het voor wijkbewoners ook makkelijker om hen aan te spreken.”

Zelfs met taalbarrière zijn de Buurtmoeders van waarde. Zo helpt Sara, zelf afkomstig uit Jemen, sinds kort een Afghaanse vrouw. “Ik heb Google Translate gebruikt om een begin te maken en heb haar vervolgens in contact gebracht met een school voor haar kinderen. Kijk, wij zijn ook moeders en wijkbewoners en staan daardoor heel dicht bij de mensen. We zijn de ogen en de oren van de wijk.”

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

RADDRAAIERS & KRAANKINDEREN

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

KOSMIK BIEDT INHOUD EN VORM AAN TALENT

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

KEiSTAD KABUTOPS: ‘WE WORDEN HERKEND DOOR ANDERE LEAGUES’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...

MUZIKALE VERBROEDERING IN STUDIO KRUISKAMP

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

DE MiSSIE VAN STICHTING PRESENT

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

EEN UNIEKE PLEK: DE NIEUWE STAD

Aan de rand van het Eemplein en de Eemhaven ligt een gebied vol reuring. Breng met ons een bezoek aan De Nieuwe Stad!

DE KEIJLIJN: MEER DAN EEN GEZELLIG TREINTJE

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

HET EEMHUIS: INSPIRATIE OP ELKE VERDIEPING

Van de kelder tot aan de bovenste verdieping: Het Eemhuis is dé plek om je te laten inspireren. Kom binnen, wij geven je een rondleiding!

DE DOLLE JONKER EN ZIJN KEIEN

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!