Ga naar de inhoud
DE ZiEL
MAATSCHAPPELiJK

OOSTWEST: ‘WiJ ZIJN ER VOOR DE MAKERS’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

Het is duidelijk dat de plannen voor deze creatieve broedplaats in steen gebeiteld staan. Rob Hoogenboom, medeoprichter, schetst een beeld van het eindresultaat: “Deze plek staat zowel in de hoogte als breedte gevuld met containers waar de makers aan de slag kunnen. De inrichting van de ruimte is ontworpen door het Amersfoortse kunstenaarstrio ATMosphere. Het idee erachter is dat de mensen elkaar snel tegenkomen en aan de praat raken.” 

THUiS BEST?

Sinds de zomer van 2022 is de creatieve crew gevestigd op de Heliumweg. Het is de tweede locatie van het gezelschap: vorig jaar namen ze nog intrek op de Amsterdamseweg. De eerste broedplaats bleek al gauw iets te klein. Ferdinand: “Op de eerste spot zat vroeger een depot genaamd Oost West. Vandaar dus onze naam.” Rob vult aan: “Voor de community moet het hier wel als een thuis voelen. Het is aan Ferdinand en mij om te luisteren naar wat de makers daarvoor nodig hebben.” Gelukkig zijn de dertigers geknipt voor deze klus. De kracht van de samenwerking tussen het tweetal is namelijk precies dat: de samenwerking. Rob: “We zijn al veel langer vrienden dan collega’s. Volgens mij hebben we inmiddels samengewerkt als producers, dj’s, vakantieplanners en als oprichters. Dat we elkaar elke dag zien, is niets nieuws”, aldus Rob.

KLANKBORD

Door een diverse mix aan makers een thuisbasis te bieden, willen de collegamigos voor het ultieme creatieve klankbord zorgen. De fundering voor dat plan is al ruimschoots gelegd. Te beginnen met de combi van ervaring en talent. Zo heeft bijvoorbeeld Amersfoortse OG beatmaker Darin G. een studio, superster Bizzey een kantoor, Raven Kangee een atelier en Emre Yasar maakt met Bleached Renaissance door kunst geïnspireerde kleding. Het zijn slechts vier van de tientallen namen die in dezelfde ruimte hun creativiteit de vrije loop laten. De overige namen? Rob: “De enige mensen die hier niet welkom zouden zijn, is de groep die niet openstaat om samen te werken. Ons idee van een broedplaats is dat het geheel groter is dan de som der delen. Dat betekent dat er momenten zij dat we het werk aan de andere verhuurders presenteren.” Ferdinand vertelt OostWest óók te zien als een plek waar fouten gemaakt mogen worden. “Je komt hier om ideeën te bedenken, te maken en te presenteren aan een groep die constructieve feedback geeft. Er hangt hier een vibe dat het oké is om een fout te maken. Je wordt juist actief aangemoedigd om er verder mee aan de slag te gaan.” 

VOOR DE STAD

Beide mannen zijn zelf ook actief als muzikant. Ferdinand is producer en dj en Rob is zanger en eveneens platendraaier. Een eigen studio in OostWest hebben zij bewust niet. “Het is beter als wij thuis aan onze muziek werken. Deze plek zijn we gestart om Amersfoort een creatieve body te geven. Daarvoor werken we ook samen met soortgelijke stadsgenoten als productiehuis KOSMIK en vrijwilligersorganisatie Per Expressie”, vertelt Rob. Ferdinand benadrukt hoe belangrijk creatieve spots als de zojuist genoemde zijn voor een stad. “Het idee van OostWest is bijvoorbeeld dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar ding te doen. Van grafisch vormgevers tot surfboardmakers en van muzikanten tot juweliers. Zo ontstaan er verbindingen die je niet hebt als je elkaar alleen toevallig ziet op een feestje of in de kroeg.” 

Het tweetal doet dit werk zo veel mogelijk op eigen benen, met hulp van incidentele subsidies vanuit de gemeente Amersfoort. Ferdinand: “Wij huren dit pand van een toffe, meedenkende partij en verhuren de individuele ruimtes vervolgens aan de makers. Als organisatie hopen wij zo snel mogelijk onszelf te bedruipen. Dat biedt zekerheid en dat is nodig om een fundament te bouwen.” Rob sluit zich daarbij aan: “Wij gaan voor een thuisbasis die recht doet aan de enorme creativiteit die Amersfoort rijk is. Nu en in de toekomst.”

Nog meer MAATSCHAPPELiJK

MUZIKALE VERBROEDERiNG IN STUDIO KRUISKAMP

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

DE MiSSIE VAN STICHTING PRESENT

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

HET BELGENMONUMENT

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

WiJ ZIJN… DE EUROPESE STAD VAN HET JAAR!

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot Europese stad van het jaar. Wij vertellen je er alles over!

DE APPEL- EN GROENMARKT: TOEVLUCHTSOORD DOOR DE JAREN HEEN

De volgende keer dat jij op het terras van de Appel- of Groenmarkt neerploft, weet je op wat voor schat aan verhalen je zit!

AMERSFOORT, NU EN iN DE TOEKOMST

Naast een rijke historie heeft Amersfoort een minstens zo veelbelovende toekomst. Wij vertellen je waarom!

SOPHIE PAUW

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

HET EEMHUIS: INSPIRATIE OP ELKE VERDIEPING

Van de kelder tot aan de bovenste verdieping: Het Eemhuis is dé plek om je te laten inspireren. Kom binnen, wij geven je een rondleiding!

DE WAGENWERKPLAATS: INDUSTRiEEL ERFGOED

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

HOFJE ARMEN DE POTH: VERSTOPT, MAAR TOCH ViNDBAAR

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.