Ga naar de inhoud
DE ZIEL
GESCHiEDENIS

‘HET GELUID VAN DE TOREN IS ALS THUISKOMEN’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

“De stad heeft iets unieks in huis”, begint beiaardier Christiaan Winter. “De enige erkende beiaardopleiding van Nederland.” De school is in de jaren ’50 ontstaan, gedreven door een passie voor carillons (muziekinstrument) van de toenmalige burgemeester Hermen Molendijk. “Er waren alleen te weinig mensen die er beroepsmatig op konden spelen. De beiaardier die destijds op het nieuwe carillon in de Onze Lieve Vrouwetoren mocht spelen, kreeg daarom ook meteen de leiding over de school”, aldus Winter.

MET DE TIJD MEE

Stel je voor: een bijna 100 meter hoge toren beklimmen om vervolgens iedereen beneden te trakteren op warme klanken van de vele klokken. Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar dat is al lang niet meer zo. Winter: “We proberen dit belangrijke onderdeel van de cultuur hier te borgen. Het is ook belangrijk om bij de tijd te blijven. Dat doen we bijvoorbeeld door het spelen van popliedjes of door contact te zoeken met stedelijke initiatieven, zoals Amersfoort Jazz. Als beiaardiers geven wij klank aan wat er in de stad speelt.” 

JOHANN OF ARMIN?

In ieder geval vier uur per week laten de beiaardiers vanaf de toren hun kunsten horen. “De beiaard is eigenlijk het meest democratische instrument”, vertelt Winter. Je moet namelijk rekening houden met alle smaken. Niet iedereen houdt van Bach en hetzelfde geldt voor Armin van Buuren. Het geluid van de toren is auditief thuiskomen. Een beetje zoals de geur van je huis als je er even niet bent geweest. Voor de stad is het fantastisch: het is er al gezellig, maar zodra het carillon begint te spelen, gebeurt er net dat beetje extra.” 

MEER INFO

Sta je te springen om de klokken te luiden? Op de website van de Nederlandse Beiaardschool vind je alle informatie die je zoekt!

Nog meer GESCHiEDENIS

DE VIKING VAN LIENDERT

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

‘AMERSFOORT IS NOG IMPOSANTER VANAF DE BOOT’

Bij Waterlijn Amersfoort zit de sfeer er altijd goed in. Als geen ander weten de schippers de echte Amersfoortse verhalen te vertellen.

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

FRANK DRIESSEN

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

YOUSSEF EL KHATTABI

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

DE LEVENDIGE STADSMUUR

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

BRAM RAVENHORST

Als onderdeel van funkband Three Little Clouds zet rapper Raven Kangee stad en land op zijn kop. Nu geeft Bram Ravenhorst de ons een soloplaat om niet...

DE MUURHUIZEN: MEER DAN EEN BIJZONDERE STRAAT

Veel van de Amersfoortse Rijksmonumenten staan in een bijzonder straatje: de Muurhuizen. De naam zegt een hoop over de oorsprong, maar wat precies?

HET BELGENMONUMENT

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

URSULA VERRIPS

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

HET VERHAAL VAN AMERSFOORT

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.