Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

De Skate Centrale: een thuishaven voor buitenbeentjes

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

DOORZETTINGSVERMOGEN

“Skaten is een bijzondere sport”, vertelt Erwin Rietmeijer, medewerker van De Skate Centrale. De sport wordt beoefend door mensen die niet in een teamsport passen, maar ook niet alleen een sport willen doen. “Skaters zijn vaak buitenbeentjes. Ze passen niet goed op school of in de maatschappij. Juist omdat ze het gewend zijn net anders te zijn, zijn ze heel tolerant.” Skaten is niet de makkelijkste sport om mee te starten. Vooral in het begin is het heel veel vallen en opstaan. “Je moet stug zijn en veel doorzettingsvermogen hebben. Dat zie je terug in alle skaters”, zegt Erwin.

EEN LUISTEREND OOR

“We merken dat De Skate Centrale een belangrijke plek is geworden voor de skaters. Je kunt bij ons voor een klein bedrag de hele dag skaten. We merken dat sommige jongeren hier dan ook de hele dag zijn”, vertelt Erwin. Sommige skaters hebben het thuis niet makkelijk en maken daar graag gebruik van. In De Skate Centrale vinden ze vaak een luisterend oor en hulp. “Er skaten hier mensen van iedere leeftijd en ze mengen met elkaar op de skatebaan. Het opvoedingsgehalte is hoog en iedereen wil elkaar helpen.”

DE SKEERSHOP

Niet alleen in De Skate Centrale voel je een gemeenschapsgevoel, maar ook in de bijbehorende winkel. De Skeershop verkoopt decks, schoenen en alles wat je nodig hebt om te kunnen skaten. “Skateboarden is een dure hobby. Als je valt en je breekt je deck, ben je genoodzaakt een nieuwe te kopen”, vertelt Erwin. Daarom verkoopt De Skeershop ook tweedehands spullen. “Dat biedt opties voor de mensen met een kleine portemonnee”, zegt hij. 

THUISBASIS

De Skeershop wordt ondersteund door de hechte skategemeenschap. Ze ontvangen veel donaties van skaters, die soms via de shop gratis worden doorgegeven. “We zorgen voor elkaar in onze gemeenschap. Als iemand niet kan sporten door te weinig geld, dan willen wij graag helpen”, vertelt Erwin. “Wij willen de thuisbasis zijn en blijven voor alle buitenbeentjes.” 

Nog meer MAATSCHAPPELIJK

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De trots van Amersfoort: De Koppelpoort

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?

De Buurtmoeders

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

Amersfoort als handelsstad

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

Twan Vet

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...

Joris Postulart

Joris Postulart is popprogrammeur en talentontwikkelaar bij poppodia in de stad en erbuiten. Daarnaast maakt hij gestaag naam voor zichzelf als...

Youssef el Khattabi

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

Het verhaal achter Park Randenbroek

Dit prachtige groene park op loopafstand van het centrum heeft een unieke plattegrond. Wij laten je Park Randenbroek zien!

Het Eemhuis: inspiratie op elke verdieping

Van de kelder tot aan de bovenste verdieping: Het Eemhuis is dé plek om je te laten inspireren. Kom binnen, wij geven je een rondleiding!

De levendige stadsmuur

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!