Ooit was ze korporaal bij de Koninklijke Marine, nu maakt ze de stad elke dag een stukje zoeter. Na haar overwinning bij Heel Holland Bakt opende Anna Yilmaz haar eigen zaak in de binnenstad: Anna’s Smaakatelier. Daar combineert ze de discipline uit haar militaire jaren met de creativiteit en passie voor patisserie.
Je bent korporaal geweest bij de Koninklijke Marine. Kun je ons iets vertellen over deze tijd en wat is je bijgebleven?
“Ik heb 11 jaar bij de Koninklijke Marine gewerkt en de laatste 4 jaar als korporaal. Ik gaf leiding aan boord van een schip waar wij verantwoordelijk waren voor alle logistieke taken. Wat mij het meest is bijgebleven – en wat ik eerlijk gezegd nog vaak mis – is het varen, en dan vooral al het water om je heen. Wekenlang geen land in zicht geeft een bepaald gevoel van vrijheid dat altijd superfijn voelde.”
“Wekenlang geen land in zicht geeft een bepaald gevoel van vrijheid”

Hoe heb je besloten de overstap te maken van het militaire leven naar de patisserie?
“Tijdens mijn diensttijd had ik mij al twee keer eerder aangemeld voor Heel Holland Bakt, maar zonder succes. De derde keer zaten wij op zee toen ik een mail kreeg met de uitnodiging voor de eerste voorronde, en toen is het balletje gaan rollen. Na mijn winst met het programma heb ik nog één jaar bij de Marine gezeten en al snel merkte ik dat ik heel graag elke dag taarten wilde bakken. Het was geen gemakkelijke keuze, maar je moet soms de stoute schoenen aantrekken en het gewoon proberen. Ik ben nog reservist gebleven voor het geval dat. Na een korte patisserieopleiding ben ik voor mezelf begonnen en is Anna’s Smaakatelier geopend in één van de leukste straatjes van Amersfoort!”
Dit jaar staat in het teken van Amersfoort Garnizoensstad, wat betekent dat voor jou als iemand met een militaire achtergrond?
“Ik vind het heel bijzonder dat Amersfoort een rijke militaire geschiedenis heeft. Zelf was ik me er niet zo van bewust, dus super dat wij als Amersfoorters – en iedereen die de stad bezoekt – er wat van meekrijgen.”
“Je moet soms de stoute schoenen aantrekken en het gewoon proberen“
Hoe heeft Heel Holland Bakt je leven veranderd?
“Op veel vlakken heeft het mijn leven veranderd. Na de winst mocht ik bij burgemeester Bolsius op de koffie, werd ik herkend op straat en wilden mensen op de foto of een handtekening. Zo bijzonder om allemaal mee te maken! Het heeft ook echt heel veel deuren geopend, want had ik niet meegedaan, dan was ik ook niet zo snel voor mijzelf begonnen.”
Wat is jouw favoriete eigen recept en waarom?
“Dat is toch wel een mokka-schuimtaart. De krokante hazelnoten, mokkacrème met banketbakkersroom en om hem helemaal af te maken doen wij er nog karamel in. Een taartje waar ik van blijf genieten!”

Wat betekent Amersfoort voor jou?
“Ik ben hier geboren en getogen, dus Amersfoort is voor mij de plek waar ik thuis hoor. Nu ik in de binnenstad woon wil ik hier helemaal niet meer weg! Het voelt soms aan als een dorp, maar dan wel met allure.”
Welke tip geef jij mee aan mensen met dromen zoals jij?
“Gewoon doen! Dat is misschien heel makkelijk gezegd, maar als je het niet probeert ga je er ooit spijt van krijgen. Zelf wist ik ook niks van ondernemen en het runnen van een eigen zaak, maar ik leer nog elke dag en dat is het echt meer dan waard.”
Van Heel Holland Bakt naar Amersfoorts icoon
Anna Yilmaz, bekend als winnares van Heel Holland Bakt (2018-2019), is uitgeroepen tot Amersfoorts icoon en werkt samen met Citymarketing Amersfoort aan een serie unieke koekjes die de iconen van de stad letterlijk op smaak brengen. De koekjes – nog in ontwikkeling – zijn een smakelijke vertaling van de campagne Wij Amersfoort, waarin de ziel, de stad én de mensen centraal staan.
Iconic!