
Bram Ravenhorst
Als onderdeel van funkband Three Little Clouds zet rapper Raven Kangee stad en land op zijn kop. Nu geeft Amersfoorts eigen Bram Ravenhorst de hiphop-heads een soloplaat om niet op te slapen: Pillow! Wij spraken de veelzijdige artiest over de band, zijn debuut en de impact van kunstenaar Kangee op onze stad.

Bram Ravenhorst. Foto: HEYTAGMIJ
Een album van Three Little Clouds leek eerder in het verschiet te liggen dan een soloplaat van Raven Kangee. Hoe staat het met de band ervoor?
“Het gaat goed met de band, maar ‘rona kwam wel als een harde klap aan. Voor de eerste lockdown speelden we bij De Wereld Draait Door en voelden we dat er geen rem op ons stond. Toen kwam de pandemie en werden alle shows gecanceld. Voor we het wisten was het festivalseizoen voorbij en daarmee ook ons momentum. Het is zeker niet permanent: we zijn druk bezig met nieuwe muziek.”
Door al die afgezegde optredens had je wel de tijd om de muziek voor Pillow te maken!
“Precies, dat geldt ook voor de producer Tekijo. Hij is namelijk de gitarist van Three Little Clouds, Joèl Soedito. Onze samenwerking verschilde flink met hoe we dat als band doen. Daar moet je met zes mensen in dezelfde groep echt als team functioneren. Nu gaven we elkaar veel meer vrijheid en vertrouwen. Ik kon op zijn skills als producer rekenen en hij op zijn beurt op die van mij als rapper.”
Waarom is de plaat vernoemd naar ieders favo hoofdsteun?
“De eerste tracks die we maakten, waren nogal persoonlijk. Daardoor vroeg ik me af: bestaat er een object dat écht alles van je weet? Dat is natuurlijk je kussen. Elke tegenslag, blije gedachte, eenzame en minder eenzame nachten… Al die info wordt verwerkt op je kussen. De songs zijn nu nog steeds persoonlijk, maar dan iets meer tussen de regels door.”
Voor Pillow is er ook een pop en meerdere schilderijen gemaakt?
“Klopt! Naast rapper ben ik kunstenaar en vormgever. Ik wilde dat er naast de songs iets tastbaars aan Pillow was. Mijn zus Anna Ravenhorst heeft toen een pop met een kussenhoofd ontworpen. De achterliggende gedachte is dat ik niets te verbergen heb. Daarom draag ik wat mij het beste kent met me mee. Voor elk nummer op de plaat heb ik een schilderij gemaakt. Op Spotify zie je bij elk nummer een timelapse van het schilderproces.”
Wat zijn de toekomstplannen met deze collectie?
“Het lijkt me onwijs sick om een expotour te organiseren waarmee je zowel poppodia als galerijen aan kan doen. Afhankelijk van de zaal kan dan de kunst of de muziek meer aandacht krijgen. Zo kan een bezoeker meerdere keren naar de show gaan en steeds iets compleet anders meemaken.”
Een aantal van je kunstwerken zijn ook in Amersfoort te zien. Waar vinden we die?
“Op de containers aan de Amsterdamseweg staan twee van mijn werken en sinds kort ook één op bedrijventerrein Isselt. Dat zijn de oude en nieuwe locaties van OostWest, een creatieve broedplaats in onze stad. Van welke plek in Amersfoort ik graag een kunstwerk wil maken? Het liefst zou ik iets doen wat niet verwacht wordt… De fontein op de Hof lijkt me wel een goeie!”
WIJ ZIJN AMERSFOORT