Ga naar de inhoud

De Muurhuizen: meer dan een bijzondere straat

Veel van de Amersfoortse Rijksmonumenten staan in een bijzonder straatje: de Muurhuizen. De naam zegt een hoop over de oorsprong, maar wat precies?

Amersfoort floreerde rond 1380. De zaken ging zelfs zo goed dat de stad simpelweg te klein werd om de economische bloei aan te kunnen. Daar werd wat op bedacht: de oude stadsmuur werd afgebroken en er werd een nieuwe stadsmuur gebouwd. Dit zorgde voor een groter centrum. Toen het project eenmaal was afgerond, bleek er nogal veel materiaal over te zijn. Dat overschot werd gebruikt om huizen van te bouwen op de plek van de eerste stadsmuur. Zo. Nu klinkt de naam een stuk logischer! Huizen op de muur: de Muurhuizen. De huizen zijn niet allemaal in één keer gebouwd, wat ervoor heeft gezorgd dat er veel verschillende vormen zijn ontstaan. 

De Muurhuizen bestaan uit liefst 61 rijksmonumenten. Dit zijn de bekendste:

MUSEUM FLEHITE

Dit museum bevindt zich in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen. Deze huizen werden rond 1540 gebouwd, wat blijkt uit onderzoek naar het hout van de kapconstructies. In 1898 bleek een muur zwaar te verzakken. De Amersfoortse architect Herman Kroes verplaatste de entree naar de achterzijde van het pand. Tegelijkertijd werden er twee uitbundige uitbouwen gebouwd. Dit gaf Museum Flehite haar huidige aanblik: prachtig toch? 

DE BOLLENBURGH

Als de muren van dit huis toch konden praten! De bekende landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt heeft hier zijn jeugd doorgebracht, 19 jaar later verkocht zijn vader het pand. De Broederschap van de Heilige Geest maakte er daarna een Stadslint- en Spinhuis van. Arme kinderen en wezen konden hier werken in ruil voor onderwijs en eten. De Bollenburg was ook een tijdje een herberg. Nog later, in de Tweede Wereldoorlog, had het huis een onderduikruimte, waar onderduikers hielpen in de drukkerij. Ze vervalsten persoonsbewijzen en maakten illegaal drukwerk. Kortom, een muurhuis met een rijke geschiedenis.

DE DIEVENTOREN

Deze vierkante toren is waarschijnlijk gebouwd rond de 14e eeuw. In 1434 wordt de toren voor het eerst genoemd. Toen werd het gebruikt als een stadsgevangenis. Daar heeft de toren natuurlijk zijn naam vandaan! Gek genoeg is deze toren niet afgebroken tijdens de verplaatsing van de stadsmuur. Toen in 1554 de eerste gevangenis onder het stadhuis werd gesloten, was dit de enige gevangenis die overbleef. Vandaar dat we nog steeds deze vierkante toren kunnen bewonderen op de Muurhuizen.

Nog meer

Raddraaiers en Kraankinderen

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

De trots van Amersfoort: De Koppelpoort

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

De Koffiebus: cappucino’s met een scheutje aandacht

Deze mobiele variant van een koffiehuis beweegt zich sinds 2017 door de stad. Omzet maken is bijzaak. De ontmoeting met elkaar is het hoofddoel!

Conny Meslier

Conny Meslier, voormalig stadsfotograaf en journalist, heeft Amersfoort door de jaren heen vastgelegd en diep leren kennen, eerst met haar camera en...

Ontmoetingen in Huis Miereveld

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.

Garnizoensstad Evenementen

Duik in de rijke militaire geschiedenis van Amersfoort als Garnizoensstad. Ontdek hoe het garnizoen de stad door de eeuwen heen heeft gevormd en...

Tanja ter Brake

Tanja ter Brake (41) nam begin 2024 het stokje over van Twan Vet als stadsdichter van Amersfoort. In deze rol vangt ze haar blik op Amersfoort in...

‘Het geluid van de toren is als thuiskomen’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

Jelle van Doorn

Wanneer je MONO Art Supplies binnenstapt, is de kans groot dat je Jelle van Doorn (41) tegenkomt. In 2019 nam hij de zaak over van Michael Gerbrands....

Sophie Pauw

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...