Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

DE KOFFIEBUS: CAPPUCiNO’S MET EEN SCHEUT AANDACHT

Deze mobiele variant van een koffiehuis beweegt zich sinds 2017 door de stad. Omzet maken is bijzaak. De ontmoeting met elkaar is het hoofddoel!

KOFFiEHUIS VAN 10 METER

“Met De Koffiebus proberen we een plek te maken waar iedereen welkom is”, vertelt Harm Messink. In 2017 startte hij met dit initiatief. Harm kreeg het idee om zelf iets te beginnen nadat de subsidie voor buurthuizen werd opgeheven. “Ik wilde het sociaal isolement tegengaan door een eerste ontmoeting te faciliteren”, vertelt hij. In eerste instantie dacht hij aan een vaste plek, maar zijn vrouw kwam met een beter idee. “Ik ben zelf een heel beweeglijk persoon, dus het idee van een mobiele variant van een koffiehuis paste mij goed.” Kort daarna werd De Koffiebus geboren. Een tien meter lange bus, die in verschillende wijken koffie en aandacht schenkt.

LAAGDREMPELiGE ONTMOETINGEN

Iedereen is welkom om plaats te nemen en een kopje koffie te drinken. Mensen uit de buurt bakken taart of maken soep en brengen het naar de bus. Daar wordt het vervolgens verdeeld over de gasten. “Het geld is niet het hoofddoel. Dat is echt de ontmoeting met elkaar”, vertelt Evelien, vrijwilliger bij De Koffiebus. “We willen onderlinge contacten stimuleren binnen de wijk”. 

Evelien kwam in gesprek met Harm tijdens haar bezoek aan de Koffiebus en raakte enthousiast. “Het initiatief sloot aan bij mijn eigen visie. Je kunt je aanmelden als bakker of schenker, maar je kunt ook een luisterend oor zijn. Mensen komen vanzelf met hun vragen en verhalen”. Evelien gaat graag in gesprek tijdens haar werk als schenker en komt in contact met verschillende culturen. “Het heeft mij geleerd om de mens te zien, los van alle oordelen die je stiekem toch hebt.” 

VASTE PRiK

De Koffiebus bestaat inmiddels vijf jaar en heeft meer dan 150 vrijwilligers. Eddy is daar één van. Een paar jaar geleden kwam hij in aanraking met het initiatief. “Ik haal iedere dinsdag een vriend op bij De Koffiebus. Hij heeft een herseninfarct gehad en is daardoor gehandicapt. Voor hem is het bezoek aan de bus echt een uitje”. Nu is Eddy zelf vrijwilliger en schenkt hij koffie. Zo is De Koffiebus voor veel verschillende mensen, met diverse achtergronden, vaste prik geworden. “We proberen een samenleving neer te zetten, waar geen oordeel wordt geveld. We hebben vaste gasten, maar er schuiven ook altijd nieuwe mensen aan”, zegt Harm. “Ik schat altijd in wat ik voor hen kan betekenen. En dat is in ieder geval een kopje koffie, een lekkere tosti, aandacht en een luisterend oor.”

VRIJWILLIGER WORDEN?

Iedereen is uitgenodigd om zijn talenten bij te dragen aan dit sociaal maatschappelijk project. Op de website van De Koffiebus vind je meer informatie!

Nog meer MAATSCHAPPELIJK

OOSTWEST: ‘WIJ ZIJN ER VOOR DE MAKERS’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

WE DOEN HET SAMEN! FESTIVAL

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

HET BELGENMONUMENT

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

HET VERHAAL ACHTER PARK RANDENBROEK

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!

AMERSFOORT IN DE WERELDOORLOGEN

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

ADINDA VAN WELY

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken....

DE APPEL- EN GROENMARKT: TOEVLUCHTSOORD DOOR DE JAREN HEEN

De volgende keer dat jij op het terras van de Appel- of Groenmarkt neerploft, weet je op wat voor schat aan verhalen je zit!

DE SINT-JORISKERK: EEN REIS DOOR DE TiJD

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...

GOVERT SCHILLING

Deze wetenschapsjournalist reist stad, land en hemellichamen af voor educatieve programma's en artikelen. En in zijn vrije tijd? Dan geniet hij van...

TWAN VET

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...