Ga naar de inhoud
DE ZIEL
MAATSCHAPPELIJK

DE MiSSIE VAN STICHTING PRESENT

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

Arjanne Wassens, Coördinator Gezinnen bij Stichting Present, heeft een duidelijke missie. “We willen beweging op gang brengen, waardoor het vanzelfsprekend wordt om naar elkaar om te kijken. Eigenlijk willen we onszelf overbodig maken”, vertelt ze. “We merken dat veel mensen bereid zijn dingen voor anderen te doen, maar de stap om hulp aan te bieden spannend vinden.” Arjanne, Coördinator Gezinnen bij Stichting Present, wil met haar werk die stap makkelijker maken. Stichting Present bestaat sinds 2006 in Amersfoort en helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen.

DAGPROJECTEN

Stichting Present staat vooral bekend om hun dagprojecten. “De dagprojecten bestaan al heel lang. Het gaat hier vooral om groepen vrijwilligers, die zich aanmelden en iets maatschappelijk verantwoords doen.” De groepen, die verschillen van vrienden, bedrijven die een teamuitje doen of leerlingen, melden zich aan. “Dan knappen ze een tuin op, helpen schilderen of leggen laminaat. We doen ook sociale projecten; een high tea verzorgen in een verzorgingstehuis of een spelletjesmiddag.” Alle projecten worden zorgvuldig begeleid vanuit Stichting Present, zodat de vrijwilligers en de persoon met de hulpvraag weten waar ze aan toe zijn. “Aan het einde van de dag gaat iedereen met een goed gevoel naar huis”, vertelt Arjanne.

HOMiES

Naast de dagprojecten organiseert de stichting ook gezinstrajecten onder de naam Homies. Gezinnen, opa’s en oma’s of alleenstaanden melden zich aan met hun persoonlijke aanbod en helpen hulpvragende gezinnen gedurende een jaar. “Wat mensen aanbieden is heel divers. De een doet een dag in de maand, de ander een dagdeel om de week”, legt Arjanne uit. “Het is wat past bij jouw gezinssituatie op dat moment. Als je bijvoorbeeld denkt, eten koken moet ik toch, er kan best iemand aanschuiven, dan kan dat al je aanbod zijn. Je hoeft helemaal geen grootse dingen te gaan doen.”

HET iS EEN MATCH!

Voordat de gezinstrajecten van start gaan, wordt eerst goed gekeken naar de gezinnen en de mensen met de hulpvraag. De hulpvraag wordt gekoppeld aan het aanbod, maar dat is niet alles. “De klik is heel belangrijk”, vertelt Arjanne. “We plannen altijd een kennismaking in, waar ik samen met een hulpverlener bij aanwezig ben. Dat is een heel laagdrempelige manier om kennis te maken.” Tijdens de ontmoeting kijken beide partijen kijken of er een klik ontstaat. Is dat zo? Dan is het een match en gaat het traject van start.

OVERBODiG WORDEN

De Homies-trajecten lopen erg goed. Zo’n 50 nieuwe gezinnen per jaar helpen mensen met een hulpvraag. “Vrijwilligerswerk is heel laagdrempelig als je iets doet wat bij je past en dichtbij je ligt. We willen de mensen echt goed leren kennen en kijken waar hun ogen van gaan sprankelen”, zegt Arjanne. De missie is dat Stichting Present straks niet meer nodig is. “Als mensen denken: daar is iets aan de hand, dat ze zelf durven aanbellen. Het zou fijn zijn als de hele wereld dat doet. En het geeft je toch een goed gevoel.” Tot die tijd heeft Stichting Present altijd plek voor vrijwilligers.

Wil je meer informatie over Stichting Present, data van informatieavonden en bijzondere verhalen? Neem dan een kijkje op hun website.

Nog meer MAATSCHAPPELIJK

WELKOM IN DE VERKEERSTUIN!

Op de Wagenwerkplaats vind je De Verkeerstuin. Deze old-school speeltuin bevat alle ingrediënten voor een bruisende plek barstensvol lol.

DE PASTORIE DEELT ZiJN OVERVLOED

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

AMERSFOORT’40-’45: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING

Wat voor impact had de oorlog op Amersfoort en haar inwoners? Deze documentaire neemt je mee in de grootste verzameling beeldmateriaal uit WOII.

DE LEVENDIGE STADSMUUR

Wie langs de historische stadsmuur loopt, ziet in eerste instantie vooral een oude muur. Maar niets is wat het lijkt!

HET BELGENMONUMENT

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

AARON ASBURY

Arno Mijnten timmert onder zijn artiestennaam Aaron Asbury hard aan de weg als countrymuzikant. Leer deze getalenteerde stadsgenoot kennen!

DE BUURTMOEDERS

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het...

XANDER SCHINEIS

Zie je een hoogblond kapsel licht geven in de Amersfoortse nacht? Grote kans dat het Xander is die losgaat op de dansvloer. 

BRAM RAVENHORST

Als onderdeel van funkband Three Little Clouds zet rapper Raven Kangee stad en land op zijn kop. Nu geeft Bram Ravenhorst de ons een soloplaat om niet...