Ga naar de inhoud

De Buurtmoeders

De Buurtmoeders

In duo’s maken de dames van Team Liendert & Rustenburg rondes van twee uur door de wijk. Dat doen ze elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag na schooltijd.

Ze dragen herkenbare witte hesjes en fungeren als ogen en oren van de wijk. De in 2021 gestarte Buurtmoeders zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Liendert en Rustenburg. 

MEEDOEN

“Het doel dat we willen bereiken is dat iedereen kan meedoen’, vertelt Saliha El Atrouss, participatiemakelaar van Indebuurt033 en coördinator van de Buurtmoeders in Liendert & Rustenburg. “We wonen hier met zijn allen en doen het met zijn allen. Zien we dat een kind gepest of buitengesloten wordt? Of dat een ouder steeds alleen zit? Dan gaan we daar wat aan doen. Maar juist ook als dingen goed gaan laten we dat merken, bijvoorbeeld door complimentjes te geven.”

Met een wit Buurtmoeders-hesje aan gaat dat makkelijker. Saliha: “Kinderen zeggen meteen: ‘Hé, de Buurtmoeders!’ Ze zijn een soort juf geworden en kunnen daardoor makkelijker een bemiddelende rol aannemen als ze zien dat een kind niet mag meespelen. Het mooiste: kinderen luisteren vrijwel meteen en nemen dat mee voor de volgende keer.’

DIVERSE NATIONALITEITEN

Saliha prijst zich gelukkig met haar team van Buurtmoeders, dat een initiatief is van Indebuurt033. “Deze geweldige vrouwen vormen zo’n mooie groep. Ze komen alle zes uit een ander land en dat is een groot voordeel in deze wijk, waar heel veel nationaliteiten samenleven. De Buurtmoeders zijn daardoor een afspiegeling van de wijk. Dat maakt het voor wijkbewoners ook makkelijker om hen aan te spreken.”

Zelfs met taalbarrière zijn de Buurtmoeders van waarde. Zo helpt Sara, zelf afkomstig uit Jemen, sinds kort een Afghaanse vrouw. “Ik heb Google Translate gebruikt om een begin te maken en heb haar vervolgens in contact gebracht met een school voor haar kinderen. Kijk, wij zijn ook moeders en wijkbewoners en staan daardoor heel dicht bij de mensen. We zijn de ogen en de oren van de wijk.”

WIJ ZIJN AMERSFOORT

arrow_right_alt
arrow_left_alt

KOSMIK: waar inhoud en vorm samenkomt

Het is één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. Tijd om meer te leren over dit productiehuis vol begeleidingstrajecten.

‘Je moet dansen met de klok’

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wordt de stad regelmatig gevuld met warme klanken. Dat hebben we te danken aan het Amersfoortse Klokkenluiders Gilde!

De Joodse geschiedenis van Amersfoort

De Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft wortels die teruggaan tot de 17e eeuw. Hier lees je er meer over!

HET AMERSFOORTSE GARNIZOEN 1939-1945

Als gevolg van de Frans-Duitse Oorlog van 1870 en de angst voor een – door eenwording – steeds machtiger Duitsland, kon in Amersfoort rond 1900...

Amersfoort: een echte bierstad

Hey, biertje? Nou, die vind je wel in Amersfoort. Onze stad is namelijk al eeuwenlang een echte bierstad!

In gesprek met Arnoud Baltissen: Een schat aan historie in het Cavaleriemuseum

Na Arnoud zijn pensioen als onderofficier bij de Cavalerie is deze voormalig militair actief als vrijwilliger bij het Cavaleriemuseum in de...

Schrijf je in voor de tattoo-actie!

Op 12 juni wordt Amersfoort 766 jaar en van Citymarketing Amersfoort en Koestraat Tattoo krijg jij een cadeau! Zet voor €7,66 jouw favoriete...

Het Belgenmonument

Boven op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Ontdek meer over dit indrukwekkende geschenk uit België.

Toonhuisje van Hofje Armen de Poth

Hofje Armen de Poth: verstopt, maar toch vindbaar

In het centrum ligt een bijzonder complex van historische gebouwen: Hofje Armen de Poth. De naam doet iets vermoeden over armoede. Klopt dat ook?