Ga naar de inhoud
DE ZiEL
MAATSCHAPPELiJK

KOSMIK BIEDT INHOUD EN VORM AAN TALENT

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

De start van de werkdag op een druilerige maandagochtend. We worden verwacht in het hoofdgebouw van KOSMIK. Aan het einde van de lange oprijlaan wacht directeur Coen Witteveen ons op. Klaar om zijn verhaal over dit productiehuis te vertellen.

Klinkt officieel, hè? Toch is het één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. KOSMIK is namelijk het productiehuis van de stad en regio. Je vindt het hoofdgebouw aan de Heiligenbergerweg. Onder de houten dakspanten zorgt directeur Coen Witteveen met het KOSMIK-team ervoor dat de makers van morgen professionele begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld door middel van mastertrajecten, kennisdeling en samenwerkingen met andere instellingen.

PRODUCTIEHUiS

De directeur verwacht ons! Coen nam eind 2019 plaats op deze zetel. Zijn taak: een doorstart maken met toenmalig cultuurpodium Nieuwe Erven. De situatie: twee jaar lang noodgedwongen sluiten. Wat lijkt op onfortuinlijke timing, groeide uit tot nieuwe visie. Coen: “Geen enkele plek is graag voor lange tijd gesloten. Aan de andere kant was er wel opeens tijd om onze visie uit te werken. In die periode hebben we alle knoppen omgezet om van KOSMIK een productiehuis te maken,” zo begint de directeur.

SMEERMiDDEL

Wat is dat eigenlijk: een productiehuis? Coen: “Kort samengevat is KOSMIK de plek waar inhoud en vorm samenkomen. We begeleiden artiesten in de creatieve sector en met zakelijke ondersteuning. Onze focus is muziek, maar we flirten met alle podiumkunsten. Daardoor ontstaan er mooie samenwerkingen met de gehele Amersfoortse cultuursector. Je kunt ons dus zien als een soort smeermiddel voor al die radertjes. ” 

COLLABS

Die genre-overstijgende samenwerkingen ziet Coen als goed voorbeeld van de kracht van KOSMIK. Als voorbeeld noemt hij de link tussen het productiehuis, creatieve broedplaats OostWest en FLUOR. “Met beide partijen hebben we meerdere projecten opgezet, waaronder ‘Gravel Pit’ en ‘Topics & Takkies’. Het eerste is een showcase voor next gen hiphop-artiesten. Het tweede bestaat uit een zestal meet-ups of Q&A’s. Professionals uit de muziekindustrie vertellen daar over hun eigen ervaringen, bijvoorbeeld met mentale gezondheid. Zo wordt een artiest volledig in eigen stad gefaciliteerd. Daarnaast zijn veel van de georganiseerde activiteiten ook open toegankelijk. De gehele stad heeft daar dus baat bij.”

OJA!

Wat mag er niet ontbreken aan een productiehuis? De directeur verklapt het: “We werken jaarlijks aan minstens één grote productie met een groot collectief. Inmiddels weten we dat het er altijd mee worden. Zo hadden we vorig jaar ‘Art of Lines’, een op Piet Mondriaan geïnspireerde hiphop-dansshow. Ook hebben we meegewerkt aan een film over mentale gezondheid genaamd ‘Legends of the Roof’. Momenteel werken we met theater De Lieve Vrouw en dansgroep ‘Class 3E’ aan een co-productie. De bedoeling is dat deze voorstelling een landelijke uitrol krijgt.

SHOWTiME

Weet je nog, dat hele officiële hoofdkantoor van KOSMIK? Dat was vroeger een oude stal. Het leent zich ook meer dan prima voor grote zaal met podium. Regelmatig zie je hier toekomstige sterren aan het werk. Werp maar eens een blik op hun agenda!

Nog meer MAATSCHAPPELiJK

MUZIKALE VERBROEDERiNG IN STUDIO KRUISKAMP

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

DE KEIJLIJN: MEER DAN EEN GEZELLIG TREINTJE

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

DE SINT-JORISKERK: EEN REiS DOOR DE TiJD

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...

DE ONZE LiEVE VROUWETOREN

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

HOFJE ARMEN DE POTH: VERSTOPT, MAAR TOCH ViNDBAAR

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

ANNELIES GOUW

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

JORIS POSTULART

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

DE APPEL- EN GROENMARKT: TOEVLUCHTSOORD DOOR DE JAREN HEEN

De volgende keer dat jij op het terras van de Appel- of Groenmarkt neerploft, weet je op wat voor schat aan verhalen je zit!

DE LEVENDiGE STADSMUUR

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

ADURA SULAIMAN

Adura Sulaiman (28) is singer-songwriter, frontvrouw van Future Husband, voice-over artiest, vocal coach… Is er iets wat ze niet kan?

HET VERHAAL ACHTER PARK RANDENBROEK

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!