Ga naar de inhoud
DE ZIEL
GESCHiEDENIS

DE DOLLE JONKER EN ZIJN KEIEN

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

location_on Amersfoort

DE DOLLE JONKER

Het ging allemaal om een weddenschap van een Amersfoortse jonkheer, Everhard Meyster. Hij werd de Dolle Jonker genoemd, omdat hij altijd in was voor gekkigheid.

Hij leefde in de 17e eeuw. Eens liep hij met een paar vrienden op de Leusderhei en zag daar een enorme kei liggen. Die was afkomstig uit de laatste ijstijd, toen er nog gletsjers in onze omgeving waren. Deze duwden allerlei grote stenen voor zich uit, een proces van tienduizenden jaren. Toen de gletsjers begonnen te smelten, bleven de keien achter.

BIER & KRAKELINGEN

Everhard Meyster ging in 1661 een weddenschap aan met zijn vrienden. Hij zou de Amersfoorters wel zo gek krijgen om die kei helemaal van de Leusderhei naar Amersfoort te slepen. Er werd veel geld ingezet. De vrienden geloofden niet dat hij het voor elkaar zou krijgen.

Maar het lukte hem wel! Hij beloofde de Amersfoorters bier en krakelingen. Nou, daar hadden zij wel oren naar. In de 17e eeuw waren de mensen gek op die grote krakelingen, eigenlijk luxe brood. Op een soort slee met ronde boomstammetjes eronder werd de kei naar de stad gesleept. Er werd feest gevierd en iedereen was blij.

BEGRAVEN, DIE KEI!

Maar de bevolking van omliggende steden en dorpen lachten de Amersfoorters uit. “Wie gaat er nou een kei naar de stad slepen! Wat een onzin”, zeiden ze, en ze scholden hen uit voor keientrekkers. De Amersfoorters schaamden zich en begroeven de kei in de grond onder de Varkensmarkt. De Dolle Jonker dacht “wegwezen”,  en ging in Utrecht wonen.

OPGRAVEN, DIE KEI!

Ruim twee eeuwen later, toen er gegraven werd om gasleidingen en riolering aan te leggen in de stad, stuitte men op de kei. De schaamte was voorbij. Vol trots werd de kei op een sokkel gezet.

KEISTADFEESTEN

In de jaren ’70 van de vorige eeuw verzamelde de stad nog een heleboel keien. Er werden keistadfeesten gehouden, waarbij steeds een ander land centraal stond. Amersfoort kreeg dan een kei van dat land. Die werden in het plantsoen langs de Stadsring opgesteld. Het wordt de petrografische tuin genoemd en daarmee is Amersfoort een echte keistad geworden. De naam keientrekker is inmiddels geen scheldnaam meer. Amersfoorters zijn er nu juist trots op!

WIST JE DAT…

In het Plantsoen rond het middeleeuws centrum (waar vroeger een stadsmuur en gracht de stad verdedigden) keien uit allerlei landen liggen? Amersfoort heeft deze rotsblokken in de loop der jaren cadeau gekregen. Een hele bijzondere is een steen uit de beroemde ‘London Bridge‘. Deze werd geschonken tijdens de eerste Keistadfeesten in 1971!

Nog meer DE ZIEL

‘JE KUNT JE LEVEN LANG NAAR DORPSFEEST HOOGLAND GAAN’

Dit unieke evenement is een begrip in de hele regio. Om verschillende reden is het bijzonder te noemen. Wij vertellen je waarom!

WILLEMS WONDERE WEILAND: ‘WE GAAN DOOR ZOLANG WE HET LEUK VINDEN’

Wat 22 jaar geleden als verjaardagsfeestje begon, groeide uit tot Hooglanderveens grootste gratis festival: Willems Wondere Weiland! Wij spraken met...

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

HET MIRAKEL VAN AMERSFOORT

In 1444 gebeurde er iets héél bijzonders in Amersfoort. Het is de reden dat we vandaag de dag zo’n mooie toren hebben!

SOPHIE PAUW

Sophie Pauw is er met haar 22 jaar vroeg bij in ondernemersland. Afgelopen maart opende ze haar eigen zaak in de Scherbierstraat. Café STU is een...

DE WAGENWERKPLAATS: INDUSTRIEEL ERFGOED

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

DE ONZE LIEVE VROUWETOREN

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

URSULA VERRIPS

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...

DE APPEL- EN GROENMARKT: TOEVLUCHTSOORD DOOR DE JAREN HEEN

De volgende keer dat jij op het terras van de Appel- of Groenmarkt neerploft, weet je op wat voor schat aan verhalen je zit!

HOFJE ARMEN DE POTH: VERSTOPT, MAAR TOCH VINDBAAR

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

DE VELE GEZICHTEN VAN DE ELLEBOOGKERK

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...