Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

De start van de werkdag op een druilerige maandagochtend. We worden verwacht in het hoofdgebouw van KOSMIK. Aan het einde van de lange oprijlaan wacht directeur Coen Witteveen ons op. Klaar om zijn verhaal over dit productiehuis te vertellen.

Klinkt officieel, hè? Toch is het één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. KOSMIK is namelijk het productiehuis van de stad en regio. Je vindt het hoofdgebouw aan de Heiligenbergerweg. Onder de houten dakspanten zorgt directeur Coen Witteveen met het KOSMIK-team ervoor dat de makers van morgen professionele begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld door middel van mastertrajecten, kennisdeling en samenwerkingen met andere instellingen.

PRODUCTIEHUIS

De directeur verwacht ons! Coen nam eind 2019 plaats op deze zetel. Zijn taak: een doorstart maken met toenmalig cultuurpodium Nieuwe Erven. De situatie: twee jaar lang noodgedwongen sluiten. Wat lijkt op onfortuinlijke timing, groeide uit tot nieuwe visie. Coen: “Geen enkele plek is graag voor lange tijd gesloten. Aan de andere kant was er wel opeens tijd om onze visie uit te werken. In die periode hebben we alle knoppen omgezet om van KOSMIK een productiehuis te maken,” zo begint de directeur.

SMEERMIDDEL

Wat is dat eigenlijk: een productiehuis? Coen: “Kort samengevat is KOSMIK de plek waar inhoud en vorm samenkomen. We begeleiden artiesten in de creatieve sector en met zakelijke ondersteuning. Onze focus is muziek, maar we flirten met alle podiumkunsten. Daardoor ontstaan er mooie samenwerkingen met de gehele Amersfoortse cultuursector. Je kunt ons dus zien als een soort smeermiddel voor al die radertjes. ” 

COLLABS

Die genre-overstijgende samenwerkingen ziet Coen als goed voorbeeld van de kracht van KOSMIK. Als voorbeeld noemt hij de link tussen het productiehuis, creatieve broedplaats OostWest en FLUOR. “Met beide partijen hebben we meerdere projecten opgezet, waaronder ‘Gravel Pit’ en ‘Topics & Takkies’. Het eerste is een showcase voor next gen hiphop-artiesten. Het tweede bestaat uit een zestal meet-ups of Q&A’s. Professionals uit de muziekindustrie vertellen daar over hun eigen ervaringen, bijvoorbeeld met mentale gezondheid. Zo wordt een artiest volledig in eigen stad gefaciliteerd. Daarnaast zijn veel van de georganiseerde activiteiten ook open toegankelijk. De gehele stad heeft daar dus baat bij.”

OJA!

Wat mag er niet ontbreken aan een productiehuis? De directeur verklapt het: “We werken jaarlijks aan minstens één grote productie met een groot collectief. Inmiddels weten we dat het er altijd mee worden. Zo hadden we vorig jaar ‘Art of Lines’, een op Piet Mondriaan geïnspireerde hiphop-dansshow. Ook hebben we meegewerkt aan een film over mentale gezondheid genaamd ‘Legends of the Roof’. Momenteel werken we met theater De Lieve Vrouw en dansgroep ‘Class 3E’ aan een co-productie. De bedoeling is dat deze voorstelling een landelijke uitrol krijgt.

SHOWTIME

Weet je nog, dat hele officiële hoofdkantoor van KOSMIK? Dat was vroeger een oude stal. Het leent zich ook meer dan prima voor grote zaal met podium. Regelmatig zie je hier toekomstige sterren aan het werk. Werp maar eens een blik op hun agenda!

Nog meer MAATSCHAPPELIJK

Projecthuis Madiba: ‘Mensen voelen zich hier op hun gemak’

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Joris Postulart

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

Eric Wensink

Eric Wensink mag als eigenaar van Health Centrum Amersfoort dit jaar 40 kaarsjes op de taart zetten. Wat in de jaren 80 begon als een krachthonk van...

De Sint-Joriskerk: een reis door de tijd

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...

Hofje Armen de Poth: verstopt, maar toch vindbaar

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

Het verhaal achter Park Randenbroek

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!

Aaron Asbury

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!

De Muurhuizen: meer dan een bijzondere straat

Veel van de Amersfoortse Rijksmonumenten staan in een bijzonder straatje: de Muurhuizen. De naam zegt een hoop over de oorsprong, maar wat precies?

Youssef el Khattabi

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...