Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

PRIDE AMERSFOORT: EEN EN AL(TiJD) TROTS

Bij Pride Amersfoort staat er maar één motto centraal: Just be pride! Wees trots op wie je bent, hoe je bent en hoe je daar gekomen bent.

Pride Amersfoort is een jaarlijks feest voor alle mensen. Het maakt niet uit met welke kleur van de regenboog je jezelf identificeert: iedereen is hier welkom. Ook de kleuren die niet met het blote oog waargenomen kunnen worden. Met dj’s, dansers, dragqueens en grote regenboogvlaggen wordt er eind juli een feest neergezet waar iedereen trots (op) kan zijn.

DE EERSTE PRiDE

De allereerste editie van Gaypride Amersfoort werd georganiseerd aan het einde van de Gay Games Amsterdam in 1998. De zwemwedstrijd van die editie werd namelijk in het inmiddels gesloten Sportfondsenbad in de Keistad gehouden. In 2024 vindt de twintigste editie van het inclusieve feest plaats.

Pride op de Hof. Foto: Brian Vijber

PRIDE AMERSFOORT

In 2022 besloot de organisatie om verder te gaan onder de naam ‘Pride Amersfoort’. Organisator Maicel van den Heuvel vertelt over deze beslissing: “We vieren Pride allang niet meer alleen voor mensen die gay zijn. Door dat stukje weg te laten vallen, laten we zien dat het om een inclusief feestje gaat. Alle facetten in het regenboogspectrum worden gevierd!”

DE HELE STAD DOET MEE!

Zodra het tijd is voor Pride, wordt iedereen betrokken bij de organisatie. Tijdens de editie in 2023 was er bijvoorbeeld een preparty op het Sint Jorisplein, livemuziek op de Groenmarkt, een Pridewalk door de binnenstad georganiseerd door Stichting Keiroze en diverse kleinschalige events en acties in een aantal winkels en horecazaken. Het grote feest vindt doorgaans plaats op het plein van de Hof.

DE REGENBOOG CENTRAAL

De organisatie van Pride Amersfoort besloot onder hun nieuwe naam ook om de kleur roze los te laten. De regenboog is waar het om draait. Organisator Maicel: “Hiermee willen we uitdragen dat alle kleurrijke mensen welkom zijn op dit feestje. Alle facetten van de regenboogfamilie komen tijdens Pride aan bod!”


MEER LHBTIQA+ INITIATIEVEN EN GELEGENHEDEN IN AMERSFOORT

Pride Amersfoort
Stichting Keiroze
Jong & Proud Amersfoort
COC Midden-Nederland
Lapart
Café Koetje
J&D Café

Nog meer DE ZIEL

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

Keistad Kabutops: ‘We worden herkend door andere leagues’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Aaron Asbury

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!

De Buurtmoeders

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

Het mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

Youssef el Khattabi

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

Het verhaal achter Park Randenbroek

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!

Bram Ravenhorst

Als onderdeel van funkband Three Little Clouds zet rapper Raven Kangee stad en land op zijn kop. Nu geeft Bram Ravenhorst de ons een soloplaat om niet...

Amersfoort in de Wereldoorlogen

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

Joris Postulart

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!