Ga naar de inhoud
DE ZiEL
MAATSCHAPPELiJK

DE SKATE CENTRALE: EEN THUiSHAVEN VOOR BUITENBEENTJES

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

DOORZETTiNGSVERMOGEN

“Skaten is een bijzondere sport”, vertelt Erwin Rietmeijer, medewerker van De Skate Centrale. De sport wordt beoefend door mensen die niet in een teamsport passen, maar ook niet alleen een sport willen doen. “Skaters zijn vaak buitenbeentjes. Ze passen niet goed op school of in de maatschappij. Juist omdat ze het gewend zijn net anders te zijn, zijn ze heel tolerant.” Skaten is niet de makkelijkste sport om mee te starten. Vooral in het begin is het heel veel vallen en opstaan. “Je moet stug zijn en veel doorzettingsvermogen hebben. Dat zie je terug in alle skaters”, zegt Erwin.

EEN LUiSTEREND OOR

“We merken dat De Skate Centrale een belangrijke plek is geworden voor de skaters. Je kunt bij ons voor een klein bedrag de hele dag skaten. We merken dat sommige jongeren hier dan ook de hele dag zijn”, vertelt Erwin. Sommige skaters hebben het thuis niet makkelijk en maken daar graag gebruik van. In De Skate Centrale vinden ze vaak een luisterend oor en hulp. “Er skaten hier mensen van iedere leeftijd en ze mengen met elkaar op de skatebaan. Het opvoedingsgehalte is hoog en iedereen wil elkaar helpen.”

DE SKEERSHOP

Niet alleen in De Skate Centrale voel je een gemeenschapsgevoel, maar ook in de bijbehorende winkel. De Skeershop verkoopt decks, schoenen en alles wat je nodig hebt om te kunnen skaten. “Skateboarden is een dure hobby. Als je valt en je breekt je deck, ben je genoodzaakt een nieuwe te kopen”, vertelt Erwin. Daarom verkoopt De Skeershop ook tweedehands spullen. “Dat biedt opties voor de mensen met een kleine portemonnee”, zegt hij. 

THUISBASiS

De Skeershop wordt ondersteund door de hechte skategemeenschap. Ze ontvangen veel donaties van skaters, die soms via de shop gratis worden doorgegeven. “We zorgen voor elkaar in onze gemeenschap. Als iemand niet kan sporten door te weinig geld, dan willen wij graag helpen”, vertelt Erwin. “Wij willen de thuisbasis zijn en blijven voor alle buitenbeentjes.” 

Nog meer MAATSCHAPPELiJK

PROJECTHUIS MADIBA VERBINDT LIENDERT

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

ONTMOETiNGEN IN HUIS MIEREVELD

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

URSULA VERRIPS

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...

DE JOODSE GESCHIEDENIS VAN AMERSFOORT

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

YOUSSEF EL KHATTABI

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

AMERSFOORT’40-’45: VAN BEZETTiNG TOT BEVRIJDiNG

Wat voor impact had de oorlog op Amersfoort en haar inwoners? Deze documentaire neemt je mee in de grootste verzameling beeldmateriaal uit WOII.

ERIC WENSINK

Eric Wensink mag als eigenaar van Health Centrum Amersfoort dit jaar 40 kaarsjes op de taart zetten. Wat in de jaren 80 begon als een krachthonk van...

HET MiRAKEL VAN AMERSFOORT

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

DE MUURHUIZEN: MEER DAN EEN BiJZONDERE STRAAT

Veel van de Amersfoortse Rijksmonumenten staan in een bijzonder straatje: de Muurhuizen. De naam zegt een hoop over de oorsprong, maar wat precies?

HET VERHAAL VAN AMERSFOORT

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.