Ga naar de inhoud
DE ZiEL
GESCHiEDENIS

‘JE MOET DANSEN MET DE KLOK’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

“Je bent altijd live”, begint Wim Schoenmakers, een van de luiders. “Je moet dus goed luisteren en voelen. Sommigen zeggen zelfs dat je moet dansen met de klok. Ieder exemplaar heeft namelijk een eigen ritme. Klokkenluiders voelen dat aan en zoeken steeds naar de juiste dynamiek”, aldus Wim. 

LUiDSLOK

Wim Schoenmakers behoort tot een groep van 53 actieve luiders. Allen maken zij onderdeel uit van misschien wel het meest bourgondische verbond van klokkenluiders. “Het is gezelligheid die de club tekent. Naast hart voor de stad en gevoel voor het instrument moet je ook wel houden van een frisje. Na een luiding op zaterdag hebben we een beloning in de vorm van een ‘luidslok’, een drankje in De Drie Ringen. Daar praten we na.” 

MEE NAAR BOVEN?

‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ geldt absoluut voor het Klokkenluiders Gilde. Het is iets om over na te denken wanneer je op het Onze Lieve Vrouwekerkhof aan een drankje zit. “Iedere eerste zaterdag van de maand zijn we in de toren, Als je er op tijd bent, kun je misschien wel mee naar boven om te kijken hoe het is. Mocht je overwegen om je bij ons aan te sluiten: je begint als leerling en na acht jaar kun je alle klokken zelfstandig luiden.”

SERiEUZE ZAAK

De liefde voor Amersfoort spat nog net niet van de muziekstukken van de toren af: “Iedereen bij het Gilde heeft hart voor de stad. De betrokkenheid is zo groot; de meesten blijven lid tot de dood ons scheidt”, vertelt Wim. Serieuze zaak dus, dat luiden. “Je hoort ons onder andere tijdens de Dodenherdenking. We luiden vaak festivals zoals Dias Latinos en Amersfoort World Jazz in.

Ook bij speciale gelegenheden worden wij gevraagd. Op die momenten schudden we de stad wakker. Zo van: ‘Hé, er staat iets te gebeuren.’ Dat doen we graag. Je hebt er niet veel voor nodig om dit werk te doen. Liefde voor de stad is genoeg.”

Nog meer DE ZiEL

‘JE KUNT JE LEVEN LANG NAAR DORPSFEEST HOOGLAND GAAN’

Dit unieke evenement is een begrip in de hele regio. Om verschillende reden is het bijzonder te noemen. Wij vertellen je waarom!

DE SKATE CENTRALE: EEN THUiSHAVEN VOOR BUITENBEENTJES

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

HET EEMHUIS: INSPIRATIE OP ELKE VERDIEPING

Van de kelder tot aan de bovenste verdieping: Het Eemhuis is dé plek om je te laten inspireren. Kom binnen, wij geven je een rondleiding!

AARON ASBURY

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!

YOUSSEF EL KHATTABI

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

DE TROTS VAN AMERSFOORT: DE KOPPELPOORT

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?

DE WAGENWERKPLAATS: INDUSTRiEEL ERFGOED

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

HET BELGENMONUMENT

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

HET MiRAKEL VAN AMERSFOORT

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

EEN UNiEKE PLEK: DE NIEUWE STAD

Aan de rand van het Eemplein en de Eemhaven ligt een gebied vol reuring. Breng met ons een bezoek aan De Nieuwe Stad!

DE JOODSE GESCHIEDENIS VAN AMERSFOORT

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!