Ga naar de inhoud

Tanja ter Brake

Tanja ter Brake (41) nam begin 2024 het stokje over van Twan Vet als stadsdichter van Amersfoort. In deze rol vangt ze haar blik op Amersfoort in poëtische woorden. Dit doet ze met een frisse lading creativiteit én humor. Naast dichter is Tanja namelijk ook cabaretier.

Hoe bevalt het stadsdichterschap?

“Superleuk vind ik het! Het bevalt me echt goed. Kom op veel toffe plekken, ontmoet allemaal nieuwe mensen. Mag voor de meest uiteenlopende dingen gedichten schrijven. Zo werd ik vorig jaar bijvoorbeeld gevraagd een gedicht te schrijven voor de Stadsiftar, waar ik nog niet eerder geweest was. Of voor Keti Koti, of het wijkfestival Liendert. Ik leer de stad en vooral de mensen van de stad echt beter kennen zo en dat is echt een cadeau!

Ook vind ik heel tof om schrijflessen te mogen geven en poëziepodia te presenteren. Dan vind ik het leuk om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom en fijn voelt op het podium. Dat iedereen eigen werk voordraagt – en voelt dat voordragen dus iets anders is dan voorlezen.

Ik vind het super om met mijn woordkunst mensen te mogen inspireren en verbinden. In deze gekke tijden is kunst harder nodig dan ooit en ik waardeer het dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen…”

Benieuwd naar Tanja’s woordkunst? Hieronder beluister je een aantal van haar gedichten in de Stadspoëzie Playlist.

Welke plekken in Amersfoort inspireren jou?

“Ik woon aan het bos (Nimmerdor, den Treek). Daar kom ik mega graag. Na een wandeling of rondje hardlopen is m’n hoofd weer vol met nieuwe ideeën…

Verder kom ik ook graag in de stad. Favoriete plekken zijn: Van Zanten, Theater de Lieve Vrouw en Flint. Ook vind je me vaak bij Livingstone aan de Poort of Café Stu. Ik houd van de stad, van de mensen, de flarden van dagelijkse gesprekken en de reuring. 

Maar m’n grootste inspiratiebron is mijn dochter, Jasmijn. Dat is niet één vaste plek in Amersfoort. Zij laat me elke dag zien hoe het leven ook alweer moest. Dat je geen haast moet hebben, dat het altijd leuk is om glitters op je wangen te hebben en dat je vaker naar de lucht moet kijken.”

Zijn er thema’s die je graag wilt belichten met jouw gedichten?

“In m’n kunst wil ik mensen laten herinneren. Laten herinneren dat we allemaal verbonden zijn. Dat onze overeenkomsten veel groter zijn dan onze verschillen. Dat we allemaal mens zijn. Dat we allemaal worstelen met dat leven, zoekend zijn. Dat we elkaar juist in die zoektocht kunnen vinden. In tijden van polarisatie is kunst volgens mij harder nodig dan ooit.”

Het gedicht De Ander gaat precies over die themathiek.

Welke plannen heb je nog als stadsdichter?

“Ik wil een maandelijks open woordkunstpodium creëren in Amersfoort. Een plek waar taaltalenten uit de hele stad op het podium hun eigen werk komen voordragen. Van gedichten tot columns en van korte verhalen tot spoken word. Als het maar woordkunst is die je kunt voordragen. Waarbij ik het podium met liefde presenteer en we samen zorgen voor een chille, fijne en veilige sfeer. Waarin we elkaar aanmoedigen, feedback geven en groeien als woordkunstenaars. De naam bedacht ik laatst, het gaat heten: ‘ZEGT HET amersFOORT!’”

Wat betekent Amersfoort voor jou?

“Amersfoort betekent voor mij thuiskomen. Bij mezelf. Bij de mensen die ik liefheb, bij het bos, de stad. Het ligt middenin Nederland en het voelt voor mij ook als een centrale plek. Een plek waar ik altijd kan zijn, kan maken, kan schrijven. Hoe de wereld ook wankelt. Hier blijf ik staan. Hier woon ik.”

Benieuwd naar het open woordkunstpodium? De precieze plek en data volgen nog. Maar als je op de hoogte wilt blijven of een keer mee wilt doen, kun je Tanja vast een DM sturen op Instagram (@tanjaterbrake) of een mailtje naar [email protected].

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’: Muzikale trots van Amersfoort

De Fanfare 'Korps Nationale Reserve' (FKNR), gevestigd in Amersfoort, is een militair muziekensemble met meer dan 50 muzikanten die naast hun...

De trots van Amersfoort: De Koppelpoort

Dit verdedigingswerk is uitgegroeid tot een van de meest iconische plekken van de stad. Waarom staat het er eigenlijk?

Muzikale verbroedering in Studio Kruiskamp

Doordeweeks lijkt er weinig te beleven in dit pand aan de Liendertseweg. Op vrijdagavond is het een heel ander verhaal...

De Keijlijn: meer dan een gezellig treintje!

De Keijlijn rijdt alweer tien jaar door Amersfoort. Wat ooit begon als extraatje, is nu een volwaardige attractie die menig toerist niet overslaat!

De Pastorie deelt zijn overvloed

Naast de kerk in Hoogland staat een gebouw vol mogelijkheden: De Pastorie. "Deze plek moet als kloppend hart voor de omgeving dienen."

De Emblemen van Jan Carel van Dijk: Een Blik op Garnizoensstad Amersfoort

Tijdens Amersfoort Garnizoensstad worden bijzondere militaire verzamelingen getoond, waaronder die van Jan Carel van Dijk. De Bernhardkazerne huisvest...

Fietstocht langs Amersfoorts Erfgoed

In het themajaar Amersfoort Garnizoensstad biedt Gilde Amersfoort een bijzondere fietstocht. Onder begeleiding van een gids ontdek je het militaire...

Stadsdichter Tanja ter Brake schittert op Nacht van de Militaire Muziek

Een verrassende samenwerking tussen poëzie en militaire muziek zorgde voor een van de hoogtepunten tijdens de recente Nacht van de Militaire Muziek....

Wijkmuseum Soesterkwartier: Een echte tijdcapsule!

In het Soesterkwartier staat een huis. Het meubilair, de grote collectie foto's en de documenten geven je een goed beeld van hoe het leven in deze...