Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

WELKOM IN DE VERKEERSTUIN!

Op de Wagenwerkplaats vind je De Verkeerstuin. Deze old-school speeltuin bevat alle ingrediënten voor een bruisende plek barstensvol lol.

Al jaren skelteren de kinderen naar hartelust door de baan in het Soesterkwartier. Jochem Straver, penningmeester van de Verkeerstuin, weet maar al te goed hoe speciaal deze plek is. “In Nederland, misschien zelfs wel in Europa, is er geen vergelijkbaar overdekt gratis skelterparcours. Voor mij maken de blije gezichten van kinderen en de mix van mensen van allerlei pluimage het zo’n bijzondere plek. Wellicht ontstaan er, als je elkaar wat vaker ziet, ook gesprekken die je anders niet zo snel gevoerd zou hebben”, aldus Straver.

DAGJE UIT

De buurtspeeltuin is al lang niet meer alleen voor Soesterkwartierders. Het trekt ook bezoekers tot ver buiten Amersfoort. “Ouders maken er vaak een uitje van. Dan combineren ze het met een hapje eten bij het Ketelhuis. Die zijn op hun beurt weer blij met ons. Ze hebben wel eens gezegd dat het zo fijn is dat wij voor reuring zorgen. Zo ontdekken bezoekers ook de andere plekken hier op het terrein.” 

Niet alleen de focus op skelteren maakt dit een speeltuin met een nostalgisch randje. Zelfs de entree zorgt daarvoor. Straver: “Mensen reageren vaak verbaasd op het feit dat de toegang gratis is. Dan gooien ze zo een tientje in de fooienpot. We hebben echter geen financieel probleem, maar vrijwilligers zijn altijd welkom.”  

DE VRIJE LOOP

Met net iets meer dan tien vrijwilliger is het wel eens puzzelen, maar als het rooster het toelaat is de speeltuin elke woensdag en zondag geopend. “Het is belangrijk dat er mensen zijn om toezicht te houden. We bedanken onze vrijwilligers ook tijdens een vrijwilligersborrel. Mensen rollen er vaak in als ze zelf kinderen hebben. Dat is bij mij ook gebeurd. Als dit een reguliere speeltuin was geweest, was ik al lang weggegaan. Het unieke van het skelteren, gecombineerd met de gratis toegang en dat je hier je creativiteit de vrije loop mag laten, maakt het bijzonder. De Verkeerstuin is gewoon een hele mooie plek!” 

MEER WETEN?

De Verkeerstuin is gebouwd door vrijwilligers. Wil jij helpen om deze speelplek open te houden? Kijk dan op hun website.

Nog meer DE ZIEL

AMERSFOORT: EEN KAMP VOL STIEREN

Aan het eind van de Kamp staat een enorm, stoer beeld van een stier. Aan dit kunstwerk kleven een bull ehhh boel verhalen...

DE MiSSIE VAN STICHTING PRESENT

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

AMERSFOORT’40-’45: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING

Wat voor impact had de oorlog op Amersfoort en haar inwoners? Deze documentaire neemt je mee in de grootste verzameling beeldmateriaal uit WOII.

HET MIRAKEL VAN AMERSFOORT

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

RADDRAAIERS & KRAANKINDEREN

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

AMERSFOORT: EEN ECHTE BIERSTAD

Hey, biertje? Nou, die vind je wel in Amersfoort. Onze stad is namelijk al eeuwenlang een echte bierstad!

DE LEVENDIGE STADSMUUR

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

DE TROTS VAN AMERSFOORT: DE KOPPELPOORT

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?

FRANK DRIESSEN

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

URSULA VERRIPS

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...