Op de grens tussen rand en de rest van het land,
Wordt gisteren door morgen omarmd.
Welkom in Amersfoort! Een stad met een rijke historie en veelbelovende toekomst. Jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen mensen uit binnen- en buitenland het middelste punt van Nederland. Zij komen voor het middeleeuwse centrum en blijven door de unieke winkels en bruisende horeca. Dat Amersfoort veel bekijks trekt, is al een feit sinds de begindagen. Maar hoe is Amersfoort eigenlijk ontstaan?

DE NAAM
Amersfoort dankt haar naam aan de rivier waarlangs zij is ontstaan: de Eem (vroeger: Amer). Als doorwaadbare plaats (foorde) aan deze rivier werd de stad aan het begin van de Middeleeuwen al snel een regionaal handelscentrum.
STADSRECHTEN
De stad groeide in deze periode snel. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten van de Utrechtse bisschop. Daardoor kon er een stadsmuur worden gebouwd. De stad breidde zich echter zó snel uit dat er al snel meer ruimte nodig was. Daarom werd er besloten om een tweede stadsmuur te bouwen. Zo kon Amersfoort zich in oppervlakte verdubbelen.
MUURHUIZEN
De bouw van de tweede stadsmuur betekent het afbreken van de eerste, binnenste stadsmuur. Van die kostbare stenen werden statige huizen op dezelfde plek gebouwd. Deze cirkelvormige straat heet toepasselijk ‘Muurhuizen’. Vandaag de dag staat dit gedeelte van Amersfoort bekend als één van de mooiste, meest fotogenieke straten van Nederland.

KOPPELPOORT
Uit dezelfde periode als de Muurhuizen stamt ook de wereldberoemde Koppelpoort. Dit is de enige gecombineerde land- en waterpoort die nog in Nederland bestaat. Talloze bezoekers en treinreizigers vergapen zich maandelijks aan dit schitterende aangezicht. Ook leuk: de Koppelpoort is te bezoeken onder begeleiding van een gids. Het werken in de gecombineerde land- en waterpoort werd vroeger als een soort taakstraf door gevangenen gedaan. Leuk weetje: zo is de term ‘raddraaier’ ontstaan!