Ga naar de inhoud
DE STAD
GESCHIEDENIS

HOFJE ARMEN DE POTH: VERSTOPT, MAAR TOCH VINDBAAR

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?

Dit verhaal neemt ons mee naar het jaar 1350. De Broederschap van de Heilige Geest verzorgde in die tijd de zieken en armen in Amersfoort. Ze brachten hen giften in de vorm van maaltijden en ingrediënten. Men noemde een gift toen een ‘Poth’. Zo kwamen de gebroeders aan hun naam. Na enige tijd verhuisden deze Pothbroeders richting het hofje, wat bij toeval ook nog ‘Pothof’ heette. Zo ontstond in de 15e eeuw het Hofje Armen de Poth. Het erfgoed bestaat al sinds 1530, maar sommige gedeelten van de monumenten dateren zelfs rond 1450.

Het Toonhuisje

In totaal bestaat Hofje Armen de Poth uit 48 woningen die nog steeds worden bewoond. Op één na. Dit huisje zonder eigenaar wordt het ‘Toonhuisje’ genoemd. Het is ingericht als een klein museum en neemt je terug in de tijd. Hier kun je zien hoe de bewoners vroeger leefden. Tegenwoordig hebben de bewoners gelukkig wél een douche en een verwarming.

BIJZONDERE MONUMENTEN

Naast de woningen zijn er op het hofje nog meer bijzondere monumenten te zien. De Sint Rochuskapel is daar een mooi voorbeeld van. Deze laatgotische kerk werd gebouwd omstreeks 1500. Het is het oudste gebouw op het Hofje, waar tegenwoordig veel gebruik van wordt gemaakt voor concerten, bruiloften en bijeenkomsten. Naast de kapel is er ook een Bakkerij, een Uitdeelkamer, een Regentenkamer en de Celzusterenkamer. 

RONDLEIDINGEN

Hofje Armen de Poth is zeker de moeite waard om eens te bekijken. Je kunt zelf een keer naar binnen lopen en de rijke geschiedenis omarmen. Wil je meer te weten komen over het hofje en de gebouwen zelfs van binnen bekijken? Dat kan met een rondleiding van de Amersfoortse Gidsen of Gilde Amersfoort.

MEER INFO

Wil je meer weten over dit eigentijdse hofje? Werp dan eens een blik op hun website!

Nog meer

DE VELE GEZICHTEN VAN DE ELLEBOOGKERK

Een historisch juweeltje. Een wonder van de neoclassicistische architectuur. Noem het hoe je het noemen wilt: wij kennen het als de Elleboogkerk. Dit...

RADDRAAIERS & KRAANKINDEREN

Bij raddraaiers denk je meteen aan iemand die kattenkwaad uithaalt. Wij onthullen de ware definitie van het woord (met een Amersfoorts randje)!

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

ANNELIES GOUW

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

DE SKATE CENTRALE: EEN THUISHAVEN VOOR BUITENBEENTJES

Je zou denken dat dit een plek is waar jongeren hun sport beoefenen. Niets is minder waar: hier huist een hele hechte gemeenschap.

AMERSFOORT: EEN KAMP VOL STIEREN

Aan het eind van de Kamp staat een enorm, stoer beeld van een stier. Aan dit kunstwerk kleven een bull ehhh boel verhalen...

Carnaval Hoogland

WELKOM IN ‘T ZANDKRUUERSGAT!

Je hoeft helemaal niet naar Brabant te reizen om carnaval te vieren. In Hoogland wordt de grootste optocht van boven de rivieren georganiseerd!

FIEN VERMEULEN

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

YOUSSEF EL KHATTABI

Deze Amersfoortse journalist weet zowel wat te zien als waar te zijn. Regelmatig deelt hij zijn filmtips in het Uitmagazine. Dat is zeker niet het...

OOSTWEST: ‘WIJ ZIJN ER VOOR DE MAKERS’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

URSULA VERRIPS

Al twintig jaar zet Ursula Verrips zich vol enthousiasme in voor het clubhuis. Staat ze geen friet te bakken, dan is ze wel bezig met de planning van...

BRAM RAVENHORST

Als onderdeel van funkband Three Little Clouds zet rapper Raven Kangee stad en land op zijn kop. Nu geeft Bram Ravenhorst de ons een soloplaat om niet...