Ga naar de inhoud
DE STAD

Wij zijn… De Europese stad van het jaar!

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot Europese stad van het jaar. Wij vertellen je er alles over!

DE NOMINATIE

Samen met het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland stond Amersfoort op de shortlist voor deze internationale vakprijs. Het was aan de Academy of Urbanism (AoU) om te beslissen welke stad de prestigieuze titel mocht dragen. De AoU bestaat uit een grote groep internationale wetenschappers, vakspecialisten en politici. In september ’23 brachten vier leden van de Academy een jurybezoek aan de Keistad. Zij werden verwelkomd door de Amersfoortse burgervader Lucas Bolsius. Een welkomstwoord in het oude stadhuis was het officiële startsein van een tweedaags programma. De jury werd vervolgens meegenomen naar verschillende plekken in de stad, waaronder de binnenstad, Vathorst, De Nieuwe Stad en Kattenbroek. Tijdens hun verschillende bezoeken ging de jury in gesprek met ondernemers en inwoners van de betreffende gebieden.

De burgemeester: bij uitstek geschikt als tourgids!

NIETS DAN LOF

Tijdens hun verblijf in Amersfoort heeft de jury van de Academy kritisch gekeken naar zeven pijlers: aantrekkelijkheid, economie, duurzaamheid, lokaal karakter, welzijn en bereikbaarheid. In het eindrapport wordt de Keistad volop geprezen. Zo prijst de jury onze stad vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. Jon Phipps, jurylid van de AoU, zegt het volgende: “Van maatregelen om de autotoegang tot het historische stadscentrum te beperken tot het aanbod van diverse en kwalitatief goede betaalbare woningen: het welzijn en geluk van alle Amersfoortse burgers staat duidelijk centraal.”

SPEECH! SPEECH! SPEECH!

Ook burgemeester Lucas Bolsius was zeer blij met het binnenhalen van de titel ‘European City of the Year’. Zo zegt hij: “Er zit generaties lang werk in het bouwen aan een stad. Amersfoort is in vijftig jaar enorm gegroeid en gemoderniseerd. Tegelijkertijd zijn de historie en de mensen altijd nadrukkelijk centraal blijven staan. De erkenning in deze award is wat mij betreft aan al die Amersfoorters die dag in dag uit samenwerken om onze stad zo bijzonder te maken. Van het kleinste initiatief tot aan de verst reikende plannen voor de toekomst: Amersfoorters zijn altijd betrokken en actief in hun omgeving.”

De jury deed naast het historische centrum ook plekken als Kattenbroek (foto) en Vathorst aan.

VOLOP IN HET NIEUWS

Door de verkiezing van Europese stad van het jaar was Amersfoort volop in het nieuws. Op verschillende plekken in de stad maakten journalisten reportages voor radio, tv en krant. Ook online werd de stad door zowel nationale als internationale media in de spotlights gezet.

MOOi LIJSTJE

Met het binnenhalen van de titel ‘European City of the Year’ komt Amersfoort in een mooi lijstje met andere winnaars terecht. Eerdere winnaars zijn o.a. Trieste (Italië), Porto (Portugal) en Leipzig (Duitsland). Amersfoort is overigens niet de eerste Nederlandse stad die deze prijs wint. Zo kwam in 2015 Rotterdam als winnaar uit de strijd.

Het trotse gevoel op Amersfoort en de verkiezing tot Europese stad van het jaar mag door elke Amersfoorter worden gevierd. Om die reden heeft Stichting Citymarketing Amersfoort verschillende logo’s laten ontwerpen. Deze zijn door iedereen rechtenvrij te gebruiken. Dus, wat dacht je van een Amersfoorts tintje aan je (bedrijfs-)uitingen of een gigantische nieuwe raamsticker?

Klik hier om de toolkit te downloaden!

Nog meer DE STAD

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

Het verhaal van Amersfoort

Amersfoort ademt geschiedenis! Ga met ons mee naar de begindagen van de stad.

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

‘Het geluid van de toren is als thuiskomen’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

Frank Driessen

Haast verstopt in Park Randenbroek staat het Koetshuis. De naam verklapt het al: deze plek werd ooit gebruikt als opslagplaats voor de rijtuigen van...

Welkom in de Verkeerstuin!

Op de Wagenwerkplaats vind je De Verkeerstuin. Deze old-school speeltuin bevat alle ingrediënten voor een bruisende plek barstensvol lol.

Ontmoetingen in Huis Miereveld

Samenwerken, ontmoeten en maken. Het gebeurt allemaal onder het dak van dit oude schoolgebouw.

Projecthuis Madiba: ‘Mensen voelen zich hier op hun gemak’

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

Wie is dat meisje in de stoplichten?

In veel voetgangerslichten rond het centrum staat een meisje afgebeeld. Waar komt deze meid met haar paardenstaart eigenlijk vandaan?

Annelies Gouw

Annelies Gouw werkt bij Firma Zoethout in het Leusderkwartier. Zij verkopen vintage meubels die ze zelf van top tot teen hebben opgeknapt!

We doen het samen! Festival

Wie de wereld beter wil maken, begint bij zichzelf en de eigen leefomgeving. Die boodschap hebben wij in Nederland goed verstaan: ruim 4,2 miljoen...

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.