Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

HET VERHAAL VAN AMERSFOORT

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.

Op de grens tussen rand en de rest van het land,

Wordt gisteren door morgen omarmd.

Welkom in Amersfoort! Een stad met een rijke historie en veelbelovende toekomst. Jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen mensen uit binnen- en buitenland het middelste punt van Nederland. Zij komen voor het middeleeuwse centrum en blijven door de unieke winkels en bruisende horeca. Dat Amersfoort veel bekijks trekt, is al een feit sinds de begindagen. Maar hoe is Amersfoort eigenlijk ontstaan?

DE NAAM

Amersfoort dankt haar naam aan de rivier waarlangs zij is ontstaan: de Eem (vroeger: Amer). Als doorwaadbare plaats (foorde) aan deze rivier werd de stad aan het begin van de Middeleeuwen al snel een regionaal handelscentrum.

STADSRECHTEN

De stad groeide in deze periode snel. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten van de Utrechtse bisschop. Daardoor kon er een stadsmuur worden gebouwd. De stad breidde zich echter zó snel uit dat er al snel meer ruimte nodig was. Daarom werd er besloten om een tweede stadsmuur te bouwen. Zo kon Amersfoort zich in oppervlakte verdubbelen.

MUURHUIZEN

De bouw van de tweede stadsmuur betekent het afbreken van de eerste, binnenste stadsmuur. Van die kostbare stenen werden statige huizen op dezelfde plek gebouwd. Deze cirkelvormige straat heet toepasselijk ‘Muurhuizen’. Vandaag de dag staat dit gedeelte van Amersfoort bekend als één van de mooiste, meest fotogenieke straten van Nederland.

KOPPELPOORT

Uit dezelfde periode als de Muurhuizen stamt ook de wereldberoemde Koppelpoort. Dit is de enige gecombineerde land- en waterpoort die nog in Nederland bestaat. Talloze bezoekers en treinreizigers vergapen zich maandelijks aan dit schitterende aangezicht. Ook leuk: de Koppelpoort is te bezoeken onder begeleiding van een gids. Dat werd vroeger als een soort taakstraf door gevangenen gedaan. Leuk weetje: zo is de term ‘raddraaier’ ontstaan!

Nog meer GESCHIEDENIS

AMERSFOORT, NU EN IN DE TOEKOMST

Naast een rijke historie heeft Amersfoort een minstens zo veelbelovende toekomst. Wij vertellen je waarom!

DE LEVENDIGE STADSMUUR

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

MUZIKALE VERBROEDERING IN STUDIO KRUISKAMP

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

PRIDE AMERSFOORT: EEN EN AL(TiJD) TROTS

Bij Pride Amersfoort staat er maar één motto centraal: Just be pride! Wees trots op wie je bent, hoe je bent en hoe je daar gekomen bent.

‘HET GELUID VAN DE TOREN IS ALS THUISKOMEN’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

BRAM RAVENHORST

Als onderdeel van funkband Three Little Clouds zet rapper Raven Kangee stad en land op zijn kop. Nu geeft Bram Ravenhorst de ons een soloplaat om niet...

PROJECTHUIS MADIBA VERBINDT LIENDERT

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

KOSMIK BIEDT INHOUD EN VORM AAN TALENT

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

XANDER SCHINEIS

Zie je een hoogblond kapsel licht geven in de Amersfoortse nacht? Grote kans dat het Xander is die losgaat op de dansvloer. 

ANNELIES GOUW

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...