De vereniging weet al bijna 100 jaar hun leden te verrassen en te behouden. Met passie voor de club blijft Sint Caecilia meebewegen met de tijd door te denken aan inclusiviteit en duurzaamheid. Hier speelt ook voorzitter Diederik Mulder al velen jaren een grote rol in.
Toekomstmuziek
Fanfaremuziek bestaat al jarenlang. Sint Caecilia, een grote club met ongeveer 120 actieve leden, maakt al sinds 1928 deel uit van de samenleving in Hoogland. De muziekvereniging heeft een fanfareorkest, een slagwerkgroep en een opleidingsorkest gevuld met muzikanten. Het wat oubollige beeld van fanfaremuziek dat bij een ieder opkomt, klopt al tijden niet meer bij de vooruitstrevendheid van Sint Caecilia.

“We vinden het zelf een hele mooie hobby, maar we vinden het ook mooi om het uit te dragen”, aldus Diederik Mulder. Hij is al 25 jaar lid van de vereniging, zit al acht jaar in het bestuur en is sinds twee jaar voorzitter. “Dat klassieke beeld van een orkest in een sporthal, daar komt het publiek op een gegeven moment niet meer voor. Dus we zijn naar theater Flint gegaan een aantal jaar geleden. Vanaf dat moment zijn we in diverse thema’s gaan werken.” Door een breder thema aan de muziek te hangen, in combinatie met bijvoorbeeld een verhalenverteller, bieden de concerten meer dan alleen de muziek. Er wordt een beleving aan het publiek meegegeven.
“Zo hebben we als thema de muziek van The Lion King gehad, maar we hebben ook samengewerkt met grote artiesten zoals Anita Meijer en Lee Towers. Op die manier vooruitkijken, dát is voor mij toekomstbestendig. Hoe gaan we verder als vereniging en hoe gaan we dat aanpakken? En vooral, wat vindt het publiek ervan? We willen onszelf opnieuw blijven uitvinden”, zegt Diederik.

Sociale groei
Niet alleen de club blijft groeien, ook de leden van de club groeien mee. “Het oudste lid is 89 jaar oud en is al 75 jaar lid. Hij is nog steeds actief binnen de vereniging en heeft vorig jaar zelfs een onderscheiding gekregen”, vertelt Diederik. “We worden natuurlijk allemaal ouder met elkaar. Het zou heel jammer zijn als Sint Caecilia tegen iemand die een beperking heeft, moet zeggen dat je dan bij ons geen muziek kunt maken.” Met die gedachte over het toekomstbestendig maken van de club, ook op sociaal vlak, moest ook het clubhuis onder handen worden genomen. “Beperkingen zeggen niks over je kwaliteiten als muzikant. We wilden het gebouw ruimtelijker maken, zodat iedereen kan blijven komen.”
De club groeit mee
Clubhuis ‘t Driespan uit 1989 kreeg een eerste aanbouw in 2002, waardoor de grootte van het pand meer dan verdubbelde. Maar daar is het niet bij gebleven. “Hoe we met onze muziek omgaan, zo zijn we ook met ons gebouw bezig. We hebben het geluk dat we dusdanig gemotiveerde leden hebben, dat ze niet alleen maar muziek komen maken. Ze vinden de vereniging belangrijk genoeg, dat ze ook hun eigen skills komen inzetten. Wij gebruiken die kennis en kunde voor de club”, vertelt Diederik. Het clubhuis wordt met het oog op de sociale groei en duurzaamheid hierdoor steeds toekomstbestendiger. Er is al veel aangepast sinds de verbouwing startte in 2015. De kantine is omgebouwd tot een huiskamer, zodat leden zich meer dan welkom voelen. Er is een Miva toilet gerealiseerd en de bar is gedeeltelijk verlaagd, zodat de club meer toegankelijk is voor mensen met een beperking.
Deze aanpassingen aan het gebouw zijn slechts het topje van de ijsberg. De kennis die de leden tot hun beschikking hebben, wordt goed ingezet en spullen krijgen een tweede leven. Zo zijn er van het resthout van de oude bar nieuwe tafels gemaakt, zijn de wegwerp koffiebekers vervangen door herbruikbare bekers en komen de meubels van Marktplaats. Zelfs de koffie wordt lokaal ingekocht. “We hebben ook gedacht aan de verlichting, alles is nu LED en gaat automatisch uit. Nu zijn we aan het onderzoeken of de verwarming kan worden voorgeprogrammeerd. Als dat kan en je binnenkort bij ons vergaderingen plant, gaat de verwarming zelf aan en uit”, legt Diederik uit.
Koploper in Duurzaamheid
Door al deze duurzame stappen te ondernemen, is Sint Caecilia geselecteerd voor een initiatief van de Rabobank: ‘Koplopers in Duurzaamheid’. “Rabobank ondersteunt clubs via Rabo ClubSupport. Verenigingen die een eigen gebouw hebben konden zich vorig jaar aanmelden als ‘Koploper in Duurzaamheid’. Deze ‘koplopers’ worden ondersteund in hun ambitie om te verduurzamen en ontvangen een financiële startbijdrage en de ondersteuning van een duurzaamheidsexpert”, vertelt Diederik. Met behulp van het startkapitaal en een duurzaamheidexpert is ervoor gekozen de kozijnen in de grote zaal, waar veelvuldig wordt gerepeteerd, te vervangen. Daarnaast gaan ze kijken of het dak kan worden aangepast. Sint Caecilia werkt hard aan het gebouw en haar vereniging. In de zomer hopen ze de vergaderruimtes boven af te hebben, klaar voor de verhuur. “We werken nu ook toe naar een heropening van het gebouw. Dan kunnen we dit alles vieren met elkaar.”