Ga naar de inhoud

Twan Vet

Twan Vet

Al vele grootse creatieve geesten lieten zich door Amersfoort inspireren. Zo pakte Matthias Withoos hier zijn verf en kwast op en bracht Diggy Dex een serenade aan de stad met zijn lied 'Mijn Stad'. En zo zijn er nog veel meer: ook voormalig stadsdichter Twan Vet (23) heeft zijn poëtische licht op de Keistad geschenen.

Haalt inspiratie uit: Mooie architectuur, ontmoetingen en gesprekken. Die voert hij zowel met kennissen als onbekenden. En dan het liefste bij Kafé van Zanten.

Romantisch weetje over Twan: Hij kreeg zijn eerste zoen bij de Koppelpoort, die nu voor altijd een speciaal plekje in zijn hart heeft. 

STADSDICHTER, HOE WORD JE DAT?

“In 2019 had een vriendin mij er voor opgegeven. Toen werd ik tweede. Dat was het beste wat me kon overkomen: daardoor heb ik me volledig op het schrijversbestaan gestort en heb ik nu de leukste baan.” In 2021 was het dan zover: Twan kreeg alsnog de titel ‘Stadsdichter van Amersfoort’. Een titel die hij met trots (de stad door)draagt tot januari 2024. 

“Zelf woon ik in de binnenstad en ben ik er ook graag te vinden. Als stadsdichter vind je me ook geregeld in delen als Hoogland en Vathorst. Ik vind het belangrijk dat mijn werk de hele stad vertegenwoordigt.”

TWEEDE HUIS

Tijd voor wat inspi! Waar moeten we zijn? “Het is niet de insteek, maar de meeste inspiratie krijg ik thuis, achter mijn bureau. Ik ben niet het type dat buitenshuis spontaan pen en papier pakt wanneer me iets te binnenschiet. In het centrum is er wel een plek waar ik mij meer thuis voel dan in mijn eigen huis: Kafé Van Zanten. De ontmoetingen en gesprekken, zowel met kennissen als onbekenden, zorgen zeker voor inspiratie.”

OMRINGD DOOR VERHALEN

Voor een ander ‘stulpje’ waar Twan graag komt, toeren we door naar het Eemplein. “Het Eemhuis vind ik een ontzettend fijn gebouw. De architectuur is erg interessant. Als je naar binnenloopt, heeft het altijd iets imposants. Het Eemplein staat misschien niet bekend als de meest sfeervolle plek van de stad, maar je kan er zeker een goed gedicht over schrijven.”

Over goede gedichten gesproken. Hieronder lees je een van de pareltjes die Twan schreef over Amersfoort.

THUISKOMST

Dit is een stad van kronkelwegen,

hoogbejaarde gevels, steegjesromantiek,

van nachtmuziek, kroeggewoel, pleinrumoer,

dit is een stad van dromers, dronkaards, donderstenen,

van zonlichtzoekers, donkerdenkers, twijfelmensen –

dit is een stad , die meer is dan alleen een stratenplan:

dit is een thuiskomst, zonder dat je wist

dat je die nodig had 

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De Wagenwerkplaats: industrieel erfgoed

Dit gebied vol bedrijvigheid werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Tegenwoordig is het veel meer!

PRIDE AMERSFOORT: EEN EN AL(TiJD) TROTS

Bij Pride Amersfoort staat er maar één motto centraal: Just be pride! Wees trots op wie je bent, hoe je bent en hoe je daar gekomen bent.

‘Je moet dansen met de klok’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

De Dolle Jonker en zijn keien

Vind je Amersfoort een kei van een stad? Wij ook! Is dat de reden dat deze plek Keistad genoemd wordt? Niet bepaald!

Projecthuis Madiba: ‘Mensen voelen zich hier op hun gemak’

In de fietsenkelder van een voormalig vmbo-school zit nu Projecthuis Madiba. "Mensen voelen zich hier gauw op hun gemak"

Amersfoort: een kamp vol stieren

Aan het eind van de Kamp staat een enorm, stoer beeld van een stier. Aan dit kunstwerk kleven een bull ehhh boel verhalen...

EXPOSITIE OVER ‘WONEN EN WATER’

In de expositie ‘De Stad en het Water’ laat Museum Flehite de relatie zien tussen mensen en water in het verleden, het heden én in de toekomst....

De Viking van Liendert

In de wijk Liendert, pal naast de rotonde, staat de Viking. Wat doet 'ie daar eigenlijk? Wij vertellen het je!

Wie is dat meisje in de stoplichten?

In veel voetgangerslichten rond het centrum staat een meisje afgebeeld. Waar komt deze meid met haar paardenstaart eigenlijk vandaan?