Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

Het verhaal achter Park Randenbroek

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!

Park Randenbroek is een prachtig, groen park op loopafstand van het centrum van Amersfoort. Het heeft een unieke plattegrond. Je wandelt niet alleen langs de bomen en de beek, maar ook langs een statig herenhuis, een duiventoren, koetshuis en een oranjerie.

VAN LANDGOED NAAR PARK

Het landgoed was ooit een droge, hoge plek aan de rand van een moeras. De grond werd gebruikt voor landbouw, bosbouw en veeteelt, maar daar zie je nu niet veel meer van terug. In de 19e eeuw werd het park omgetoverd tot de huidige stijl. Tuinarchitect Hendrik van Lunteren paste de romantische Engelse landschapsstijl toe en dat beleef je tijdens een wandeling. De slingerende paadjes begeleiden je langs grasvelden, een vijver, bloeiende bloemen en verrassende doorkijkjes langs de beek.

HET KOETSHUIS

Een van de overgebleven gebouwen uit het landgoed is het Koetshuis. Hier werden vroeger de koetsen gestald waar de landheer zich mee verplaatste. Het gebouw is nu nog steeds in gebruik, maar op een hele andere manier. Zo geeft Poppentheater Toermalijn hier het hele jaar door leuke kindervoorstellingen. Ook huist hier het houtatelier van Frank Driessen, waar hij van oud hout prachtige producten en kunstobjecten maakt.

Een park vol

In Park Randenbroek zie je niet alleen de middeleeuwse gebouwen, maar ook prachtige planten, vogels en beekjes. Hoewel het park niet heel groot is, zijn er veel verschillende soorten te ontdekken. Het park telt wel 35 soorten bomen en struiken, 50 soorten planten en 35 soorten vogels! Ben je een keer in de schemering in het park? Let dan goed op, want je kunt zes verschillende soorten vleermuizen spotten!

WIST JE DAT?

Je in Park Randenbroek de volgende dingen kunt vinden?:

35 soorten bomen en struiken

50 soorten planten

35 soorten vogels

6 soorten vleermuizen

POPULAIR BIJ REIGERS

Al meer dan 30 jaar noemt een kolonie reigers Park Randenbroek haar thuis. Als je goed kijkt kun je heel veel rommelige nesten hoog in de bomen zien. De reigers zelf zijn er van februari tot juli.

Nog meer GESCHIEDENIS

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

SOPLA: het Amersfoortse rokertje

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De...

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Frank Driessen

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

Wijkmuseum Soesterkwartier: Een echte tijdcapsule!

In het Soesterkwartier staat een huis. Het meubilair, de grote collectie foto's en de documenten geven je een goed beeld van hoe het leven in deze...

‘Je moet dansen met de klok’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

Muzikale verbroedering in Studio Kruiskamp

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

De Koffiebus: cappucino’s met een scheutje aandacht

Deze mobiele variant van een koffiehuis beweegt zich sinds 2017 door de stad. Omzet maken is bijzaak. De ontmoeting met elkaar is het hoofddoel!

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

Adura Sulaiman

Adura Sulaiman (28) is singer-songwriter, frontvrouw van Future Husband, voice-over artiest, vocal coach… Is er iets wat ze niet kan?