Ga naar de inhoud
DE ZIEL

Wie is dat meisje in de stoplichten?

In veel voetgangerslichten rond het centrum staat een meisje afgebeeld. Waar komt deze meid met haar paardenstaart eigenlijk vandaan?

location_on Amersfoort

LUDIEKE ACTIE

Op 12 december 2000 schreef ene ‘Papillon’ een brief aan de gemeente Amersfoort. Hij (of zij) stelde voor om het mannetje in sommige voetgangersverkeerslichten te vervangen door een meisje. Onbekenden hebben dat in de nacht vakkundig en met de juiste apparatuur uitgevoerd. Wie daarvoor verantwoordelijk was, is nog steeds een geheim. Het College van Burgemeester en Wethouders kon zich wel vinden in deze ludieke actie. Het meisje werd Sofie genoemd. Zij verscheen naderhand ook in de verkeerslichten in andere steden, zoals in Hilversum, Haarlem, Utrecht en Deventer.

NÓG MEER SOFIE

Sofie werd gaandeweg een beeldmerk van Amersfoort. Er bestaan acties en evenementen met de naam van Sofie erin. Denk aan Sofie aan Tafel, een project van de gemeente om door middel van gezamenlijke maaltijden bij mensen thuis of in een clubhuis zo veel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen. 

Ook zijn er in de bestrating, bijvoorbeeld vanaf het station richting het centrum, metalen pijlvormige driehoeken aangebracht met een afbeelding van Sofie. Zij wijst de weg!

WOONTORENS

Sofie dook onlangs ook op in een nieuw project, namelijk de voorgenomen bouw van twee woontorens aan de Stadsring tegenover de Utrechtsestraat. Het project heet Sam en Sophie, naar de namen van beide woontorens. De naam van Sam is er een paar jaar geleden bij gekomen. Bewoners van de binnenstad en daarbuiten protesteren fel tegen het project. Het zou het unieke zicht op de Onze Lieve Vrouwetoren gaan belemmeren. Hierover is het laatste woord nog niet gesproken. 

TROTS & ONVERSTOORBAAR

Sofie zal het worst wezen. Zij staat nog steeds trots en onverstoorbaar haar mannetje (of vrouwtje?) in het verkeerslicht. Zo komt ze op voor vrouwenrechten. Want waarom moet er altijd een mannetje in het verkeerslicht figureren? 

Als je moet wachten voor het voetgangerslicht hangt de paardenstaart van Sofietje (in het rood) omlaag. Gaat het licht op groen? Dan zie je haar met ferme pas en de staart recht naar achteren oversteken. Womanpowerrr!

Nog meer DE ZIEL

Muzikale verbroedering in Studio Kruiskamp

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

Wijkmuseum Soesterkwartier: Een echte tijdcapsule!

In het Soesterkwartier staat een huis. Het meubilair, de grote collectie foto's en de documenten geven je een goed beeld van hoe het leven in deze...

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Adura Sulaiman

Adura Sulaiman (28) is singer-songwriter, frontvrouw van Future Husband, voice-over artiest, vocal coach… Is er iets wat ze niet kan?

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

De Onze Lieve Vrouwetoren

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

De Muurhuizen: meer dan een bijzondere straat

Veel van de Amersfoortse Rijksmonumenten staan in een bijzonder straatje: de Muurhuizen. De naam zegt een hoop over de oorsprong, maar wat precies?

Wij zijn… De Europese stad van het jaar!

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot Europese stad van het jaar. Wij vertellen je er alles over!

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

Hofje Armen de Poth: verstopt, maar toch vindbaar

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

Het verhaal van Amersfoort

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.