Ga naar de inhoud
Carnaval Hoogland
DE ZIEL
TRADITIES

Welkom in ’t Zandkruuersgat!

Je hoeft helemaal niet naar Brabant te reizen om carnaval te vieren. In Hoogland wordt de grootste optocht van boven de rivieren georganiseerd!

location_on Hoogland

PRiNS CARNAVAL

Voor de editie van 2024 is Ralph van Dijk verkozen tot Prins van Carnavals Stichting De Eemschuumers. Hoe word je eigenlijk Prins? Ralph: “Iedereen die prins wilt worden, houdt een presentatie waarin je jouw thema uitlegt. Je laat zo goed als mogelijk zien wat je van plan bent voor het aankomende carnavalsseizoen. Vervolgens wordt er gestemd. Ik heb gewonnen met mijn thema ‘Cocktail Carnaval: één grote mix.'”

Prins Ralph van Dijk. Foto: Michel Stokkel

Prins Ralph en zijn hofhouding. Foto: Michel Stokkel

DE HOFHOUDiNG

Als Prins heb je een druk bestaan. “Je moet bij ieder overleg en feestje zijn. Je bent eigenlijk het uithangbord. En de baas, zeggen ze dan, maar zo voelt het niet hoor!”, vult Ralph aan. Gelukkig krijgt de Prins de nodige hulp van de zijn hofhouding, bestaande uit een adjudant, een secondant en een hofdame. “De hofhouding mag je als prins zelf kiezen. Er zitten wel regels aan verbonden. Zo moet de adjudant altijd uit de Raad van Elf komen. Dat is het orgaan dat alles beslist.”

Foto: Michel Stokkel

KAPITEiN

Naast het benoemen van de hofhouding heeft Prins Ralph nóg een eretitel te vergeven: die van Kapitein. “Je wordt tot Kapitein verkozen als je heel veel voor Hoogland hebt gedaan. Niet alleen met het carnaval, maar het hele jaar door. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die actief is binnen de kerk of een belangrijke rol speelt bij de voetbalvereniging. De Kapitein mag overal heen, maar heeft geen verplichtingen. Kapitein ben je voor het leven.” 

ZANDKRUUERSGAT(?)

Tijdens het zesdaagse carnaval vindt er een tijdelijke naamswijziging plaats. Op het provisorische plaatsnaambord staat dan de naam ‘Zandkruuersgat’. Prins Ralph: “Vijftig jaar geleden werd Hoogland officieel onderdeel van gemeente Amersfoort. Niet iedereen was het daarmee eens. Op de dag dat het wetsvoorstel in de Tweede Kamer werd behandeld, organiseerden Hooglanders een protesttocht naar Den Haag. Drie dagen lang werden stad en platteland doorkruist met kruiwagens vol met Hooglandse grond. Ter herinnering aan deze actie wordt tijdens carnaval de plaatsnaam Hoogland gewijzigd in Zandkruuersgat.” 

De grootste optocht boven de rivieren! Foto: Michel Stokkel

PRACHT- EN PRAALWAGENS

Het favoriete carnavalsonderdeel van Prins Ralph? Dat is natuurlijk de optocht op zondag. “De deelnemers krijgen het iedere keer weer voor elkaar. Hele kindergroepen, buurtschappen en vriendengroepen bouwen een wagen. Ik herinner me nog een wagen van De Plattelandsgenotsknotsen: een schip dat op de zee leek te deinen. Die ging van links naar rechts en van voor naar achter. Echt heel indrukwekkend!”

100% VRiJWILLIG

Volgens Ralph hebben veel carnavalsorganisaties boven de rivieren het moeilijk. Ze moeten er hard voor werken om mensen te vinden die een wagen willen bouwen of op een andere manier willen bijdragen. Voor Hoogland geldt een ander verhaal. “Carnaval blijft hier altijd leven. Er zijn genoeg mensen die zich aansluiten bij een commissie of die willen helpen tijdens het carnaval zelf. Het is 100 procent vrijwillig wat we doen. Iedereen staat voor elkaar klaar en dat maakt Hoogland uniek.”

Nog meer TRADITIES

Dorpsfeest Hoogland: ‘Je kunt hier je leven lang naartoe gaan!’

Dit unieke evenement is een begrip in de hele regio. Om verschillende reden is het bijzonder te noemen. Wij vertellen je waarom!

De Viking van Liendert

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Het mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

De Sint-Joriskerk: een reis door de tijd

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...

Sophie Pauw

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

Een unieke plek: De Nieuwe Stad

Aan de rand van het Eemplein en de Eemhaven ligt een gebied vol reuring. Breng met ons een bezoek aan De Nieuwe Stad!

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

Amersfoort, nu en in de toekomst

Naast een rijke historie heeft Amersfoort een minstens zo veelbelovende toekomst. Wij vertellen je waarom!

Amersfoort in de Wereldoorlogen

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

Xander Schineis

Zie je een hoogblond kapsel licht geven in de Amersfoortse nacht? Grote kans dat het Xander is die losgaat op de dansvloer.