Ga naar de inhoud
DE ZIEL
GESCHiEDENIS
TRADITIES

De Viking van Liendert

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

In de wijk Liendert staat hij fier tussen de bomen: de Viking. Met zijn enorme zwaard in zijn rechterhand kijkt hij richting de binnenstad. Het twaalf meter hoge beeld lijkt de wijk te bewaken. Heeft deze grote man iets met ons verleden te maken?

Nee, dat niet. De historische stad is nooit geplunderd door dit volk uit het verre noorden. Wat is er dan gebeurd? In 1978, ter gelegenheid van de jaarlijkse Keistadfeesten, was het thema ‘Zweden’. In die tijd werden grote keien uit diverse Europese landen door de binnenstad gesleept. Dit jaar kwam er met de Zweedse kei ook een enorme Viking mee.

Het beeld was origineel gemaakt van sloophout, wat afkomstig was van een 17e-eeuwse Zweedse boerderij. Helaas bleef het hout niet intact, wat betekende dat de Zweedse beeldhouwer Calle Örnemark nogmaals naar Amersfoort kwam. De restauratie van het beeld was helaas niet genoeg. In 1993 werd er daarom een tweede versie van de Viking Björn Järnsida geplaatst, dit keer van geïmpregneerd hout. 

BJÖRN JÄRNSIDA

Volgens de Zweedse legende is Björn Järnsida de zoon van Ragnar Lodbrok en Aslaug. De Zweedse koning kon door zijn magische bescherming, het ijzer, niet gewond raken in de strijd. Toch werd hij overwonnen, maar door wie is onduidelijk.

Keistadfeesten

Meer dan veertig jaar lang vierde Amersfoorters de Keistadfeesten. Tijdens de feesten waren er optredens, een grote markt en -oja!- enorme keien die door de stad werden gesleept. Zelfs Prins Bernhard heeft zich ooit een Keientrekker mogen noemen!

Nog meer GESCHiEDENIS

De Dolle Jonker en zijn keien

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

‘Je moet dansen met de klok’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

Twan Vet

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...

Het Belgenmonument

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

Eric Wensink

Eric Wensink mag als eigenaar van Health Centrum Amersfoort dit jaar 40 kaarsjes op de taart zetten. Wat in de jaren 80 begon als een krachthonk van...

Frank Driessen

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

Wij zijn… De Europese stad van het jaar!

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot Europese stad van het jaar. Wij vertellen je er alles over!

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

Het Eemhuis: inspiratie op elke verdieping

Van de kelder tot aan de bovenste verdieping: Het Eemhuis is dé plek om je te laten inspireren. Kom binnen, wij geven je een rondleiding!

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

Xander Schineis

Zie je een hoogblond kapsel licht geven in de Amersfoortse nacht? Grote kans dat het Xander is die losgaat op de dansvloer.