Ga naar de inhoud

Thijs Tomassen

Een rondje dorp

Daar loop ik dan, in mijn oude dorp. Mijn ouders naast me, kinderwagen met de kleine erin voor me. Een meisje, Eef heet ze. Het is mijn eerste wandeling met mijn dochter door Hooglanderveen.

Ik woon alweer jarenlang in Amersfoort, maar ben en blijf verknocht aan ’t Veen. Ik heb twee plekken die ik thuis noem, zeg ik vaak. Drie maanden na haar geboorte was het dan ook hoog tijd om Eef mee te nemen naar dit deel van haar roots.

Ik kan hier schrijven over het dorp van mijn jeugd. Opgroeien met de weilanden achter ons huis, het groen zover als het oog reikte. Ravotten in het gras, boomhutten bouwen, voetballen met mijn drie broers tot de zon onderging. Het gevoel van ultieme vrijheid. Maar dat is geweest, de beelden zitten op mijn netvlies. Ik koester ze met heel mijn hart.

Het is 2024, we leven in het nu. Hooglanderveen is bepaald niet stil blijven staan. Het dorp is gegroeid, uitgebreid, vernieuwd. Met de tijd meegegaan. Het voorzieningenpeil is flink opgeschroefd. De voetbalclub, de school, de middenstand: allemaal gemoderniseerd. Maar, en dat is het belangrijkste, met behoud van dorpse waarden. Gedag zeggen is hier nog normaal, naar elkaar omzien ook.

We arriveren bij de nieuwe dierenweide in het Boer Antoon Park. Een bouwploeg met vrijwilligers uit het dorp heeft met de herbouw van het dierenverblijf en de kippenren een sterk staaltje vakwerk geleverd. Ook dat is Hooglanderveen, en ook dat verandert niet: de bereidheid om de handen uit de mouwen te steken voor het dorp. Eef slaapt, maar ik weet zeker dat ze hier straks haar ogen uitkijkt, als de geitjes en kippen er rondhuppelen en -scharrelen.

Via de oude Veenweg lopen we over de Heideweg. We passeren Houtrust, een plek vol herinneringen voor onze familie. Alles gaat voorbij, zo ook het rijke bestaan van dit grote horecabedrijf. Er komen woningen voor in de plaats en dat is goed voor het dorp. 

De kunst van het leven is misschien wel het omarmen van verandering. Niet zwelgen in de weemoedige gedachte aan wat was, maar de vooruitgang met een avontuurlijke blik tegemoet treden. Veners kunnen het weten; ons – ik zeg nog ons – aanpassingsvermogen is door de komst van Vathorst jarenlang op de proef gesteld.

Ik kijk naar Eef als we bij de voetbalclub aankomen. Willem Tomassen Sportcomplex, prijkt er op het bord bij de entree. De naam van haar overgrootvader. Zal ze hier later zelf tegen een bal aan trappen?

Ik voetbal er nog altijd, in het derde elftal met veel oud-selectiespelers. Het voelt écht als Hooglanderveen. De vertrouwde koppen in en rond de kantine, de vele vrijwilligers die zoveel doen om de enorm gegroeide vereniging draaiend te houden: ik prijs mezelf gelukkig nog altijd onderdeel te zijn van deze mooie club.

Ik heb nog slechts één grote wens: nog één keer kampioen worden met het derde en die kleine omhoog houden tijdens onze rondgang door het dorp op de platte kar. Ze zal zien dat mensen zwaaien, glimlachen en misschien wel een liedje meezingen. Want er zijn jongens van het dorp kampioen geworden. Dat is en blijft Hooglanderveen. Voor nu, en ik hoop, ook met het oog op de toekomst van die kleine, voor altijd.

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

De Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’: Muzikale trots van Amersfoort

De Fanfare 'Korps Nationale Reserve' (FKNR), gevestigd in Amersfoort, is een militair muziekensemble met meer dan 50 muzikanten die naast hun...

Het Belgenmonument

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

SOPLA: het Amersfoortse rokertje

In de vorige eeuw had Amersfoort een eigen sigarenfabriek genaamd SOPLA. Dit was een afkorting van: Steeds Onder Professionele Leiding Aangemaakt. De...

De munten van de Kamperbinnenpoort

“See a penny, pick it up. All day long you’ll have good luck.” Dan kan je je geluk niet op bij de Kamperbinnenpoort, zou je zeggen, want daar...

2025 themajaar ‘Amersfoort Garnizoensstad’

In 2025 wordt in het hele land stilgestaan bij ’80 Jaar Bevrijding’ en dat zal gepaard gaan met allerlei evenementen. Amersfoort schenkt in het...

‘Je moet dansen met de klok’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

De missie van Stichting Present

Stichting Present helpt hulpbehoevenden met diverse hulpvragen en -trajecten. "Wij willen beweging op gang brengen."

Amersfoort Toen en Nu: Juliana van Stolbergkazerne

Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders...

‘Het geluid van de toren is als thuiskomen’

Wat begon als privéschool in de Dieventoren, is uitgegroeid tot een tientallen jaren oude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.