Ga naar de inhoud
DE STAD

Ontdek Amersfoort Garnizoensstad op de Fiets

Tijdens deze bijzondere fietstocht kom je op plekken in en rond Amersfoort die normaal gesloten zijn voor publiek. De route start bij de Bernhardkazerne, gaat over het oefenterrein de Vlasakkers, langs een militair museum in Soesterberg en via de Leusderheide en Tankwerkplaats weer terug naar Amersfoort. Onderweg is er veel te zien en te horen over het militaire verleden en heden van de stad.

Fiets mee door het militaire verleden van Amersfoort

Amersfoort is al sinds 1860 een belangrijke garnizoensstad. Kazernes, een militair hospitaal, de Grebbelinie en de nabijgelegen vliegbasis Soesterberg maken duidelijk hoe groot de militaire rol van de stad is – toen én nu. Tijdens deze unieke fietstocht komen geschiedenis, natuur en bijzondere locaties samen. Sommige plekken zijn normaal gesloten voor publiek. Een kans die je niet vaak krijgt.

📍Bernhardkazerne – het vertrekpunt

De tocht begint bij de Bernhardkazerne, sinds 1939 een vaste waarde in Amersfoort. Eerst is er koffie en een korte introductie in het Cavaleriemuseum, waar het verleden van de cavalerie tot leven komt. Daarna vertellen militairen zelf over het werk op de kazerne, de geschiedenis én wat de toekomst brengt.

📍Op de fiets over het kazerneterrein

Na de introductie gaat de fietstocht echt van start. Over het terrein van de Bernhardkazerne, langs oefenplekken, sportvelden en voertuigen. Onderweg is er uitleg over alles wat er te zien is.

Militaire voertuigen op oefenterrein de vlasakkers

📍De Vlasakkers – een bijzonder militair natuurgebied

Vervolgens voert de route over de Vlasakkers, een militair oefenterrein dat normaal niet toegankelijk is. Met begeleiding wordt er gefietst door dit indrukwekkende gebied, waar natuur en defensie naast elkaar bestaan.

📍Soesterberg – bezoek aan het museum

Aan de achterkant van het terrein ligt de route naar Soesterberg. Daar wacht het museum met de Historische Collectie van het Regiment Technische Troepen. Binnen is er koffie, een korte toelichting en een verrassende rondleiding langs het bijzondere materieel.

📍Langs Leusderheide en de Tankwerkplaats terug naar Amersfoort

De terugweg loopt via de Leusderheide – ook militair oefenterrein – en langs de Tankwerkplaats. Daarna gaat de route weer richting Amersfoort.

Benieuwd naar de geschiedenis en natuur rondom de kazerne?

Sluit aan bij een van de rondleidingen op 2 mei, 6 juni of 4 juli 2025. Een tocht van 15 km met interessante stops én koffie of thee onderweg.

📍 Start: Bernhardkazerne | 🕐 Aanvang: 12:45 uur | 💶 Kosten: €10

Klik hier voor meer informatie en tickets


Op pad langs de Grebbelinie – Fiets- en wandeltocht vol geschiedenis en natuur

Tijdens het themajaar Amersfoort Garnizoensstad staat het militaire verleden van de regio centraal. Amersfoort ligt aan de historische Grebbelinie: een belangrijke waterlinie die van groot belang was in de verdediging van Nederland, vooral rond de Tweede Wereldoorlog. Deze tocht combineert natuur, erfgoed en indrukwekkende verhalen.

📍Start bij het Parkhuis in Amersfoort

De tocht begint bij het Parkhuis aan de Heiligenbergerweg. Vanaf hier gaat de route samen met twee ervaren Gildegidsen richting de Grebbelinie. Al snel komt de A28 in zicht en doemt de karakteristieke Liniedijk op: een dijk die het water moest keren bij onderwaterzettingen.

