Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

We doen het samen! Festival

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen mensen besteden jaarlijks gezamenlijk miljoenen uren aan het verbeteren van hun eigen buurt. De vele initiatieven van actieve bewoners verdienen het om uitgelicht te worden. Daarom vond op zaterdag 13 april 2024 voor de vijfde keer het ‘We Doen Het Samen! Festival’ in de Prodentfabriek plaats!


Door deze buurtinitiatieven zichtbaar te maken, wil het festival mensen inspireren en aanmoedigen om samen verder te werken aan een solidaire samenleving. Wij spreken met Josephine Krikke, vanaf het eerste uur betrokken bij het festival, over wat er op deze dag allemaal gaat gebeuren.

Voor wie is het festival bedoeld?
“Het is er met name voor bewonersinitiatieven en beleidsmakers die in Nederland actief zijn. Naast het samenbrengen van deze partijen, vieren we de belangrijke bijdragen die zij leveren, delen we kennis via bijzondere sprekers en bieden we inspirerende inzichten voor mensen die een eigen project hebben of willen realiseren. Iedereen die interesse heeft is dus welkom!”

In 2017 vond de eerste editie plaats in de Rijtuigenloods. Toen droeg het nog de naam ‘We Doen Het Zelf Wel! Festival’. Wat is er veranderd?
“Ik denk dat de wind toentertijd wat meer die kant op stond. Sindsdien zijn er veel stappen in de juiste richting gezet. Zo is de samenwerking tussen actieve bewoners en lokale politiek enorm verbeterd. Buurtbewoners die iets willen organiseren, lopen nu bijvoorbeeld niet meer constant tegen bureaucratie aan. Naast een viering van de vele burgerinitiatieven dient het festival ook als oproep aan de overheid en de politiek. De boodschap is duidelijk: ‘Zoek ons op, werk met ons samen, geef ons ruimte!’”

Waarom is Amersfoort steeds de locatie voor dit festival?
“Door de centrale ligging van Amersfoort is het een ideale plek voor een festival waarbij mensen vanuit alle windhoeken welkom zijn. Daarnaast zijn er in deze stad ook ontzettend veel bewonerscollectieven actief. Dat is een bijkomstigheid, maar zo weten we wel dat het festival zowel landelijk als lokaal interessant is.” 

Wat kunnen de festivalgangers tijdens de editie van 2024 verwachten?
“Onwijs veel! Het festival duurt van tien uur ’s ochtends tot en met vier uur ’s middags. We hebben het onderverdeeld in drie blokken: één ochtend- en twee middagprogramma’s. Tijdens deze programma’s zijn er interessante workshops, werksessies en lezingen van keynotesprekers bij te wonen. Ook komt de Amersfoortse artiest Diggy Dex optreden en wordt de ‘Gouden Pit 2024’ uitgereikt. Dit is een prijs voor het beste bewonersinitiatief van Nederland. De trofee wordt uitgereikt door Kern Met Pit, één van de vele partners met wie wij aan dit festival samenwerken.”


Jij woont zelf ook in de Keistad. Wat doe jij voor je buurt?
“Samen met andere bewoners van het Vermeerkwartier organiseer ik een aantal buurtactiviteiten, zoals een barbecue, bingo of een winterwandeling. We zijn geen officieel initiatief, maar op die manier probeer ik wel iets met en voor mijn eigen buurt te doen.”

Ga voor meer informatie en tickets over het festival naar de website!

Nog meer DE ZIEL

Keistad Kabutops: ‘We worden herkend door andere leagues’

Elke donderdagvond stroomt het Denksport Centrum Amersfoort vol met masters. Pokémonmasters, welteverstaan. Alle aanwezigen hebben hun eigen deck...

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

Raddraaiers en Kraankinderen

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

Anna Koolstra

Maak kennis met Anna, een ambitieuze jonge politica die haar wortels heeft in het hart van Amersfoort. Opgegroeid in de levendige wijken Kattenbroek...

Xander Schineis

Zie je een hoogblond kapsel licht geven in de Amersfoortse nacht? Grote kans dat het Xander is die losgaat op de dansvloer. 

De Onze Lieve Vrouwetoren

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

Joris Postulart

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

De Appel- en Groenmarkt: toevluchtsoord door de jaren heen

De volgende keer dat jij op het terras van de Appel- of Groenmarkt neerploft, weet je op wat voor schat aan verhalen je zit!

Het Eemhuis: inspiratie op elke verdieping

Van de kelder tot aan de bovenste verdieping: Het Eemhuis is dé plek om je te laten inspireren. Kom binnen, wij geven je een rondleiding!