Ga naar de inhoud

De Buurtmoeders: ‘Wij willen dat iedereen kan meedoen’

De Buurtmoeders

In duo’s maken de dames van Team Liendert & Rustenburg rondes van twee uur door de wijk. Dat doen ze elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag na schooltijd.

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Liendert en Rustenburg. 

MEEDOEN

“Het doel dat we willen bereiken is dat iedereen kan meedoen’, vertelt Saliha El Atrouss, participatiemakelaar van Indebuurt033 en coördinator van de Buurtmoeders in Liendert & Rustenburg. “We wonen hier met zijn allen en doen het met zijn allen. Zien we dat een kind gepest of buitengesloten wordt? Of dat een ouder steeds alleen zit? Dan gaan we daar wat aan doen. Maar juist ook als dingen goed gaan laten we dat merken, bijvoorbeeld door complimentjes te geven.”

Met een wit Buurtmoeders-hesje aan gaat dat makkelijker. Saliha: “Kinderen zeggen meteen: ‘Hé, de Buurtmoeders!’ Ze zijn een soort juf geworden en kunnen daardoor makkelijker een bemiddelende rol aannemen als ze zien dat een kind niet mag meespelen. Het mooiste: kinderen luisteren vrijwel meteen en nemen dat mee voor de volgende keer.’

DIVERSE NATIONALITEITEN

Saliha prijst zich gelukkig met haar team van Buurtmoeders, dat een initiatief is van Indebuurt033. “Deze geweldige vrouwen vormen zo’n mooie groep. Ze komen alle zes uit een ander land en dat is een groot voordeel in deze wijk, waar heel veel nationaliteiten samenleven. De Buurtmoeders zijn daardoor een afspiegeling van de wijk. Dat maakt het voor wijkbewoners ook makkelijker om hen aan te spreken.”

Zelfs met taalbarrière zijn de Buurtmoeders van waarde. Zo helpt Sara, zelf afkomstig uit Jemen, sinds kort een Afghaanse vrouw. “Ik heb Google Translate gebruikt om een begin te maken en heb haar vervolgens in contact gebracht met een school voor haar kinderen. Kijk, wij zijn ook moeders en wijkbewoners en staan daardoor heel dicht bij de mensen. We zijn de ogen en de oren van de wijk.”

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

SOPLA: het Amersfoortse rokertje

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De...

Een unieke plek: De Nieuwe Stad

Aan de rand van het Eemplein en de Eemhaven ligt een gebied vol reuring. Breng met ons een bezoek aan De Nieuwe Stad!

De Appel- en Groenmarkt: toevluchtsoord door de jaren heen

De volgende keer dat jij op het terras van de Appel- of Groenmarkt neerploft, weet je op wat voor schat aan verhalen je zit!

Het mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

Willems Wondere Weiland: ‘We gaan door zolang we het leuk vinden’

Wat 22 jaar geleden als verjaardagsfeestje begon, groeide uit tot Hooglanderveens grootste gratis festival: Willems Wondere Weiland! Wij spraken met...

De Viking van Liendert

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

Podcast: Kijk in de Wijk Aflevering 1

In deze gloednieuwe podcastserie van Stichting Citymarketing Amersfoort nemen we per aflevering een wijk in Amersfoort onder de loep. Met een duik in...

De Keijlijn: meer dan een gezellig treintje!

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!