Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

In Hoogland steekt de kerktoren boven alle huizen uit. Dit prachtige gebouw, daterend uit 1888, is sinds jaar en dag het kloppende hart van het dorp. Nu de kerkgang terugloopt hebben Ad van Dijk en Gerard Hilhorst, beheerders van de kerk en de naastliggende Pastorie, grootse plannen.

Naast de kerk staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. Het heeft verschillende zalen die geschikt zijn voor lezingen, huiskamerconcerten en vergaderingen. Buiten ligt een ruime tuin, wachtend op streekmarkten en bijzondere evenementen. De heren van de Pastorie staan te popelen om de ruimtes beschikbaar te stellen voor (nog) meer mooie initiatieven.

RUIMTES MET BEZiELING

Ad regelt de verhuur van de Pastorie. “We merken dat het zwaartepunt tegenwoordig van het kerkschip naar de Pastorie is verplaatst. We zien het als een ontmoetingsplek van het hele dorp en de wijde omgeving, daarom organiseren we hier allerlei activiteiten. Dat varieert van grote evenementen zoals de Hooglandse Wintersferen met 5000 bezoekers, tot lezingen die Gerard organiseert. Ook verhuren we de Pastorie aan allerlei gelegenheden. Veel niet-commerciële organisaties geven hier trainingen, cursussen en workshops”, vertelt Ad. Veel van de organisaties hebben een link met spiritualiteit. “Wat je hoort is dat organisaties een plek zoeken met bezieling. Je merkt dat veel mensen met verwondering hier naartoe komen en het prettig vinden om hier te zijn”, vertelt Gerard.

BOUWEN OP VRIJWiLLIGERS

De catering van de evenementen wordt gedaan door vrijwilligers. Ze schenken koffie, maken uitgebreide lunches en bieden hun gastvrijheid. De vrijwilligers zorgen niet alleen voor lekkers te eten, maar zorgen ook voor onderhoud van de monumentale tuin, het gebouw en de wisselende expositie. Vrijwilligers in de tuin zorgen bijvoorbeeld voor het snoeiwerk, het maaien van het gras, maar houden ook een bijzondere border bij. Hier staan heilige boontjes, laurier, judaspenning en olijfbomen. “Het zijn allemaal planten gerelateerd aan de Bijbel. Deze border wordt door een bepaalde groep mensen bijgehouden. We hebben ook een bloemengroep. Vrijwilligers uit die groep werken met de bloemen in de tuin en maken daar bijvoorbeeld bloemstukken van”, aldus Ad.

ZINGEViNG

Er is genoeg te doen bij de Pastorie! Daar zijn wel mensen voor nodig. “Er werken hier 150 vrijwilligers, maar meer is altijd welkom. Wil je als vrijwilliger een specifieke taak doen? Wij hebben er wel een klus voor”, lacht Ad. “Doe met ons mee! Het geeft zingeving in je leven, een mooi tijdverdrijf. Ook als je op zoek bent naar een functie in de samenleving kun je hier terecht”, zegt Gerard. “Hier geven we je de kans om gewoon mee te doen. Met veel handen kunnen we verbinding maken en leuke dingen doen!”

EEN BRUiSENDE TOEKOMST

Ad en Gerard zien de toekomst kleurrijk tegemoet. “Wij dromen van een bruisende plek dat als een kloppend hart voor een grote omgeving dient. Waar mensen creatief bezig zijn, een zinvolle plek vinden, gezien, gekend en gekoesterd worden. Dát is het ideaal”, zegt Ad vol passie. De heren zien een kleine, circulaire maatschappij waarbij er oog voor de aarde is voor zich. “Hoe mooi zou het zijn als je hier een pluktuin hebt en bijvoorbeeld een appelgaard. Dan kunnen we een oogstdag organiseren en het verwerken tot producten voor de regio”, zegt Ad. “En dat het liefste in contact met iedereen, ongeacht religie. We willen niemand uitsluiten”, vult Gerard aan.

‘De heren van de Pastorie’: Ad van Dijk en Gerard Hilhorst

Geïnspireerd geraakt door de dromen van Ad en Gerard? Meld je via hun website aan als vrijwilliger of als geïnteresseerde om een ruimte te huren!

Nog meer MAATSCHAPPELIJK

We doen het samen! Festival

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

Welkom in de Verkeerstuin!

Op de Wagenwerkplaats vind je De Verkeerstuin. Deze old-school speeltuin bevat alle ingrediënten voor een bruisende plek barstensvol lol.

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

Amersfoort: een echte bierstad

Hey, biertje? Nou, die vind je wel in Amersfoort. Onze stad is namelijk al eeuwenlang een echte bierstad!

Adinda van Wely

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken....

De vele gezichten van de Elleboogkerk

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

Xander Schineis

Zie je een hoogblond kapsel licht geven in de Amersfoortse nacht? Grote kans dat het Xander is die losgaat op de dansvloer. 

Eric Wensink

Eric Wensink mag als eigenaar van Health Centrum Amersfoort dit jaar 40 kaarsjes op de taart zetten. Wat in de jaren 80 begon als een krachthonk van...

De trots van Amersfoort: De Koppelpoort

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?

Twan Vet

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé...

De Sint-Joriskerk: een reis door de tijd

Vandaag de dag staat de Hof bekend om uitgaansgelegenheden, restaurants en de markt. Eén gebouw is al eeuwen de échte eyecatcher op dit plein: de...