📍Langs de Liniedijk en het Valleikanaal

Langs de Liniedijk zijn nog kazematten en tankversperringen te zien – stille getuigen van een tijd waarin Nederland zich voorbereidde op de oorlog. De tocht vervolgt over het Jaagpad, dat langs het Valleikanaal slingert door een groen en rustig landschap.

Links: Liniedijk. Rechts: Museumbunker Grebbelinie

📍Te voet over de Asschatterkeerkade

Bij de Asschatterkeerkade stapt iedereen even van de fiets voor een korte wandeling. Hier wordt duidelijk hoe de Grebbelinie werkte en waarom deze plek zo strategisch belangrijk was. Kazematten en tankversperringen liggen nog steeds in het landschap verborgen.

📍Eindpunt: de Museumbunker bij Leusden

De tocht eindigt bij de Museumbunker, gebouwd door de Duitsers in 1944-1945 na de geallieerde landing in Normandië. Een deskundige van de Historische Kring Leusden vertelt het verhaal van deze bunker en plaatst het in de bredere context van de oorlog en de linie.

Op zoek naar een afwisselende route langs natuur en bijzondere plekken?

Doe mee aan een van de rondleidingen op 3 mei, 31 mei, 12 juli, 1 augustus of 6 september 2025. Een tocht van 10 km (waarvan 1 km wandelen) met verrassende verhalen onderweg.

📍 Start: Parkhuis, Heiligenbergerweg 151 | 🕜 Aanvang: 13:30 uur | 💶 Kosten: €10

👥 Max. 12 deelnemers | Alleen voor 14 jaar en ouder
🚲 Zorg voor een goede fiets of e-bike – het parcours is vlak, een helm wordt aanbevolen.

Klik hier voor meer informatie en tickets


Nog meer

In gesprek met Arnoud Baltissen: Een schat aan historie in het Cavaleriemuseum

Na Arnoud zijn pensioen als onderofficier bij de Cavalerie is deze voormalig militair actief als vrijwilliger bij het Cavaleriemuseum in de...

Amersfoort: Van Garnizoensstad tot Cultureel Erfgoed

Amersfoort heeft een rijke militaire geschiedenis die begon met de komst van de spoorwegen in 1863 en de stad tot een belangrijke garnizoenslocatie...

DE STAD iS VAN ONS

arrow_right_alt
arrow_left_alt

OostWest: ‘Wij zijn er voor de makers’

Deze creatieve broedplaats bevat alles wat een maker zich kan wensen: een boel gelijkgestemden die elkaar naar het volgende niveau willen brengen!

Conny Meslier

Conny Meslier, voormalig stadsfotograaf en journalist, heeft Amersfoort door de jaren heen vastgelegd en diep leren kennen, eerst met haar camera en...

Sascha Woudenberg

Het Mondriaanhuis zet zich in voor toegankelijkheid, zodat iedereen kan genieten van kunst. Dankzij medewerkers zoals Sascha Woudenberg worden steeds...

Fien Vermeulen

Fien Vermeulen is een multimediale duizendpoot. Als nieuwslezeres bij Qmusic en tv-presentatrice bij RTL en SBS is haar agenda behoorlijk vol, maar...

Michael van Broodje Hadi

Het is zeven uur in de ochtend. Het is zondag. Het is stil in de Amersfoortse binnenstad. Uren geleden bruiste het gezellige nachtleven, nu is het...

Thijs Tomassen

Daar loop ik dan, in mijn oude dorp. Mijn ouders naast me, kinderwagen met de kleine erin voor me. Een meisje, Eef heet ze. Het is mijn eerste...

Muzikale verbroedering in Studio Kruiskamp

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

JANTIEN EERDMANS: “WAT ER IS GEBEURD IN MIJN EIGEN STAD, IS ZOVEEL ERGER DAN IK DACHT”

Jantien Eerdmans is vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Als gids geeft ze rondleidingen over het terrein waar in de Tweede...

Het is altijd rokjes dag

''Zeg, waar gaan die mooie benen naartoe?” Een zin die je gelukkig niet meer op straat hoort, maar die stiekem wel in mijn hoofd opkomt als ik deze...