Burgemeester Bolsius over Amersfoort Garnizoensstad!
Al meer dan 150 jaar zijn Defensie en Amersfoort nauw met elkaar verbonden. Tijdens het themajaar Garnizoensstad, een initiatief van Citymarketing Amersfoort, staan we stil bij dit bijzondere militaire verleden én het heden. In samenwerking met de Stad Amersfoort, BDU en de gemeente Amersfoort ging Thijs Tomassen in gesprek met burgemeester Lucas Bolsius. Hij vertelt over zijn fascinatie voor het leger, ‘broederdienst’ en de toekomst van Defensie in onze stad.
Missie Amersfoort
Wist je dat Amersfoort al eeuwenlang een echte garnizoensstad is? Van indrukwekkende kazernes tot geheime verhalen: de militaire geschiedenis ligt hier op elke hoek. Ga op pad en ontdek het zelf met Missie Amersfoort als een echte garnizoensverkenner! Zodra je 6 van de 12 missie’s hebt voltooid, haal je een Amersfoort-stickervel als ereteken bij VVV Amersfoort.
In gesprek met Kolonel Hans van Dalen
Kolonel Hans van Dalen, plaatsvervangend commandant van het OTCo, benadrukt het belang van fysieke én mentale weerbaarheid binnen Defensie. Op de Bernhardkazerne in Amersfoort speelt sport, voeding en saamhorigheid een sleutelrol in de opleiding van militairen.
“Militour” van FASadE: ontdek militair erfgoed!
FASadE presenteert een nieuwe architectuurkaart langs spraakmakende militaire locaties, met oog voor architectuur, stedenbouw en landschap. De Militour neemt je mee langs 23 plekken die het militaire verleden van Amersfoort zichtbaar maken in het heden.
De Bernhardkazerne anno 2025: het kloppend opleidings- en trainingshart van de Koninklijke Landmacht
De Bernhardkazerne in Amersfoort is meer dan een militair terrein; het is een levendige plek waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Anno 2025 staat de kazerne bekend als de thuisbasis van het Opleidings- en Trainingscommando (OTCo) van de Koninklijke Landmacht. Als ondersteunende eenheid staat het garant voor het grootste deel van de opleidingen binnen de landmacht en bepaalde opleidingen voor marine, luchtmacht en marechaussee.
Pionier in Uniform: Monique Hekman-Landwier, de eerste vrouwelijke marechaussee in Amersfoort
In 1983 werd Monique Hekman-Landwier de eerste vrouwelijke marechaussee in Amersfoort, een baanbrekende stap in een mannenwereld. Met vastberadenheid, menselijkheid en doorzettingsvermogen baande ze de weg voor vrouwen binnen Defensie.
In gesprek met Arnoud Baltissen: Een schat aan historie in het Cavaleriemuseum
Na Arnoud zijn pensioen als onderofficier bij de Cavalerie is deze voormalig militair actief als vrijwilliger bij het Cavaleriemuseum in de Bernhardkazerne in Amersfoort. Het werk is gevarieerd, van rondleidingen voor directeuren en buitenlandse militairen tot het helpen van bezoekers met persoonlijke verhalen en vondsten.
Kamp Amersfoort vóór de Tweede Wereldoorlog
Vanaf 1925 lag langs de Appelweg een militair sportveld met een atletiekbaan en kleedgebouw, onderdeel van landgoed Den Treek. Het terrein werd gebruikt voor sport, training en als springterrein voor de cavalerie. Tegenwoordig herinnert Nationaal Monument Kamp Amersfoort aan 47.000 gevangenen.
Amersfoort Garnizoensstad: Een militair verleden dat leeft!
Het themajaar Amersfoort Garnizoensstad is van start gegaan met een ongekend belangstelling voor de historische wandel- en fietstochten van Gilde Amersfoort. Hoogtepunten zijn onder meer de exclusieve fietstocht over het militaire terrein De Vlasakkers en de ontdekkingstocht langs de Grebbelinie. Het enthousiasme onder deelnemers bewijst: dit militaire verleden leeft nog altijd!
Een Eerbetoon: Ruim Anderhalve Eeuw Amersfoorts Garnizoen
Ontdek de rijke historie van Amersfoort Garnizoensstad in het boek ‘Ruim Anderhalve Eeuw Amersfoorts Garnizoen’ van Jan Carel van Dijk. Met unieke foto’s en verhalen neemt dit boek je mee langs mijlpalen, mensen en plekken die Amersfoort zijn bijzondere garnizoenskarakter geven.
Stadsdichter Tanja ter Brake schittert op Nacht van de Militaire Muziek
Een verrassende samenwerking tussen poëzie en militaire muziek zorgde voor een van de hoogtepunten tijdens de recente Nacht van de Militaire Muziek. Stadsdichter Tanja ter Brake bracht samen met het saxofoonensemble van het Nationale Fanfare Koninklijke Reserve een bijzondere voorstelling getiteld ‘Ruimtevaarder’.
Amersfoort Toen en Nu: Juliana van Stolbergkazerne
Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. Dit is het verhaal van de Juliana van Stolbergkazerne.
