Ga naar de inhoud
DE ZIEL
GESCHiEDENIS

‘Je moet dansen met de klok’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

“Je bent altijd live”, begint Wim Schoenmakers, een van de luiders. “Je moet dus goed luisteren en voelen. Sommigen zeggen zelfs dat je moet dansen met de klok. Ieder exemplaar heeft namelijk een eigen ritme. Klokkenluiders voelen dat aan en zoeken steeds naar de juiste dynamiek”, aldus Wim. 

LUiDSLOK

Wim Schoenmakers behoort tot een groep van 53 actieve luiders. Allen maken zij onderdeel uit van misschien wel het meest bourgondische verbond van klokkenluiders. “Het is gezelligheid die de club tekent. Naast hart voor de stad en gevoel voor het instrument moet je ook wel houden van een frisje. Na een luiding op zaterdag hebben we een beloning in de vorm van een ‘luidslok’, een drankje in De Drie Ringen. Daar praten we na.” 

MEE NAAR BOVEN?

‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ geldt absoluut voor het Klokkenluiders Gilde. Het is iets om over na te denken wanneer je op het Onze Lieve Vrouwekerkhof aan een drankje zit. “Iedere eerste zaterdag van de maand zijn we in de toren, Als je er op tijd bent, kun je misschien wel mee naar boven om te kijken hoe het is. Mocht je overwegen om je bij ons aan te sluiten: je begint als leerling en na acht jaar kun je alle klokken zelfstandig luiden.”

SERiEUZE ZAAK

De liefde voor Amersfoort spat nog net niet van de muziekstukken van de toren af: “Iedereen bij het Gilde heeft hart voor de stad. De betrokkenheid is zo groot; de meesten blijven lid tot de dood ons scheidt”, vertelt Wim. Serieuze zaak dus, dat luiden. “Je hoort ons onder andere tijdens de Dodenherdenking. We luiden vaak festivals zoals Dias Latinos en Amersfoort World Jazz in.

Ook bij speciale gelegenheden worden wij gevraagd. Op die momenten schudden we de stad wakker. Zo van: ‘Hé, er staat iets te gebeuren.’ Dat doen we graag. Je hebt er niet veel voor nodig om dit werk te doen. Liefde voor de stad is genoeg.”

MEER INFO

Wil je meer over dit klinkende gezelschap weten? Werp dan eens een blik op hun website!

Nog meer DE ZIEL

De Dolle Jonker en zijn keien

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

Amersfoort, nu en in de toekomst

Naast een rijke historie heeft Amersfoort een minstens zo veelbelovende toekomst. Wij vertellen je waarom!

Joris Postulart

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

Anna Koolstra

Maak kennis met Anna, een ambitieuze jonge politica die haar wortels heeft in het hart van Amersfoort. Opgegroeid in de levendige wijken Kattenbroek...

Fem Petraeus

Fem Petraeus loopt als actrice al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort.

Amersfoort in de Wereldoorlogen

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

Het Belgenmonument

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

SOPLA: het Amersfoortse rokertje

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De...

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!