Ga naar de inhoud
DE ZIEL
GESCHiEDENIS

‘AMERSFOORT IS NOG IMPOSANTER VANAF DE BOOT’

Bij Waterlijn Amersfoort zit de sfeer er altijd goed in. Als geen ander weten de schippers de echte Amersfoortse verhalen te vertellen.

Je kunt door Amersfoort rijden, lopen, steppen, fietsen en… Varen! Waterlijn-vrijwilliger Paul Koks gaat persoonlijk voor dat laatste. “De stad ziet er vanaf het water heel anders uit. Je komt op plekken waar je anders nooit komt en dat levert prachtige plaatjes op. Amersfoort is al imposant, maar nog meer vanaf de boot.”

VERHALENVERTELLERS

Met twee schippers op de boot wordt zo’n rondvaart een unieke beleving. Want waar de een de boot bestuurt, vertelt de andere vrijwilliger de verhalen. “Geen bandjes zoals je in andere steden hebt. Door de live verhalen hebben we veel contact met onze passagiers. Zij genieten ervan en wij ook.”

LEUKSTE UITJE

Stichting Waterlijn begon 27 jaar geleden met slechts één tweedehands boot. Inmiddels zijn de boten niet meer uit het grachtenbeeld weg te denken. Het is dan ook niet voor niets dat Waterlijn Amersfoort bijna ieder jaar genomineerd wordt voor de verkiezing van het ‘Leukste uitje van de provincie Utrecht’ van de ANWB. “We werken met 135 vrijwilligers die de schoonheid van Amersfoort willen laten zien. Iedere vaart is weer anders.”

VRIJWILLIGERS

Als je het aan de vrijwilligers vraagt, is er geen reden om de boot af te houden als je zelf een keer wil genieten vanaf de Amersfoortse grachten. Of als je zelf vrijwilliger wil worden in de winkel of op de boot. “We leiden iedereen op en zijn zelf nooit uitgeleerd; ieder jaar zijn er opfriscursussen. Het is nooit hetzelfde: niet in de winkel en niet op de boot. Naast de reguliere vaarten kun je je ook inschrijven op themavaarten. Je zou het echt werken kunnen noemen, maar dan is het wel een echt leuke vrijwilligersbaan.”

Wil je ook onderdeel worden van dit team vol ontspannen en gemotiveerde werknemers? Meld je dan aan via de website.

Nog meer DE ZIEL

‘JE MOET DANSEN MET DE KLOK’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

DE VIKING VAN LIENDERT

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

MEER AMERSFOORTSE PRACHT!

arrow_right_alt
arrow_left_alt

AMERSFOORT IN DE WERELDOORLOGEN

Amersfoort is al eeuwen van strategisch militair belang. Ontdek hoe de stad is uitgegroeid tot belangrijkste garnizoensstad!

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

ADINDA VAN WELY

Adinda van Wely is een ware kunstkenner. Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken....

DE VELE GEZICHTEN VAN DE ELLEBOOGKERK

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

AMERSFOORT, NU EN IN DE TOEKOMST

Naast een rijke historie heeft Amersfoort een minstens zo veelbelovende toekomst. Wij vertellen je waarom!

DE ONZE LIEVE VROUWETOREN

Wat een klein beeldje uit het water vissen al niet teweeg kan brengen... Ontdek de geschiedenis van onze Lange Jan!

AMERSFOORT ALS HANDELSSTAD

Wij Amersfoorters zijn al meer dan 750 jaar bezige baasjes. De stad heeft dan ook een sterke reputatie als handelsstad.

DE WAGENWERKPLAATS: INDUSTRIEEL ERFGOED

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

HET AMERSFOORTSE ROKERTJE: SOPLA

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De...