Amersfoort: Van Garnizoensstad tot Cultureel Erfgoed
Amersfoort heeft een rijke militaire geschiedenis die begon met de komst van de spoorwegen in 1863 en de stad tot een belangrijke garnizoenslocatie maakte. De militaire infrastructuur, zoals de Juliana van Stolbergkazerne en het voormalige Militair Hospitaal, heeft bijgedragen aan de stedelijke en economische ontwikkeling. Dankzij initiatieven van bewoners is veel militair erfgoed behouden gebleven. FASadE, het Amersfoorts forum voor architectuur, heeft de Militour ontwikkeld, een architectuurkaart waarmee bezoekers en inwoners het militaire erfgoed van de stad kunnen verkennen.
Amersfoort Toen en Nu: Prins Willem III-kazerne
Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. Dit is het verhaal van de Prins Wilhelm III-kazerne.
HET AMERSFOORTSE GARNIZOEN 1939-1945
Als gevolg van de Frans-Duitse Oorlog van 1870 en de angst voor een – door eenwording – steeds machtiger Duitsland, kon in Amersfoort rond 1900 het grootste garnizoen van ons land ontstaan. Mede door dit soort extra defensie-inspanningen ontsprong Nederland bij de Eerste Wereldoorlog de dans. Na afloop werden de uitgaven voor de landsverdediging echter weer enorm teruggeschroefd als een soort ‘vredesdividend’. De nieuwe dreiging van het Derde Rijk van Adolf Hitler na 1933 werd in Europa, en met name ook in Nederland, vervolgens te laat onderkend.
Fietstocht langs Amersfoorts Erfgoed
In het themajaar Amersfoort Garnizoensstad biedt Gilde Amersfoort een bijzondere fietstocht. Onder begeleiding van een gids ontdek je het militaire erfgoed van de stad – van kazernes en woonwijken tot markante monumenten – en hoor je hoe Amersfoort sinds 1860 een sleutelrol speelde in de landsverdediging.
De Emblemen van Jan Carel van Dijk: Een Blik op Garnizoensstad Amersfoort
Tijdens Amersfoort Garnizoensstad worden bijzondere militaire verzamelingen getoond, waaronder die van Jan Carel van Dijk. De Bernhardkazerne huisvest belangrijke militaire eenheden zoals het OTCo en de 300 Materieel Logistieke Compagnie. Ook het historische hek aan de Leusderweg herinnert aan de sterke band tussen Amersfoort en defensie.
Bureau Internationale Militaire Sport: Het Sportieve Hart van Defensie
Het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) speelt een belangrijke rol in de sportwereld van Defensie. Als coördinator en organisator van sportwedstrijden bij Defensie, is het BIMS verantwoordelijk voor de selectie van militaire wedstrijdsporters voor nationale militaire teams, de organisatie van Defensiekampioenschappen en organisatie van internationale militaire kampioenschappen in Nederland.
De Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’: Muzikale trots van Amersfoort
De Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’ (FKNR), gevestigd in Amersfoort, is een militair muziekensemble met meer dan 50 muzikanten die naast hun dienstverband ook een burgerbaan hebben. Onder leiding van kapitein Alfred Willering verzorgt het FKNR optredens voor de Koninklijke Landmacht en diverse defensie-evenementen, waarmee het de band tussen de krijgsmacht en de samenleving versterkt.
Amersfoortse sporters marcheren mee met Nationaal Militaire Kampioenschap Speedmars
Voor het eerst namen burgers deel aan het Nationaal Militaire Kampioenschap Speedmars in het kader van het themajaar Amersfoort Garnizoensstad. Sporters van Movement Gym uit Amersfoort trotseerden het loodzware parcours op de KMA in Breda, met discipline, teamspirit en militaire precisie.
Garnizoensstad Fietstocht – over Kazerneterrein
Tijdens deze bijzondere fietstocht langs de Vlasakkers kom je op plekken in en rond Amersfoort die normaal gesloten zijn voor publiek. De route start bij de Bernhardkazerne, gaat over het militaire oefenterrein, langs een militair museum in Soesterberg en via de Leusderheide en Tankwerkplaats weer terug naar Amersfoort. Onderweg is er veel te zien en te horen over het militaire verleden en heden van de stad.
100 sportieve kids bestormen Bernhardkazerne tijdens Kids Bootcamp
Zo’n 100 kinderen beleefden een avontuurlijke dag op de Bernhardkazerne tijdens de Kids Bootcamp, onderdeel van het themajaar Amersfoort Garnizoensstad. Met hindernisbanen en teamspellen maakten ze op speelse wijze kennis met bewegen, samenwerken en doorzetten.
2025 themajaar ‘Amersfoort Garnizoensstad’
In 2025 wordt in het hele land stilgestaan bij ’80 Jaar Bevrijding’ en dat zal gepaard gaan met allerlei evenementen. Amersfoort schenkt in het nieuwe jaar tevens aandacht aan de militaire historie. Daarbij wordt het verleden doorgetrokken naar het heden. Niet alleen omdat de groei van onze stad mede te danken is aan het omvangrijke garnizoen, maar ook omdat ‘Defensie’ nu grotendeels uit ons straatbeeld verdwenen is en wel weer wat zichtbaarder gemaakt mag worden.
Garnizoensstad Evenementen
Duik in de rijke militaire geschiedenis van Amersfoort als Garnizoensstad. Ontdek hoe het garnizoen de stad door de eeuwen heen heeft gevormd en beleef de unieke band tussen defensie en Amersfoort. Met een mix van historische, hedendaagse en toekomstgerichte activiteiten brengen we de bijzondere band tussen defensie en de stad tot leven.
Bekijk evenementenvideo Slider

Maar wat is nou een Garnizoensstad? In 60 seconden leggen we je alles uit!