Ga naar de inhoud
DE ZIEL
TRADITIES

Dorpsfeest Hoogland: ‘Je kunt hier je leven lang naartoe gaan!’

Dit unieke evenement is een begrip in de hele regio. Om verschillende reden is het bijzonder te noemen. Wij vertellen je waarom!

Gertjan van den Hengel, commissielid en vrijwilliger van het eerste uur, vertelt ons alles over het warme karakter en de diversiteit van het dorpsfeest. 


EEN TIJDLOZE TRADITIE

In 1993 vond de eerst editie van Dorpsfeest Hoogland plaats. Gertjan was er vanaf het begin bij: “Ik startte als presentator van bepaalde sport- en spel onderdelen. In 1998 ben ik in een van de commissies terecht gekomen: de PR commissie.” Samen met vijf anderen verzorgt hij de publiciteit van het evenement. “We doen dit al bijna 30 jaar”, vertelt hij trots. “We hebben twee coronajaren gehad, die rekenen we niet mee. Volgend jaar vieren we ons 30-jarige bestaan.”

Het dorpsfeest ontstond uit een fusie van drie Hooglandse evenementen en verenigingen. De paardensportdag, het feestweekend Hoogland en de katholieke plattelandsjongeren (tegenwoordig Jong Hoogland, JOHO) besloten hun handen ineen te slaan. Wat begon als een kleinschalig feestje is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement en een waar begrip in de stad. Niet alleen Hooglanders, maar mensen uit alle wijken van Amersfoort trekken uit voor dit rustieke fuif. 

IEDEREEN IS WELKOM!

De diversiteit van de bezoekers zit hem in meer dan alleen de wijken waar zij vandaan komen. “We zijn steeds breder gaan programmeren, zodat jong en oud aan bod komen met diverse activiteiten. Als je wil, kun je je leven lang naar het Dorpsfeest gaan.” Die mix van leeftijden maakt het dorpsfeest uniek. Tijdens een van de spelonderdelen, genaamd sterrenslag, zie je mensen van 20 de strijd aan gaan met mensen van 50+

De feestavonden zijn afgestemd op specifieke leeftijdscategorieën van 16+, 30+ en 40+. “Dan is er op donderdagochtend nog het zomercarnaval voor mensen met een beperking. Op vrijdagochtend is het tijd voor het Dreesfeest voor senioren. Overdag zijn er activiteiten en muziek voor alle leeftijden. De toegang is dan helemaal gratis. We vinden die laagdrempeligheid heel belangrijk.”

FEEST VAN HERKENNING

Hoe groots het dorpsfeest ook wordt aangepakt; er is niet één betaalde medewerker aan te pas gekomen. Het evenement draait volledig op de inzet van vrijwilligers en een groot aantal vaste sponsoren. Het hele jaar rond werken 117 commissieleden aan een plan en programmering om weer een frisse editie neer te zetten. Tijdens het feestweekend zelf verschijnen er zo’n 950 enthousiaste vrijwilligers ten tonele om alles in goede banen te leiden. 

Waar halen ze al deze vrijwilligers vandaan? “Hoogland kent een heel breed verenigingsleven en daar putten wij uit. Maar de vrijwilligers komen uit alle geledingen van Amersfoort. Als ze eenmaal met het dorpsfeest virus zijn besmet dan komen ze er niet meer vanaf.” Volgens Gertjan dankt het Dorpsfeest deze devotie aan het creëren van herkenning en erkenning. “We leggen onze vrijwilligers in de watten en laten merken dat we hun hulp enorm waarderen. Daarnaast zijn het vaak vriendengroepen die komen helpen. Als je samen met een aantal kennissen of vrienden achter de bar staat, dan maak je er zelf ook een feestje van. Daarnaast is het een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.”

Dat geldt evengoed voor de bezoekers van het evenement. “Je spreekt mensen die je misschien een hele tijd niet gezien hebt. Of je maakt kennis met buren die je wel eens in de straat hebt zien lopen of voor het huis hebt zien zitten. Ik denk dat de connectie tussen mensen wordt verstevigd tijdens het Dorpsfeest. Het maakt de drempel lager om weer eens een praatje met elkaar te maken.”

OOK VRIJWILLIGER WORDEN?

Wacht dan niet langer en meld je snel aan via de website van Dorpsfeest Hoogland!

Nog meer DE ZIEL

Welkom in de Verkeerstuin!

Op de Wagenwerkplaats vind je De Verkeerstuin. Deze old-school speeltuin bevat alle ingrediënten voor een bruisende plek barstensvol lol.

‘Amersfoort is nóg imposanter vanaf de boot’

Bij Waterlijn Amersfoort zit de sfeer er altijd goed in. Als geen ander weten de schippers de echte Amersfoortse verhalen te vertellen.

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Aaron Asbury

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!

Twan Vet

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...

Frank Driessen

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

Sophie Pauw

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

Ursula Verrips

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...

Anna Koolstra

Maak kennis met Anna, een ambitieuze jonge politica die haar wortels heeft in het hart van Amersfoort. Opgegroeid in de levendige wijken Kattenbroek...

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

De Sint-Joriskerk: een reis door de tijd

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...